3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Τεύχος πληροφοριών Αρ. 1 (48) 26 Ιανουαρίου 2023.

Στην ανάρτηση αυτή παρουσιάζεται το τεύχος πληροφοριών του Δ.Σ. του συλλόγου μας 5th OCEAN CLUB σε αυτόματη μετάφραση μέσω του Google translate. Ζητώ την κατανόηση σας γα τυχόν λάθη στην αυτόματη μετάφραση.

SK Νίκου Κουφουδάκη (SV1QA) # 612. 

23 Δεκεμβρίου 2022. Σε ηλικία 58 ετών, ο συνάδελφός μας και μέλος του κλαμπ Νίκου Κουφουδάκη (SV1QA) # 612 απεβίωσε στην τελευταία του πτήση.

Πέταξε ως πιλότος πολιτικής αεροπορίας και είχε μεγάλο χρόνο πτήσης και εμπειρία στο πέταγμα διαφόρων τύπων αεροσκαφών. Ο θάνατος ήταν ξαφνικός ενώ περίμενε την αναχώρηση σε ένα από τα αεροδρόμια.

Συνάδελφοι από το ελληνικό τμήμα του συλλόγου μιλούν πολύ θετικά για τον συνάδελφό τους. Ήταν πολύ δραστήριος στον αέρα, ευγενικός και πάντα έτοιμος να βοηθήσει.

Το Συμβούλιο του Συλλόγου, ο Πρόεδρος και όλοι οι συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες του κλαμπ εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Νίκου Κουφουδάκη.

Αιώνια πτήση σε σένα στον απέραντο αιθέρα, αγαπητέ φίλε... 

Πληροφορίες από το ΔΣ του 5th Ocean στις 25 Γενάρη 2023. 

Στις 25 Ιανουαρίου 2023, μια σειρά θεμάτων εξετάστηκαν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου.

- Κατόπιν εισήγησης του Προέδρου, το Συμβούλιο εξέτασε το θέμα της απονομής του τίτλου του «Επίτιμου Μέλους της Λέσχης» Πολύδωρου Σταυρόπουλου SV1AHH για την μεγάλη του συμβολή στις δραστηριότητες του συλλόγου μας.

Από τις ομιλίες των μελών του Συμβουλίου: οι συνάδελφοί μας από το ελληνικό τμήμα του συλλόγου σήμερα πρωτοστατούν σε όλους τους τομείς και τα προγράμματα του συλλόγου. Το Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την απονομή του Τιμητικού Τίτλου. Συγχαρητήρια στον Πολύδωρο Σταυρόπουλο και σε όλα τα μέλη του τμήματος από την Ελλάδα και ανυπομονούμε να εργαστούμε ενεργά και να διατηρήσουμε την ηγεσία στον σύλλογο. 

- Το Συμβούλιο συζήτησε την υποψηφιότητα του Snezhnevsky A.V. R2DYN στο Συμβούλιο της Λέσχης. Το συμβούλιο τον σύστησε στον σύλλογο και του επέτρεψε να εκπληρώσει προσωρινά τα καθήκοντα του γραμματέα του συλλόγου. 

- Το Συμβούλιο εξέτασε την αίτηση παραίτησης και παραίτησης από το Συμβούλιο του επικεφαλής του προγράμματος "Στη μνήμη των νεκρών αεροπόρων" στο Συμβούλιο O. V. Utkin. R2ANX για λόγους υγείας.

Το Συμβούλιο διόρισε ένα μέλος του Συμβουλίου Sushko S.V. Ο RZ5D, με τη συγκατάθεσή του, επικεφαλής του προγράμματος «Μνήμη νεκρών αεροπόρων» και προσφέρθηκε να προετοιμάσει και να υποβάλει στο Συμβούλιο προτάσεις για τη συνέχιση αυτού του προγράμματος. 

- Το Συμβούλιο εξέτασε και ενέκρινε τη διάταξη και τη θέση του διπλώματος για την 100ή επέτειο της εγχώριας πολιτικής αεροπορίας.

Ημέρες δραστηριότητας συλλόγου.

Ημέρες δραστηριότητας για την Ημέρα Αεροπορικής Αεροπορίας της Ρωσίας. 

Από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 29 Ιανουαρίου 2023, ο 5ος Ωκεανός, με την υποστήριξη της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών της Ρωσίας, πραγματοποιεί ημέρες δραστηριότητας αφιερωμένες στην Ημέρα Ρωσικής Αεροπορίας.

Στις 22 Ιανουαρίου, η Ρωσία γιορτάζει την επαγγελματική αργία των στρατευμάτων της αεροπορίας αεράμυνας (PVO). Η ιστορία αυτής της αξιομνημόνευτης ημερομηνίας χρονολογείται από την 22/01/1942, όταν το Λαϊκό Επιμελητήριο Άμυνας της ΕΣΣΔ εξέδωσε Διάταγμα για την υπαγωγή ορισμένων μονάδων αεροπορίας στον Διοικητή των Δυνάμεων Αεράμυνας. Κατά τα χρόνια του πολέμου, η αεροπορία μαχητικών έγινε ένας από τους κύριους κλάδους των δυνάμεων αεράμυνας και το κύριο μέσο για την καταπολέμηση των εχθρικών αεροσκαφών στις μακρινές προσεγγίσεις για την κάλυψη στόχων. Οι πιλότοι αεροπορίας αεράμυνας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου πραγματοποίησαν περίπου 270 χιλιάδες εξόδους, διεξήγαγαν 6787 αεροπορικές μάχες, καταστράφηκαν σε αερομαχίες και σε αεροδρόμια 4170 εχθρικά αεροσκάφη. Σε 92 πιλότους αεράμυνας απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και ο Αλεξάντερ Καρπόφ τιμήθηκε με αυτόν τον τίτλο δύο φορές.

Στις 25 Οκτωβρίου 1996, με εντολή του Γενικού Διοικητή των Δυνάμεων Αεράμυνας Νο. 300, η ​​ημέρα της 22ας Ιανουαρίου κηρύχθηκε ετήσια αργία της ρωσικής αεροπορίας αεράμυνας.

Με τα χρόνια, η αεροπορία αεράμυνας έχει μεταφερθεί αρκετές φορές από τις δυνάμεις αεράμυνας της χώρας στην Πολεμική Αεροπορία και αντίστροφα. Το 1998, μετά τη συγχώνευση της Πολεμικής Αεροπορίας και των Δυνάμεων Αεράμυνας σε έναν ενιαίο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, η αεροπορία αεράμυνας έπαψε να υφίσταται ως ανεξάρτητος κλάδος της αεροπορίας. Το 2015, η Πολεμική Αεροπορία έγινε μέρος των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της χώρας.

Με τα χρόνια, τέτοια θρυλικά αεροσκάφη όπως τα MiG-1, MiG-3, Yak-1, Yak-7, Yak-9, LaGG-3, La-5, La-7 και πολλά άλλα ήταν σε υπηρεσία με την αεράμυνα αεροπορικές μονάδες. Με την έλευση της εποχής της αεροπορίας, τα Su-9, Su-15, Yak-28P και άλλα μπήκαν στον στόλο αεράμυνας, αντικαθιστώντας το ένα το άλλο. Οι σύγχρονοι πιλότοι είναι πλέον οπλισμένοι με μαχητικά MiG-25, MiG-31, SU-30, SU-35 και Su-27 διαφόρων τροποποιήσεων και η ανάπτυξη του αεροσκάφους επόμενης γενιάς, του αναχαιτιστή μεγάλου βεληνεκούς MiG-41, βρίσκεται σε εξέλιξη. .

Αεροπορικές ομάδες μαχητικών συνεχίζουν σήμερα, υπό μια ενιαία διοίκηση στις Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, να επιλύουν αποτελεσματικά τα καθήκοντα υπεράσπισης του ρωσικού εναέριου χώρου. Τα αεροσκάφη αναχαίτισης σε υπηρεσία με μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν 24ωρη μάχη και είναι ικανά να καταστρέψουν οποιονδήποτε εισβολέα στον εναέριο χώρο της χώρας ή να τον αναγκάσουν να προσγειωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Αεροπορία των Δυνάμεων Αεράμυνας σε μάχιμη υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Παρέχει προστασία των εναέριων συνόρων του κράτους από τη διείσδυση τόσο των επανδρωμένων αεροσκαφών όσο και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των αναγνωριστικών. Επιπλέον, τα καθήκοντα της αεροπορίας αεράμυνας περιλαμβάνουν επίσης στοιχεία αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς σήμερα η απειλή από τον αέρα είναι συχνά ολοκληρωμένου χαρακτήρα. Ομάδες αεροσκαφών μαχητικών πέφτουν τακτικά στους ουρανούς όταν λαμβάνεται σήμα για πιθανές παραβιάσεις των εναέριων συνόρων, έτσι οι πιλότοι των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών αεράμυνας ζουν κυριολεκτικά στον ουρανό και οι επαγγελματικές τους διακοπές στις 22 Ιανουαρίου γιορτάζονται συχνότερα στον αέρα ή στο αεροδρόμιο. 

Στις 22 Ιανουαρίου 2023 συμπληρώνονται 81 χρόνια από την ίδρυση της Αεροπορικής Αεροπορίας της Ρωσίας. Προς τιμήν αυτής της εκδήλωσης, ο σύλλογος ραδιοερασιτεχνών αεροπόρων "The Fifth Ocean" με την υποστήριξη της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών της Ρωσίας πραγματοποιεί ημέρες δραστηριότητας από 21/01/2023 έως 29/01/2023. Ένα δίπλωμα "On guard του ουρανού» αφιερωμένη σε αυτή την εκδήλωση καθιερώθηκε.

Ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο καλούνται να πραγματοποιήσουν ραδιοφωνικές επικοινωνίες / παρατηρήσεις με ραδιοερασιτέχνες, μέλη του κλαμπ «Fifth Ocean» στις ζώνες 1,8 - 28 MHz και VHF. 

Προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του διπλώματος «Φύλαξη του ουρανού». 

Οι συνδέσεις για το δίπλωμα υπολογίζονται από 21 Ιανουαρίου 2023 έως 21 Φεβρουαρίου 2023.

Η ισχύς του διπλώματος είναι ετήσια. 

Ο αριθμός των πόντων που πρέπει να βαθμολογηθούν για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του διπλώματος είναι ίσος με τον αριθμό των ετών από τη σύσταση της Ρωσικής Αεροπορικής Αεροπορίας: το 2023, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν - 81 πόντους, το 2024 - 82 βαθμούς κ.λπ. 

Σειρά βαθμολόγησης:

- Για QSO/SWL με ραδιοερασιτέχνες, μέλη της λέσχης "Fifth Ocean" που σχετίζεται με την Αεροπορία Αεράμυνας: EU1EU, R2ALE, R3YAO, R6BH, RC1TB, RK3G, RK3IR, RU3VQ, RV3YR, UA1OMP, UA3GSO, YRAT6 , YU1CA, YU2TT, YU7DZ, YU5DR - 3 βαθμοί;

- Για διεξαγωγή QSO/SWL με ραδιοερασιτέχνες, μέλη της λέσχης "Fifth Ocean" - 2 βαθμοί.

- Για την κατασκευή QSO/SWL σε VHF και μπάντα 160 μέτρων με ραδιοερασιτέχνες, μέλη του κλαμπ "Fifth Ocean", προστίθεται 1 βαθμός στα παραπάνω. 

- Για 1 QSO μέσω δορυφόρου ή EME εκδίδεται δίπλωμα. Στην περίπτωση αυτή, το δίπλωμα εκδίδεται χειροκίνητα βάσει γραπτής αίτησης με τη μορφή αποσπάσματος από το αρχείο καταγραφής εξοπλισμού, πιστοποιημένο από δύο ενεργούς ραδιοερασιτέχνες, που αποστέλλεται στη διεύθυνση admin@aviaham.org.

Σε παρόμοιους όρους χορηγούνται διπλώματα σε παρατηρητές. 

Στις ενεργές ημέρες από 21/01/2023 έως 29/01/2023, οι πόντοι QSO διπλασιάζονται. 

Τα επαναλαμβανόμενα QSO επιτρέπονται μόνο σε διαφορετικές μπάντες και διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας.

Όλοι οι τύποι ψηφιακών επικοινωνιών (RTTY, PSK, MFSK, SSTV, JT65, FT8, κ.λπ.) υπολογίζονται ως ένας τύπος DIGI.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενεργοποιητές, μέλη του κλαμπ «Fifth Ocean», δίπλωμα με αριθμό σειράς με δείκτη «Α», εκδίδεται ανάλογα με τον αριθμό των QSO που γίνονται μόνο τις ημέρες δραστηριότητας:

- Δίπλωμα 3ης τάξης για 100 QSO.

- Δίπλωμα 2ης τάξης για 250 QSO

- 1 δίπλωμα τάξης για 500 QSO

- Δίπλωμα "Master" για 1000 QSO. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιβεβαίωση του QSO στον πόρο https://hamlog.online

Το δίπλωμα εκδίδεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του πόρου https://aviaham.hamlog.online/diplom/.

Ημέρες δραστηριότητας για την 100ή επέτειο της Ημέρας της Ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας.

Από τις 04 Φεβρουαρίου 2023 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023, το 5th Ocean club πραγματοποιεί ημέρες δραστηριοτήτων αφιερωμένες στην 100ή επέτειο από τη δημιουργία της Ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1923, το Συμβούλιο Εργασίας και Άμυνας δημιουργεί το Συμβούλιο Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο είχε ως αποστολή να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης και ποιότητα κατασκευής αεροσκαφών που αντιστοιχούν σε προηγμένες βιομηχανικές χώρες και να αυξήσει τον όγκο της κυκλοφορίας. Αυτή η ημερομηνία θεωρείται ότι είναι τα γενέθλια του ρωσικού εναέριου στόλου.

Η δεκαετία του 20 του περασμένου αιώνα έγινε η αφετηρία για την ανάπτυξη της πολιτικής αεροπορίας. Μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, ο στόλος εσωτερικού αεροπλάνου έχει διανύσει μια μακρά εξελικτική πορεία: από ένα ξύλινο διπλάνο σε ένα υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος και τα αεροσκάφη που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τους σχεδιαστές μας αξίζουν παγκόσμια φήμη!

  Στις 15 Ιουνίου 1923 άνοιξε η πρώτη εσωτερική τακτική αεροπορική γραμμή Μόσχας - Νίζνι Νόβγκοροντ. Η εμφάνιση του επιβατικού στόλου οδήγησε στην εμφάνιση αρκετών ακόμη κατασκευών. Έτσι, το ίδιο 1923, δημιουργήθηκε μια κοινωνία εθελοντικού εναέριου στόλου, που ονομάστηκε «Dobrolet». Και η τεχνική εποπτεία της πολιτικής αεροπορίας ανατέθηκε στην Κεντρική Διεύθυνση του Αεροπορικού Στόλου.

Στη δεκαετία του 1930, το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων υιοθέτησε ένα ειδικό ψήφισμα για την πολιτική αεροπορία. Τέθηκε το καθήκον: να αρχίσει να κυριαρχεί ένα ευρύ πρόγραμμα αερισμού της χώρας. Σημαντικό ρόλο στη λύση του έπαιξε το πατριωτικό κίνημα «Εργαζόμενοι Άνθρωποι, Φτιάξτε τον Αεροπορικό σας Στόλο». Από το 1923 έως το 1928 κατασκευάστηκαν περίπου 400 αεροσκάφη από τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τους εργαζόμενους. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, η βιομηχανία αεροσκαφών ήταν ένα σύνθετο συγκρότημα γραφείων σχεδιασμού, ερευνητικών ινστιτούτων, εργοστασίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ο αριθμός των ειδικών της αεροπορίας από το 1930 έως το 1939 αυξήθηκε από 173 σε 3488 άτομα.

Το 1932, η ΕΣΣΔ ενέκρινε μια ειδική σημαία της πολιτικής αεροπορίας, εισήγαγε στολές και διακριτικά για το προσωπικό. Την ίδια χρονιά, η νέα βιομηχανία έλαβε ένα όνομα που είναι γνωστό μέχρι σήμερα - Aeroflot.

Μέχρι σήμερα, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ανταγωνίζονται με επιτυχία τις δυτικές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγχώριοι αερομεταφορείς αναπτύσσουν ενεργά ένα σύστημα ναύλωσης, δηλαδή παράτυπη μεταφορά πολιτών της χώρας.

Ο μεγαλύτερος κόμβος αεροπορικών μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι, φυσικά, η Μόσχα, επειδή ακριβώς τα τέσσερα αεροδρόμια αυτής της πόλης αντιπροσωπεύουν σχεδόν το τριάντα τοις εκατό όλων των αναχωρήσεων επιβατών αεροπορικώς. Μετά τη Μόσχα, οι μεγαλύτεροι κόμβοι αεροπορικών μεταφορών είναι η Αγία Πετρούπολη, η Σαμάρα, η Ούφα και το Αικατερινούπολη.

Η πολιτική αεροπορία ήταν πάντα και παραμένει το πιο σημαντικό συστατικό του ενιαίου συστήματος μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σήμερα είναι μια σύνθετη βιομηχανία πολλαπλών χρήσεων με έναν τεράστιο και ποικίλο στόλο αεροσκαφών, με ένα ευρύ δίκτυο αεροδρομίων, εκπαιδευτικών και επιστημονικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, διαθέτει πολλές επισκευαστικές επιχειρήσεις, εκτεταμένο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και κάποιες άλλες δομές που διασφαλίζουν τη ζωτική της δραστηριότητα.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του εορτασμού της Ημέρας Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας. Πρόκειται για επαγγελματικές διακοπές για το προσωπικό πτήσης: πιλότους, πλοηγούς, μηχανικούς πτήσης, αεροσυνοδούς. Στους εορτασμούς συμμετέχουν και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες εδάφους: αποστολείς, τεχνικοί, δεξαμενόπλοια, υπάλληλοι διαφόρων δομών αεροδρομίων. υπάλληλοι γραφείων σχεδιασμού και επιχειρήσεων κατασκευής αεροσκαφών· εκπαιδευτικών και σπουδαστών εξειδικευμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. και για όλους όσους σχετίζονται με την Πολιτική Αεροπορία της Ρωσίας.

Προς τιμήν αυτής της εκδήλωσης, η λέσχη ραδιοερασιτεχνών αεροπόρων "The Fifth Ocean" πραγματοποιεί ημέρες δραστηριότητας από 02/04/2023 έως 02/12/2023. Καθιερώθηκε ένα δίπλωμα "100 χρόνια Ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας" αφιερωμένο σε αυτό το γεγονός . Ένα ειδικό προσωρινό διακριτικό κλήσης R100GA (διαχειριστής Sushko S.V. - RZ5D) θα ηχήσει στον αέρα από τη Μόσχα και την περιοχή της Μόσχας.

Ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο καλούνται να πραγματοποιήσουν ραδιοφωνικές επικοινωνίες / παρατηρήσεις με ραδιοερασιτέχνες, μέλη του κλαμπ «Fifth Ocean» στις ζώνες 1,8 - 28 MHz και VHF. 

Προϋποθέσεις για την εφαρμογή του διπλώματος "100 χρόνια Ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας". 

Οι συνδέσεις για το δίπλωμα υπολογίζονται από 04 Φεβρουαρίου 2023 έως 28 Φεβρουαρίου 2023.

Δίπλωμα - ετήσιο. 

Ο απαιτούμενος αριθμός πόντων που πρέπει να συγκεντρωθούν για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του διπλώματος είναι ίσος με τον αριθμό των ετών από την έναρξη του εορτασμού της Ημέρας Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας: το 2023, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν 100 πόντους, το 2024 - 101 σημεία κ.λπ. 

Σειρά βαθμολόγησης:

- Για την κατασκευή QSO/SWL με ραδιοερασιτέχνες, μέλη της λέσχης "Fifth Ocean", που εργάζονται με ειδικό προσωρινό διακριτικό κλήσης R100GA - 10 πόντοι.

- Για τη διεξαγωγή QSO/SWL με ραδιοερασιτέχνες, μέλη της λέσχης "Fifth Ocean", που εργάζονταν προηγουμένως στη ρωσική πολιτική αεροπορία ως πιλότοι, πλοηγοί, χειριστές ασυρμάτου πτήσης, μηχανικοί πτήσης, μηχανικοί πτήσης, αεροσυνοδοί: R1BFR, R2DAV, R4KX, R4LB , R5ABC, R6WA, R7KDU, R8ACF, RA3ALK, RA5CD, RA6LGP, RA9LY, RD3WW, RG6B, RK4HZ, RN3DA, RN3FS, RT1F, RU3FS, RV3DBW, U535, U2, RX53F5, UA , UNV0NA, 3 UR5Y .

- Για διεξαγωγή QSO/SWL με ραδιοερασιτέχνες, μέλη της λέσχης "Fifth Ocean" - 2 βαθμοί.

- Για την κατασκευή QSO/SWL σε VHF και μπάντα 160 m με ζαμπόν, μέλη του κλαμπ «Fifth Ocean», προστίθεται 1 βαθμός στα παραπάνω. 

Τα επαναλαμβανόμενα QSO επιτρέπονται μόνο σε διαφορετικές μπάντες και διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας.

Όλοι οι τύποι ψηφιακών επικοινωνιών (RTTY, PSK, MFSK, SSTV, JT65, FT8, κ.λπ.) υπολογίζονται ως ένας τύπος DIGI.

Την Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας, 9 Φεβρουαρίου 2023, οι πόντοι για QSO/SWL που πραγματοποιήθηκαν διπλασιάζονται. 

Ενεργοποιητές, μέλη της λέσχης «Fifth Ocean», εκδίδεται δίπλωμα με αριθμό κατά σειρά με δείκτη «Α», ανάλογα με τον αριθμό των QSO που έγιναν κατά τις ημέρες δραστηριότητας:

- Δίπλωμα 3ης τάξης για 100 QSO.

- Δίπλωμα 2ης τάξης για 250 QSO

- 1 δίπλωμα τάξης για 500 QSO

- Δίπλωμα "Master" - για 1000 QSO. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιβεβαίωση του QSO στον πόρο https://hamlog.online

Το δίπλωμα εκδίδεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του πόρου https://aviaham.hamlog.online/diplom/.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα μέλη του Fifth Ocean Club μπορούν να λάβουν δίπλωμα ως ενεργοποιητές μόνο τις ημέρες δραστηριότητας.

Ελληνικές Ημέρες Δραστηριότητας για τον εορτασμό της 68ης Επετείου Supermarine Spitfire MJ755 

 Το Fifth Ocean Club Ραδιοερασιτεχνών Πιλότων, με πρωτοβουλία και ενεργό συμμετοχή του ελληνικού παραρτήματος του Fifth Ocean Club, από 1 Φεβρουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιεί ημέρες δραστηριότητας αφιερωμένες στην αποκατάσταση του Supermarine Spitfire MJ755 από την την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Ίκαρος. Το Supermarine Spitfire MJ755 τέθηκε εκτός λειτουργίας πριν από 68 χρόνια, αλλά μπορεί ακόμα να πετάξει αξιόπιστα σήμερα.

Από τα 20.000 μαχητικά Spitfire που παρήχθησαν για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ 1938 και 1948, μόνο 240 σώζονται σήμερα, από τα οποία περίπου 60 είναι σε καλή κατάσταση πτήσης. Ένα από αυτά είναι ένα ελληνικό Spitfire που κατασκευάστηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας το 1943 και μεταφέρθηκε στην τότε Βασιλική Ελληνική Αεροπορία μετά τον πόλεμο στις 27 Φεβρουαρίου 1947. Ήταν ένα από τα 77 Spitfire που παρέδωσε η βρετανική κυβέρνηση για αποκατάσταση. Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τον Απρίλιο του 1947, εντάχθηκε στην 335η Μοίρα Καταδίωξης. Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως μονάδα εκπαίδευσης στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών στο Τατόι.

Το 1950 μετατράπηκε από αεροσκάφος αναχαίτισης σε φωτογραφικό για στρατιωτικούς σκοπούς. Τον Δεκέμβριο του 1953 έκανε την τελευταία του πτήση και στη συνέχεια σταμάτησε ως έκθεμα στο Τατόι και αργότερα στον προαύλιο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Αθηνών. Στις αρχές του 2018 μεταφέρθηκε στην Αγγλία για αποκατάσταση. Παρέμεινε μουσειακό αντικείμενο για 68 χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε άριστη πτητική κατάσταση με ειδικά εκπαιδευμένους πιλότους. (πληροφορίες: (https://www.onalert.gr/)

Η διαδικασία αποκατάστασης του αεροσκάφους διήρκεσε περίπου τρία χρόνια με εντατικές εργασίες και ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 μετά την υπογραφή της Σύμπραξης μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ίκαρος». Το Ίδρυμα ανέλαβε το κόστος της ανακατασκευής. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από πολύμηνη λειτουργία, το Spitfire της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε από το αεροδρόμιο Biggin Hill του Λονδίνου για να καταλήξει στην Ελλάδα και να λειτουργήσει αξιόπιστα μετά από 68 χρόνια.

 

Το Fifth Ocean Radio Amateur Pilot Club, με πρωτοβουλία και με την ενεργή συμμετοχή του ελληνικού παραρτήματος του Fifth Ocean Club, από 1 Φεβρουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιεί ημέρες δραστηριοτήτων αφιερωμένες στην αποκατάσταση του Supermarine Spitfire MJ755. Από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, ένα ειδικό προσωρινό διακριτικό κλήσης SX68SF θα ηχεί στο ραδιόφωνο του ερασιτέχνη.

Η ομάδα SX68SF θα περιλαμβάνει τα μέλη του Fifth Ocean Club, Πολύδωρο Σταυρόπουλο (SV1AHH) αριθμό κλαμπ #555 (CW - SSB), Γιώργο Πετράκη (SV1GGF) αριθμό κλαμπ #556 (FT4 - FT8 - RTTY), Σταύρο Παναγιωτόπουλο (SV1JFL) αριθμός κλαμπ 614 (FT8 - SSB) και Γιώργος Τσιράκης (SV1QVA) αριθμός κλαμπ #626 (SSB). Καθιερώθηκε ένα δίπλωμα "SX68SF" αφιερωμένο σε αυτό το γεγονός.

Ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο καλούνται να πραγματοποιήσουν ραδιοφωνικές επικοινωνίες / παρατηρήσεις με ραδιοερασιτέχνες, μέλη του κλαμπ «Fifth Ocean» στις ζώνες 1,8 - 28 MHz και VHF.

Προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του διπλώματος SX68SF.

Οι συνδέσεις για το δίπλωμα υπολογίζονται από 01 Φεβρουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2023.

Ο απαιτούμενος αριθμός βαθμών που πρέπει να συγκεντρωθούν για να πληρούνται οι προϋποθέσεις του διπλώματος είναι 68. 

Σειρά βαθμολόγησης:

- Για QSO/SWL με ραδιοφωνικό σταθμό από την Ελλάδα, εργασία με ειδικό διακριτικό κλήσης SX68SF - 10 πόντοι.

- Για QSO/SWL με άλλους ραδιοερασιτέχνες, μέλη του κλαμπ «Fifth Ocean» - 5 βαθμοί.

- Για QSO/SWL σε VHF και εμβέλεια 160 μέτρων με ραδιοερασιτέχνες, μέλη του Fifth Ocean Club, επιπλέον + 1 βαθμός.

Η αίτηση για δίπλωμα γίνεται με τη μορφή αποσπάσματος από το περιοδικό υλικού και αποστέλλεται με e-mail στο sv1ahh@yahoo.gr

 Τα επαναλαμβανόμενα QSO επιτρέπονται μόνο σε διαφορετικές μπάντες και διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας.

Όλοι οι τύποι ψηφιακών επικοινωνιών (RTTY, FT8, FT4) υπολογίζονται ως ένας τύπος DIGI. 

Ενεργοποιητές, μέλη της λέσχης «Fifth Ocean», εκδίδεται δίπλωμα με αριθμό κατά σειρά με δείκτη «Α», ανάλογα με τον αριθμό των QSO που έγιναν κατά τις ημέρες δραστηριότητας:

- Δίπλωμα 3ης τάξης για 100 QSO.

- Δίπλωμα 2ης τάξης για 250 QSO

- 1 δίπλωμα τάξης για 500 QSO

- Δίπλωμα "Master" - για 1000 QSO. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση διπλώματος είναι η επιβεβαίωση QSO στον πόρο https://hamlog.online

Το δίπλωμα εκδίδεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του πόρου

https://aviaham.hamlog.online/diplo.

Αποστολή καρτών QSL μέσω: e-QSL.ss (ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ QSL ΜΕΣΩ ΤΟΥ Bureau !!!)

OΙ SWL μπορούν να λάβουν δίπλωμα στέλνοντας ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο καταγραφής στο sv1ahh@yahoo.gr 

Τα μέλη του συλλόγου «Fifth Ocean» μετά το πέρας των ημερών δραστηριότητας μπορούν να λάβουν δίπλωμα ως αιτούντες κατά γενικό τρόπο. 

Όλα τα νέα μας μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.aviaham.org 

Συμβούλιο του Πέμπτου Ocean Club, 73!