3

*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please translate to your language.

Κατασκευή Κεραίας Βραχέων Multiband Carolina Windom

O Loren Windom από το Columbus του Ohio το 1926 δημοσίευσε για πρώτη φορά αυτό το είδος κεραίας στο περιοδικό QST. Έχει την πατρότητα της κεραίας αυτής και προς τιμήν του πήρε και το όνομα του. H κεραία αυτή συντονίζει πολύ καλά στις πολλαπλάσιες μπάντες των 3,5-7-14-28 Mhz με ελάχιστα επιστρεφόμενα. Ήταν μια πολύ καλή έμπνευση του Loren.

Είναι σαν ένα δίπολο που χωρίς να φέρει πηνία και άλλες διατάξεις, μας δίνει τη δυνατότητα να περιφερόμαστε κατά μήκος των βραχέων…. "με ελάχιστα στάσιμα" και ίσως με ελάχιστη βοήθεια του εσωτερικού ή ενός εξωτερικού tuner. Σε αντίθετη περίπτωση θα θέλαμε πέντε δίπολα στο ίδιο κέντρο. Όταν τροφοδοτούμε ένα δίπολο στο κέντρο η σύνθετη αντίσταση, για τη συχνότητα που είναι κομμένο, υπολογίζεται περίπου στα 72 Ohms. 

Αν τροφοδοτηθεί στο άκρο του ένα μονόπολο η αντίσταση είναι μερικές χιλιάδες Ohms (3.000 περίπου). Αν τροφοδοτηθεί στο 1/3 τότε η αντίσταση του είναι περίπου 240 Ohms. Έτσι με ένα Balun 4:1 (4Χ50 Ohms, - 50 Ohms είναι η αντίσταση της καθόδου) προκύπτει ένα αποτέλεσμα 200 Ohms. Επομένως έτσι προσαρμόζεται η κάθοδος (50 Ohms) στα 240 του τροφοδοτούμενου ασύμμετρα διπόλου. 

Στην εικόνα που σχεδιάσαμε δίνουμε τα θεωρητικά μήκη για τις  μπάντες των 40 , 20 , 28 μέτρων. Αν ενδιαφέρεστε για την μπάντα των 20 μέτρων τα μήκη αντίστοιχα θα είναι 7,6 μέτρα και 12,5 μέτρα. Είναι απαραίτητο ένα RF line isolator 1:1 για να αποκόψουμε την πορεία της Rf που ανακλάται από την κεραία προς τον πομποδέκτη μας. Πειραματικά μπορεί να τοποθετηθεί από τα 3 έως τα 4 μέτρα από την τροφοδοσία της κεραίας. 

Διευκρινίζουμε ότι η Windom που υπολογίσαμε συντονίζει πολύ καλά σε όλα τα υποπολλαπλάσια (40, 20, 10) ή σχετικά καλά με λίγα στάσιμα. Έτσι με ένα σμπάρο έχουμε 4 τρυγόνια... Λάβετε υπόψη σας ότι η κεραία με τα συγκεκριμένα μήκη που υπολογίσαμε δεν αποδίδει καλά στα 80 μέτρα λόγω μικρού μήκους. 

Οι συγκεκριμένες διαστάσεις που δίνουμε είναι οι βέλτιστες θεωρητικά θα πρέπει να δοκιμάσουμε ελαττώνοντας ελάχιστα εκατοστά το μήκος λόγω των χωρητικοτήτων από τα διπλανά αντικείμενα και το ύψος της κεραίας.  Επηρεάζει όμως και το πάχος του σύρματος. Μια καλή πρακτική είναι να περιστρέψουμε σαν πηνίο το τέλος του σύρματος γύρω από τον εαυτό του. 

Οι εντυπώσεις που μας έχει αφήσει είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Σε σύγκριση με τα κλασικά πολλαπλά δίπολα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απόδοση φαίνεται να είναι η ίδια. Είναι όμως μια πιο πρακτική κεραία καλύπτοντας πολλές μπάντες.

Είναι ένα δίπολο με παράκεντρη ασύμμετρη τροφοδοσία μέσω ενός Balun 4:1 προκειμένου να προσαρμόσει η υψηλή αντίσταση (200 Ohms) αυτού του διπόλου με αυτήν της καθόδου (50 Ohms).

Το RF Line Isolator  (γραμμής)  για τα βραχέα το βρίσκουμε σήμερα και στα  Ελληνικά καταστήματα. Μπορούμε όμως να τo παραγγείλουμε από έξω… μη ξεχάσουμε τους 2 μονωτήρες και λίγο αντηλιακό σχοινάκι…. Βέβαια είναι απαραίτητη και αυτοβουλκανιζόμενη ελαστική ταινία της 3Μ

Με αυτήν θα τυλίξουμε τους κονέκτορες, με τον τρόπο που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενες κατασκευές κεραιών στον Ιστότοπο μας. Το σύρμα είναι καλό να είναι μονόκλωνο εναμισάρι ή και δυομισάρι για να μπορούμε να ρυθμίσουμε το μήκος τυλίγοντας όπως είπαμε το άκρο του γύρω από τον εαυτό του. Βέβαια το πολύκλωνο εκ της θεωρίας παρέχει καλλίτερη απόδοση. 

Στο σχήμα φαίνονται καθαρά οι διαστάσεις σε μέτρα και η συνδεσμολογία της κεραίας. 
Τα στάσιμα και στις δυο κεραίες που έχουμε δοκιμάσει είναι πολύ χαμηλά στις μπάντες 7 – 14 και 28 Mhz κυμαίνονται στο μέσο της μπάντας 1,1:1 περίπου. Στα άκρα τους φτάνει το 2:1. Στις υπόλοιπες μπάντες ξεπερνούν το 3:1 αλλά με το tuner μπορούμε να εκπέμψουμε αξιοπρεπώς και σε αυτές (WARC). Μας είναι γνωστό ότι με το tuner προστατεύουμε τον πομποδέκτη από τα στάσιμα. Μη ξεχνάτε ότι το κάθετο κομμάτι της καθόδου των 3 μέτρων είναι και αυτό coaxial των 50 Ohms και κρέμεται ελεύθερο και όχι δεμένο στον ιστό.
 

Αυτό για την περίπτωση που θα  στηρίξουμε το κέντρο για να τοποθετήσουμε την κεραία σαν Inverted V. Το κάθετο αυτό κομμάτι συμπληρώνει την κεραία και εκπέμπει. Το isolator αναφέραμε ότι δεν επιτρέπει στην RF να κατέβει στο shack. H feed line εννοείται ότι και αυτή είναι 50 Ohms. 

Αν έχετε διάθεση για δοκιμές, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την κατασκευή της συγκεκριμένης κεραίας .  

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες: 

http://aegeandxgroup.gr/dx-pdf/ntinos/7.%20WINDOM%20ANTENNA.pdf

https://m0ukd.com/homebrew/antennas/homemade-carolina-windom-antenna/

 GL de SV1AHH