3

*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please translate to your language.

Ειδικά διακριτικά κλήσης

Η ελληνική νομοθεσία στο άρθρο 13 της Υ.Α. 38200/1136 του 2011 είναι σαφέστατη για τα ειδικά διακριτικά κλήσης (ΕΔΚ). Στον επόμενο πίνακα αναφέρονται οι περιοχές και τα καθορισμένα prefix (διακριτικά) που χρησιμοποιούνται σε κάθε μίας από αυτές. ΌΛΑ είναι SV ή  SY ακολουθούμενα από έναν αριθμό που δηλώνει την περιοχή της χώρας μας. Προσοχή: δεν συναντάμε SX ή SZ.

Στον δεύτερο πίνακα που παραθέτουμε και είναι από το παράρτημα 1 της εν λόγω Υ.Α. και βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες, γίνεται εκτενής αναφορά για τα ειδικά διακριτικά κλήσης. Εκεί διακρίνονται διάφορες κατηγορίες ραδιοερασιτεχνών και τι μπορεί να τους χορηγηθεί αντίστοιχα, για χρήση περιορισμένου χρόνου (ο δεύτερος πίνακας στην ανάρτησή μας). 

Για την περίπτωση που αναφερόμαστε σε ομάδα ραδιοερασιτεχνών μπορούν να δοθούν ως ΕΔΚ μόνο τα prefix: SV, J4 ή SX, ΟΧΙ όμως το SZ το οποίο χορηγείται σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα.  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ γιατί ακριβώς είναι η νομοθεσία που διέπει το Hobby μας. 

Ερχόμενοι τώρα στα νούμερα που ακολουθούν, στην ελληνική νομοθεσία δεν καθορίζεται κάποιος αριθμός στα ειδικά διακριτικά κλήσης (prefix), εκτός όμως από το J4. Επομένως είναι δεκτός οποιοσδήποτε αριθμός. Παράδειγμα: το SV50ΑΑΑ για τα 50 χρόνια ενός γεγονότος δεν παραπέμπει στη ραδιοχώρα SV5

Είναι εμφανώς αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει 50 στον πιο πάνω πίνακα του άρθρου 13 παρά μόνο το SV5 και SY5, ούτε χορηγείται το 50 στο prefix από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης σε ραδιοερασιτέχνη ως διακριτικό κλήσης Δωδεκανήσων, επομένως μιλάμε για ένα ειδικό διακριτικό κλήσης. 

Ερχόμαστε τώρα στην DXCC List 2024 τα prefix SV, SW, SX , SY και SZ όλα αυτά δηλώνουν ραδιοχώρα την Ελλάδα χωρίς να ακολουθούνται από νούμερα. Τα SV5 και SV9 υπάρχουν και δηλώνουν άλλες δύο ραδιοχώρες στον ίδιο κατάλογο. Επομένως το SX50AAA που χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα παραπέμπει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και σε καμία περιοχή όπως 5 και 9 που είναι καθορισμένα στον πρώτο πίνακα αλλά και στη DXCC list σε Δωδεκάνησα και Κρήτη. ΟΧΙ όμως το 50.

Πίνακας ελληνικών Ειδικών Διακριτικών Κλήσης 

Αν κάποιος κάνει επαφή με το SX50ΑΑΑ παρατηρούμε ότι δίδεται ως SX μόνο στον πίνακα των ΕΔΚ (πίνακας 1 του παραρτήματος 1 της Υ.Α.). 
Δεν υπάρχει ως ραδιοχώρα SX50 στη DXCC List ούτε στον αρχικό πίνακα που παρουσιάζουμε. Η ομάδα ενεργοποίησης αυτού του Ειδικού Διακριτικού Κλήσης ανεβάζει τις επαφές της στο LoTW κατόπιν έγκρισης από τηνARRL. Αυτό το διακριτικό λοιπόν προσμετράται στη DXCC List ως Ελλάδα και όχι ως Δωδεκάνησα. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

Πολλοί διαγωνισμοί διεθνώς χρησιμοποιούν δύο και τρία νούμερα στο prefix όπως ο HG50DFC που ενεργοποιήθηκε από την Ουγγαρία το 2019. Ερώτηση: Το 50 στο prefix σημαίνει ότι είναι από τη Βουδαπέστη; αφού το 5 παραπέμπει σε αυτήν;  ΟΧΙ βέβαια. Είναι ένα ειδικό διακριτικό κλήσης και δεν μετράει πουθενά παρά μόνο ως ραδιοχώρα στην Ουγγαρία. Αυτό φαίνεται και στη DXCC List (HA, HG).

Όλες οι χώρες εφαρμόζουν αυτό ακριβώς με τα ειδικά διακριτικά. 

Άλλο παράδειγμα έρχεται από το Βέλγιο το 2022 που ενεργοποίησαν το ΟΝ75ΑΑΑ ΟΝ75ΑΤΗ  ΟΝ75BDX επί συνόλου 64 διαφορετικών call signs που όλα είχαν το 75 στο prefix στον ίδιο διαγωνισμό. Σας πληροφορώ ότι το ΟΝ7 το δίνουν οι αρχές του Βελγίου σε αλλοδαπούς με μικρή διάρκεια. 

Ερώτηση: Αυτό σημαίνει ότι το ειδικό διακριτικό που έχει 75 το χρησιμοποιούν αλλοδαποί; ΟΧΙ βέβαια είναι Βέλγοι που γιόρτασαν τα 75α  γενέθλια του συλλόγου τους. Δεν παραπέμπει σε καμία περιοχή παρά μόνο στο Βέλγιο.