3

*** Οι φωτογραφίες και οι εικόνες του παρόντος ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please translate to your language.

Long Wire Antenna HF (Κεραία Εκπομπής - Λήψης για τα Βραχέα)

Long Wire Antenna – Κεραία Εκπομπής Σύρματος αλλά και Λήψης στα Βραχέα
(κλικ στις Φωτό για μεγέθυνση)
Long Wire 
Αυτή είναι η απλούστερη κεραία εκπομπής βραχέων (HF). Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σαν κεραία λήψης για τους ακροατές των βραχέων (Short Waves Listeners - SWL). Μπορεί να κατασκευαστεί από κάποιον ραδιοερασιτέχνη για όλο  το εύρος των βραχέων (1,8 έως 50 Mhz). Βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλησιάζει τα όρια μιας καλής "επαγγελματικής" κεραίας λόγω των δυο ακριβών σχετικά εξαρτημάτων που χρησιμοποιούμε αλλά και της ποιότητας κατασκευής. Πρέπει να αναφέρουμε ότι και αυτή η κατασκευή έχει δοκιμαστεί πολλάκις από τον SV1AHH.

Επάνω long wire, κάτω endfed.
Αν το μήκος της κεραίας είναι ένα μήκος κύματος τότε η απολαβή υπολογίζεται στα 4db. Παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσουμε 20 μέτρα σύρμα για κεραία, τότε η απολαβή 
στα 20 μέτρα (14 Mhz) είναι  4 db (υπερ-διπλασιασμός ισχύος). Το πάχος του σύρματος δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την απόδοση και το συντονισμό. Η απόδοση του όμως ευνοείται στην περίπτωση των πολύκλωνων. Ο Bloger έχει πειραματιστεί με μήκος σύρματος 20 μέτρα.

Η κεραία long wire όπως αναφέρει και η ορολογία που χρησιμοποιείται κατά κόρον μεταξύ ραδιοερασιτεχνών είναι ένα μακρύ καλώδιο και αντιστοιχεί σε πολλαπλά μήκη κύματος. Είναι η πιο απλούστερη και ίσως η οικονομικότερη μορφή κεραίας, κατασκευάζεται εύκολα και έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην εκπομπή και στη λήψη. Έχουμε αναφέρει πολλάκις το μήκος μετράει στα βραχέα και όχι μόνο. Ένα στερεοφωνικό για να αναδειχτεί και να αποδώσει απαιτεί πολύ καλά ηχεία. Ένας πομποδέκτης θέλει καλή κεραία.

Η long wire απαιτεί πολύ χώρο σε ευθεία γραμμή και είναι ένα μακρύ σύρμα το οποίο είναι αποτελεσματικό για εργασία DX λόγω της χαμηλής γωνίας ακτινοβολίας που παρουσιάζει. Η απαίτηση είναι όμως να αναρτηθεί υψηλά πάνω από το έδαφος. Έτσι προσφέρει σημαντικό κέρδος ισχύος (gain) σε σχέση με το δίπολο. Όσο μεγαλύτερη είναι η κεραία αυτή σε μήκος, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος (gain).
Η μέγιστη κατευθυντικότητα αυτής εμφανίζεται στα άκρα του μήκους της και όχι  δεξιά και αριστερά αυτής όπως συμβαίνει με το δίπολο.
Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος της κεραίας τόσα περισσότερα μήκη κύματος εμφανίζονται πάνω σε αυτήν.
Η κεραία αυτή για να λειτουργεί και να αποδίδει τα μέγιστα πρέπει να έχει μήκος πολλαπλάσιο από το μήκος κύματος της συχνότητας που θα χρησιμοποιηθεί. Οι ραδιοερασιτέχνες έχουμε το πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους σταθμούς ότι οι μπάντες μας βρίσκονται σε πολλαπλάσια μήκη κύματος 160, 80, 40, 20, 10 μέτρα. Αυτό απλά σημαίνει ότι μια κεραία μήκους 80 μέτρων σε όλες τις μπάντες από εκεί και πάνω (προς τα 10 μέτρα) δίνει πολλαπλάσια μήκους κύματος. Ο συντονισμός της είναι πολύ εύκολος με τη βοήθεια ενός εξωτερικού tuner
Η αναπτυσσόμενη τάση αλλά και η ένταση πάνω στο σύρμα ακολουθεί τις κυματομορφές που αναπτύσσονται. Εκεί που η κυματομορφή του μήκους κύματος συναντά τα άκρα της κεραίας όταν αυτή είναι ένα πλήρες μήκος κύματος ή πολλαπλάσιο η τάση είναι μικρότερη στα άκρα αυτής ενώ το αντίθετο συμβαίνει με το ρεύμα. Για παράδειγμα, σε ένα δίπολο ημίσεως μήκους κύματος το ρεύμα είναι μικρό στα άκρα ενώ η τάση είναι μεγάλη. 
Σε κεραία ενός μήκους κύματος η τάση είναι μέγιστη στα άκρα ενώ το ρεύμα μικρότερη.  Η αντίσταση της κεραίας αυξάνεται όσο μεγαλώνει το μήκος της. Θυμόμαστε ότι η αυτεπαγωγή (πηνίο) αυξάνει το μήκος της κεραίας για το συντονισμό αυτής ενώ η χωρητικότητα (πυκνωτής) το μειώνει.  


Η τροφοδοσία της γίνεται εύκολα αν το tuner βγάζει έξοδο για μπόρνα στη longwire antenna.

Στη διεύθυνση:
Υπάρχει ένα κεφάλαιο από πανεπιστημιακό σύγγραμμα που αναφέρεται εκτενώς σε πολλά είδη κεραιών. 
GL and 73 de SV1AHH