Συνταγή Σαπουνιού

Συνταγή για την Παρασκευή Σαπουνιού de SV1AHH

Μαζεύουμε όλο το χρόνο (ή για κάποιο διάστημα), το λάδι από το τηγάνι και αφού το σουρώσουμε το αποθηκεύουμε σε πλαστικά μπουκάλια κάθε φορά που τηγανίζουμε. Το λάδι μπορεί να είναι καλαμποκέλαιο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή ότι άλλο χρησιμοποιούμε στην κουζίνα. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε λάδι αποκλειστικά για το σκοπό αυτό αλλά γιατί να ξοδευόμαστε… δεν είναι η κατάλληλη εποχή....   Μας κάνει ακόμη και η μούργα... που περισσεύει από τους τενεκέδες λαδιού.
  
Υλικά (για 20 πλάκες σαπουνιού)
α)  4 λίτρα λάδι
β)  2 λίτρα νερό
γ)  1 κιλό ποτάσσα (καυστική σόδα - ΝαΟΗ) από τα καταστήματα χημικών για να το πληρώσουμε οικονομικά 1,5 ευρώ το  κιλό max. από τα χρωματοπωλεία θα το ακριβοπληρώσουμε και η ποιότητα μπορεί να μην είναι αυτή που θέλουμε. Καταστήματα χημικών βρίσκουμε στην Ερμού, Αθηνάς και στη Γούναρη στον Πειραιά).
δ)  Γάντια προστασίας πλαστικά
ε)  Προστατευτικά γυαλιά και μάσκα μιας χρήσεως.
στ)  Μεγάλο Κουβά Πλαστικό
ζ)   Ξύλο για ανακάτεμα.
η)   Φορμάκια


Εκτέλεση - Παρασκευή
Η καταλληλότερη εποχή είναι άνοιξη ή καλοκαίρι.
Αφού φορέσουμε τα ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, γυαλιά, μάσκα) ρίχνουμε το νερό στον κουβά και προσθέτουμε σιγά-σιγά την καυστική σόδα (ΝaOH) για στερεό σαπούνι* 
Ανακατεύουμε με προσοχή για να
μην πιτσιλιστούμε. 


ΠΡΟΣΟΧΗ : δεν ρίχνουμε το νερό στην καυστική σόδα γιατί μπορεί με τις κατάλληλες συνθήκες να προκληθεί έκρηξη. 


Αποφεύγουμε να αναπνέουμε κοντά στον κουβά και αν φυσάει αεράκι πρέπει να παίρνει τους ατμούς μακριά μας. Επιθυμητό είναι ο χώρος αν είναι καλά αεριζόμενος. Η θερμοκρασία στον κουβά έχει αυξηθεί πάρα πολύ και η τοξικότητα είναι μεγάλη για αυτό θέλει προσοχή να μην πάθουμε έγκαυμα. Αν όμως πιτσιλιστούμε θα πρέπει αμέσως να ξεβγάλουμε το σημείο με άφθονο νερό και να βάλουμε κάποια αλοιφή.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι σιγά – σιγά και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Μόλις το μίγμα γίνει ομοιογενές πρέπει να μεταγγίσουμε το υλικό που μοιάζει πλέον με «ταχίνι» με τη βοήθεια κάποιου πλαστικού δοχείου. 

Το ρίχνουμε με προσοχή στα φορμάκια που μπορεί να είναι κάλλιστα από αυτά των βιτάμ (πάντα όμως πλαστικά όχι αλουμινένια).

Προσοχή : Τα μεταλλικά αντικείμενα θα διαβρωθούν. Τα φορμάκια μπορούμε να τα μαζεύουμε όλο το χρόνο και αν χρειαστεί να ζητήσουμε ενισχύσεις από γνωστούς…
Υπάρχει η λύση να ρίξουμε το μείγμα μας σε ένα μεταλλικό ταψί αφού το ντύσουμε εσωτερικά με πλαστικό διαφανές που στρώνουμε στα τραπέζια…Μετά από 5 με 6 ημέρες και όταν έχει σκληρύνει το σαπούνι βγάζουμε τις πλάκες από τα φορμάκια, σπρώχνοντας το πλαστικό φορμάκι από το κάτω μέρος για να βγει το σαπούνι χωρίς ζημιά (πάντα με γάντια όμως). Η αποθήκευση γίνεται σε χαρτοκιβώτιο με τρύπες και οι πλάκες πρέπει να αναπνέουν μεταξύ τους για να στεγνώσουν και να ωριμάσουν.
Όσον αφορά το ταψί, χαράζουμε στο μέγεθος που θέλουμε τα σαπούνια και όταν έχουν τραβήξει τα βγάζουμε.

Αυτά πρέπει τώρα να ωριμάσουν για 2 μήνες περίπου ώστε να μην είναι καυστικά. Νωρίτερα από τους δυο μήνες αν χρησιμοποιηθούν προκαλούν εγκαύματα στα χέρια.
Έχουμε παρασκευάσει ένα πάρα πολύ καλό λευκό σαπούνι που καθαρίζει πιο καλά από αυτά του εμπορίου τα οποία περιέχουν αγνώστου ποιότητας λάδια και διάφορα χημικά. Έχουμε εξοικονομήσει χρήματα και βέβαια έχουμε περιορίσει τη ρύπανση του πλανήτη.
Μπορούμε να βάλουμε κάποιο αιθέριο έλαιο σε μικρή ποσότητα και να δώσουμε άρωμα.  

Ο Blogger κάθε χρόνο παρασκευάζει σαπούνι από πολύ παλιά, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση και τη συνταγή του Αρκάδα παππούλη.
Μπορούμε να τρίψουμε το σαπούνι και να το ανακατέψουμε με χλιαρό νερό ώστε να κάνουμε σαπουνοδιάλυμα -υγρό σαπούνι για τα πιάτα προσθέτοντας και λίγο ξύδι ή λεμόνι. Η αποθήκευση του σαπουνιού μπορεί να γίνει σε χαρτοκιβώτιο με κάποιες μικρές οπές για να αερίζεται. 

GL de SV1AHH

* Nα διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι το "καυστικό νάτριο", (NaOH) που χρησιμοποιείται όμως και αυτό για την παρασκευή σαπουνιού και άλλο το καυστικό κάλιο (ΚΟΗ). Με το δεύτερο φτιάχνονται μαλακά/υγρά σαπούνια ενώ με το πρώτο, σκληρά. Σε συνταγές που χρησιμοποιούν καυστικό κάλιο και παρασκευάζεται σκληρό σαπούνι, θα παρατηρήσετε ότι στην συνταγή χρησιμοποιείται σίγουρα αλάτι.