3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Επιστολή του SV1IW για το Μαύρο στους Ραδιοερασιτέχνες.

Manos G Darkadakis
28 Οκτωβρίου στις 10:53 μ.μ. · 
 Κύριε Υπουργέ, 
Κύριοι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης.
Κάθε νομοσχέδιο για τις τηλεπικοινωνίες δεν πρέπει να είναι προϊόν σύλληψης ενός και μόνο ατόμου, αλλά να εκπονείται και να υποβάλλεται ως αποτέλεσμα της συλλογικής συνεργασίας επιστημόνων με γνώσεις επί του αντικειμένου των ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.


Στις απόψεις μου για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν παραθέτω τεχνικές ή νομικές παρατηρήσεις, διότι με κάλυψαν οι εκλεκτοί συνάδελφοι με τις επιστημονικές τους γνώσεις επί του αντικειμένου 100%.
Συνεπώς υποβάλλω με παραδείγματα μόνο τα όσα μαρτυρούν το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ του ραδιοερασιτεχνισμού, με την παρατήρηση ότι αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος της χώρας, θα εκμηδενίσει σχεδόν τις δυνατότητες των ραδιοερασιτεχνών, οι οποίοι κάνουν αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω. Η απόφαση λοιπόν για το αν θα τους καταστήσετε πλέον άχρηστους και θεατές των καταστροφών αλλά και άλλων συμμετοχών τους σε κοινωφελείς δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη του κλασσικού Μαραθωνίου κ.α., είναι αποκλειστικά δική σας.

Οι ραδιοερασιτέχνες, πέρα από την λειτουργία των σταθμών τους σε καιρό ειρήνης ως χόμπι, έχουν εμπλακεί σε εκατοντάδες περιστατικά έκτακτης ανάγκης, όπως σε σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όταν υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας ή όταν τα τηλεφωνικά δίκτυα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. (Κάποιες από τις κυριότερες: 1980 – 3ήμερες πυρκαγιές στη Β.Α. Αττική, 1986 – Σεισμός στην Καλαμάτα, 1987 – Πυρκαγιές στη Ρόδο, 1988 – Σεισμός στις Αλκυονίδες, 1988 – Πυρκαγιές στην Κεφαλονιά, 1988 – Πυρκαγιές στον Υμηττό, 1989 – πυρκαγιές στη Θάσο, 1989 – Σεισμός στην Πάρνηθα, 1991 - Πτώση στρατιωτικού αεροπλάνου C-130 στην Όθρυ, 1995 – Σεισμός στο Αίγιο, 1999 – Σεισμός στην Αθήνα, 2004 – Χιονοπτώσεις στην Αττική, 2004 – Σεισμός στην Καλαμάτα, 2005 – Πυρκαγιά στη Ραφήνα / Νέο Βουτζά, 2009 – Πυρκαγιά στον Υμηττό, 2015 – Σεισμός Λευκάδας, 2017 – Σεισμός Λέσβου).

Επιπλέον, ραδιοερασιτεχνικές εγκαταστάσεις επαναληπτών / αναμεταδοτών χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από κρατικές υπηρεσίες, όπως π.χ. ο ραδιοερασιτεχνικός επαναλήπτης R7 στη Θάσο. Ακόμα στη περίπτωση της Καλαμάτας η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών γινόταν επί 48 ώρες ανελλιπώς μόνο μέσω ραδιοερασιτεχνικών σταθμών και εγκαταστάσεων, που στήθηκαν μέσα σε μια ώρα.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνουν στις διεθνείς ασκήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ή δοκιμές συστημάτων προειδοποίησης, πχ για επερχόμενο tsunami.
Το 1992, η ελληνική αποστολή στην σεισμόπληκτη περιοχή του ERZINCAN Τουρκίας αποτελούμενη από 3μελές κλιμάκιο ΟΑΣΠ, 25αμελές κλιμάκιο ΕΜΑΚ, 20μελές κλιμάκιο του ΕΚΑΒ & 20 δημοσιογράφους, περιελάμβανε και δύο ραδιοερασιτέχνες. Η αποστολή έμεινε 7 ημέρες και το Τοπικό Τηλ/κό Κέντρο (Erzincan) των ραδιοερασιτεχνικών Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης Ελλάδας και Τουρκίας κρατούσε συνεχή επαφή με την Αθήνα μέρα-νύκτα.
Αλλά και στο εξωτερικό, η ραδιοερασιτεχνική δράση είναι έντονη: Στις 6/4/1986, στο πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, οι πρώτες πληροφορίες στην χώρα μας ήρθαν μέσω ραδιοερασιτεχνών. Άλλα πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στο Μανχάταν το 2001, τη συσκότιση της Βόρειας Αμερικής το 2003, το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στον Ινδικό Ωκεανό τα Χριστούγεννα 2004, τον τυφώνα Κατρίνα τον Σεπτέμβριο του 2005, το σεισμό στο Σιτσουάν της Κίνας. Λίγες μέρες μετά από ένα σεισμό 7.3 ρίχτερ στην Αιτή τον Ιανουάριο του 2010, ραδιοερασιτέχνες γεφύρωναν σωστικά συνεργεία αλλά και διασωθέντες για να μπορούν να επικοινωνούν με τις οικογένειες τους μέσα στην χώρα. Όταν ένας σεισμός 8.8 ρίχτερ έπληξε την Χιλή τον επόμενο μήνα και το τηλεφωνικό δίκτυο κατέρρευσε ένας ραδιοερασιτέχνης ονόματι Alejandro Jara εξέπεμψε τις πρώτες πληροφορίες από το συμβάν. Tο 2008, τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, το σεισμό στην Ιταλία το 2017, όπου οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιήθηκαν για τον συντονισμό των δράσεων ανακούφισης από καταστροφές όταν όλα τα τηλεφωνικά συστήματα είχαν αποτύχει. Το 2017 ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε από 50 ραδιοερασιτέχνες να μεταβούν στο Πουέρτο Ρίκο, για να παρέχουν υπηρεσίες επικοινωνιών μετά τον τυφώνα Μαρία.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει ευχαριστήσει δημόσια τους ραδιοερασιτέχνες, όταν χαρακτηρίστηκαν ως η μοναδική ομάδα (περίπου 1000 ραδιοερασιτέχνες) που δούλεψε σωστά στις προσπάθειες ανακούφισης πληγέντων από τον τυφώνα Κατρίνα.

Οι ραδιοερασιτέχνες καλύπτουν από το 2010 μέχρι σήμερα ανελλιπώς τις επικοινωνίες στον Κλασσικό Μαραθώνιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φροντίζοντας για τη συνεχή ροή πληροφοριών προς τον ΣΕΓΑΣ, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ και τις λοιπές Υπηρεσίες, που εμπλέκονται στην πραγματοποίηση κάθε Μαραθωνίου Δρόμου. Επίσης καλύπτουν κάθε είδους αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση, όπως το Athens Flying Week, αγώνες δρόμου σε όλη την Ελλάδα κλπ.

Εκτός από τις επίσημες ευχαριστίες και επαίνους, που έχουν δεχτεί οι Έλληνες ραδιοερασιτέχνες από παντός είδους Δημόσιες Αρχές για τις υπηρεσίες τους, όπως από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Ε.Ε.Σ., Νομαρχίες, Δασαρχεία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δήμους κλπ., έχουν υπογραφεί Μνημόνια Συνεργασίας με ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους με τον ΣΕΓΑΣ, το ΕΚΑΒ, το Χαμόγελο του Παιδιού, αλλά και στο εξωτερικό μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.

Αναβιώσαμε τις αρχαίες Φρυκτωρίες ενώνοντας με ραδιοερασιτεχνικές εκπομπές τα σημεία, που σύμφωνα με τον Όμηρο είχαν μεταφέρει το μήνυμα της άλωσης της Τροίας.
Συνδράμαμε στην πραγματοποίηση του Λ-Sat σε συνεργασία με το Πανεπιστήμια Αιγαίου και την σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
2006 - Διαστημική Κατασκήνωση στο Ρίο – Πρώτη επαφή από την Ελλάδα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Από τότε και σε συνεργασία με τον οργανισμό ARIS (Amateur Radio in Space) και την ESA (European Space Agency) έχουν πραγματοποιηθεί περίπου άλλες 10 επαφές σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσω ραδιοερασιτεχνικών σταθμών.
Επικοινωνιακή στήριξη όλων των Μεγάλων Ανιχνευτικών Δράσεων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων «ΕΛΠΙΔΑ» σε δύσβατες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Οι ραδιοερασιτέχνες τέλος χρησιμοποιούν δορυφόρους κατασκευασμένους από τους ίδιους και με μοναδικό σκοπό την επικοινωνία μέσω αυτών και τις βελτιώσεις των συστημάτων και των τεχνικών επικοινωνίας τους.

Συνοψίζοντας, αν εφαρμοστεί το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι σίγουρο ότι η χώρα μας θα καταλάβει την αμέσως επόμενη θέση κάτω από την ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ και την ΥΕΜΕΝΗ, που είναι στην κορυφή του πίνακα με την ελάχιστη δυνατή ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα. Κατάταξη διόλου κολακευτική για την χώρα μας.

Με εκτίμηση

Manos G. Darkadakis 
SV1IW
Former RAAG President (2004-2015) - IARU Liaison
Radio Amateur Association of Greece
National Society - Member of International
Amateur Radio Union (IARU) since 1959
Οκτ. 2018 Διαβούλευση Νομοσχεδίου.