3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας και ραδιοερασιτέχνες

Προσοχή! Το άρθρο αυτό δεν εκφράζει τις απόψεις του Blogger αλλά της διεθνούς ένωσης ραδιοερασιτεχνών (IARU) και της ένωσης ραδιοερασιτεχνών Ρωσίας. Ζητάμε συγνώμη για τυχόν λάθη στη μετάφραση και στη σύνταξη αφού έγινε με την αυτόματη μετάφραση του Google Translator και δεν έχουμε επεξεργαστεί τα δύο αυτά κείμενα για ευνόητους λόγους.

Από τη σελίδα της Ένωσης ραδιοερασιτεχνών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής διαβάζουμε (ARRL):

http://www.arrl.org/news/ukraine-maintains-ham-radio-silence-in-state-of-emergency

Η Ουκρανία διατηρεί σιγή ασυρμάτου λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης 

03/03/2022

Οι ραδιοερασιτέχνες στην Ουκρανία φαίνεται να διατηρούν επιμελώς σιγή ασυρμάτου καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε εκεί λίγο πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή παραμένει σε ισχύ.


Ένα διάταγμα της 24ης Φεβρουαρίου από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky περιελάμβανε «απαγόρευση της λειτουργίας ερασιτεχνικών ραδιοπομπών για προσωπική και συλλογική χρήση». Η Ουκρανική Ένωση Ερασιτεχνικού Ραδιοφώνου (UARL/LRU) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει λάβει πολλά μηνύματα ενθάρρυνσης από την παγκόσμια ραδιοερασιτεχνική κοινότητα. 

«Το LRU ενημέρωσε τους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς οργανισμούς για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε το μήνυμα του αντιπροέδρου της UARL, Anatoly Kirilenko, UT3UY. «Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει πολλές αναφορές από ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της Ουκρανίας». 

Η Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (IARU) έχει υιοθετήσει ουδέτερη στάση. «Η IARU είναι μια απολιτική οργάνωση που επικεντρώνεται στην προώθηση και την υπεράσπιση του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου και των ραδιοερασιτεχνικών υπηρεσιών, Η υπηρεσία του ραδιοερασιτέχνη αφορά την αυτοεκπαίδευση στις επικοινωνίες και τη φιλία μεταξύ των ανθρώπων». Η IARU Region 1 είπε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη και αναμένει από όλους τους ραδιοερασιτέχνες «να ακολουθούν τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς τους». 

Η Περιφέρεια 1 της IARU αναδημοσίευσε επίσης μέρος μιας συμβουλής από την Επιτροπή HF της Λέσχης Ερασιτεχνικού Ραδιοφώνου της Deutscher (DARC) στις 27 Φεβρουαρίου. «Οποιοσδήποτε ραδιοερασιτέχνης που εκπέμπει αυτήν τη στιγμή από την Ουκρανία διακινδυνεύει τη ζωή του/της. Εάν ακούτε έναν ουκρανικό σταθμό, μην μεταδώσετε το διακριτικό κλήσης, την τοποθεσία ή τη συχνότητά του — είτε στο συγκρότημα, είτε σε ένα σύμπλεγμα, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να βάζετε ζωές σε κίνδυνο». Η γενική συμβουλή του DARC: «Στην τρέχουσα κατάσταση, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε». 

Τα προθέματα διακριτικού κλήσης ραδιοερασιτεχνών που έχουν εκχωρηθεί στην Ουκρανία περιλαμβάνουν το EMA – EOZ και το πιο συνηθισμένο URA – UZZ. Ορισμένοι σταθμοί με ουκρανικά διακριτικά κλήσης ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι ενεργοί, επειδή έγινε εξαίρεση από την απαγόρευση ραδιοερασιτεχνών για σταθμούς στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας (ανατολικές περιφέρειες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ), οι οποίοι έχουν ειδικό νομικό καθεστώς λόγω της ρωσικής κατοχής από το 2014. 

Σε μια ανάρτηση στο Facebook , η Πολωνική κοινωνία-μέλος της IARU PZK έχει προσφέρει διαθέσιμους κόμβους Winlink στην Πολωνία για τυχόν αδειοδοτημένους πρόσφυγες. Εάν είστε αδειούχος ραδιοερασιτέχνης, μπορείτε να στείλετε πληροφορίες μέσω email στους συγγενείς σας στην Πολωνία ή στις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης μέσω του συστήματος Winlink . Οι πολωνικοί κόμβοι Winlink είναι ενεργοί στα 160, 80 και 20 μέτρα: SR5WLK, 3,5955 MHz USB. SR3WLK, 14,111 MHz USB και SP3IEW, 1,865 MHz USB. 

Το W9IMS, το Indianapolis Motor Speedway Amateur Radio Club — γνωστό για τις ειδικές εκδηλώσεις του για τους μεγάλους αγώνες στο Speedway — δημοσίευσε μια δήλωση στο προφίλ του στο QRZ.com εκφράζοντας την ανησυχία του για τον γνωστό κατασκευαστή QSL Gennady V. Treus, UX5UO. Η δήλωση αναφέρει εν μέρει, Το τελευταίο του email προς εμάς είπε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε ασφαλείς, αλλά ακούμε ισχυρές εκρήξεις κοντά στο Κίεβο. Δεν ξέρω τι θα συμβεί τις πλησιέστερες ώρες/ημέρες». Δεν έχουμε νέα του εδώ και μέρες. Ανησυχούμε πολύ για τον Gennady και την οικογένειά του μαζί με όλους τους άλλους πολίτες της Ουκρανίας». — Ευχαριστώ το The Daily DX , το PZK και τον Brian D. Smith, W9IND, για κάποιες πληροφορίες.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΡΩΣΙΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ:

https://srr.ru/obrashhenie-srr-k-mezhdunarodnomu-soyuzu-radiolyubitelej-i-natsionalnym-organizatsiyam-ego-chlenam/

03/03/2022 

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Εκ μέρους των Ρώσων ραδιοερασιτέχνων, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους ραδιοερασιτέχνες στον κόσμο και στους ηγέτες τους – επικεφαλής εθνικών οργανώσεων. Από τη σύστασή της το 1992, η Ρωσική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών τηρεί με συνέπεια την εθνική νομοθεσία στον τομέα των επικοινωνιών, τις αρχές του ham spirit και από τότε που έγινε μέλος της IARU το 1994, το Σύνταγμα της IARU. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος έχει βιώσει μια σειρά από στρατιωτικές συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και μια σειρά από άλλες χώρες. Και ποτέ, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά βρίσκεται το ρωσικό κράτος σε αυτήν ή εκείνη τη σύγκρουση, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών της Ρωσίας δεν επέτρεψε στον εαυτό της κανένα εχθρικό βήμα προς τους ραδιοερασιτέχνες και τους ραδιοερασιτεχνικούς οργανισμούς των χωρών που συμμετείχαν στις συγκρούσεις. Και τώρα περιμένουμε από τους ραδιοερασιτέχνες και τους εθνικούς ραδιοερασιτεχνικούς οργανισμούς την ίδια υπεύθυνη προσέγγιση που έκαναν οι ίδιοι αυτές τις τρεις δεκαετίες. Καθένας από εμάς εκτός εκπομπής μπορεί να δώσει τη δική του εκτίμηση για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, αλλά σήμερα μπορούμε και πρέπει να δείξουμε στο κοινό ότι οι ραδιοερασιτέχνες είναι μια κοινότητα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, θρησκεία και την εθνικότητα. Η υπηρεσία ερασιτεχνικού ραδιοφώνου προωθεί την αμοιβαία επικοινωνία και τη φιλία μεταξύ των ανθρώπων, η IARU είναι εκτός πολιτικής. Αυτό τονίζει η ηγεσία της IARU στην έκκλησή της με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2022. Η παγκόσμια ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου, γνωρίζει πολλά παραδείγματα όταν εχθρικά βήματα, διάφορα μποϊκοτάζ μόνο επιδείνωσαν τις συγκρούσεις. Ταυτόχρονα, οι ραδιοερασιτέχνες ήταν που πολλές φορές έρχονταν να βοηθήσουν θύματα καταστροφών και έκτακτων περιστατικών, παρέχοντας επικοινωνία και σώζοντας έτσι ζωές ανθρώπων. Σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, η Ρωσική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών καλεί τους ραδιοερασιτεχνικούς και ερασιτεχνικούς ραδιοφωνικούς οργανισμούς – μέλη της IARU να παραμείνουν πιστοί στις ραδιοερασιτεχνικές παραδόσεις: να απέχουν από αυθόρμητες συναισθηματικές πράξεις χρησιμοποιώντας το Ερασιτεχνικό Ραδιόφωνο σε οποιαδήποτε από τις εκδηλώσεις του για αυτό. Να μην χάνουν την επαφή μεταξύ τους, να επιδεικνύουν σοφία και αλληλοσεβασμό και έτσι να συμβάλλουν στην ταχεία διευθέτηση της κατάστασης. 

Ένωση Ραδιοερασιτεχνών της Ρωσίας.