Κατασκευή Κεραίας Βραχέων Multiband Carolina Windom

Click για μεγέθυνση.
O Loren Windom από το Columbus του Ohio το 1926 δημοσίευσε για πρώτη φορά αυτό το είδος κεραίας στο περιοδικό QST. Έχει την πατρότητα της κεραίας αυτής και για αυτό πήρε και το όνομα του.
H κεραία αυτή συντονίζει πολύ καλά στις πολλαπλάσιες μπάντες των 3,5-7-14-21-28 Mhz. Ήταν μια πολύ καλή έμπνευση του Loren.

Είναι σαν ένα δίπολο που χωρίς να φέρει πηνία και άλλες διατάξεις, μας δίνει τη δυνατότητα να περιφερόμαστε κατά μήκος των βραχέων…. με ελάχιστα στάσιμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα θέλαμε πέντε δίπολα στο ίδιο κέντρο.
Από τον blogger έχουν κατασκευαστεί ετεροχρονισμένα και οι δυο εκδόσεις (μικρή και μεγάλη). Έχουν δοκιμαστεί επίσης σε διάφορα άλλα μήκη σύρματος και συχνότητες. Οι συγκεκριμένες διαστάσεις που δίνει ο Windom είναι οι βέλτιστες. Οι εντυπώσεις που μας έχουν αφήσει και τα δύο αυτά off center δίπολα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Σε σύγκριση με τα κλασικά πολλαπλά δίπολα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απόδοση φαίνεται να είναι η ίδια. Το κοντό έχει πολύ καλή συμπεριφορά ακόμη και στους 3,5 Mhz.

Είναι ένα δίπολο με παράκεντρη τροφοδοσία μέσω ενός Balun 4:1 για να προσαρμόσει η υψηλή αντίσταση (200 Ohms) αυτού του διπόλου με της καθόδου (50 Ohms).
Το RF Line Isolator (γραμμής) για τα βραχέα το βρίσκουμε σήμερα και στα  Ελληνικά καταστήματα. Μπορούμε όμως να τo παραγγείλουμε από έξω… μη ξεχάσουμε τους 2 μονωτήρες και λίγο αντηλιακό σχοινάκι…. Βέβαια είναι απαραίτητη και αυτοβουλκανιζόμενη ελαστική ταινία της 3Μ. Με αυτήν θα τυλίξουμε τους κονέκτορες, με τον τρόπο που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενες κατασκευές κεραιών στον Ιστότοπο μας. Το σύρμα είναι καλό να είναι μονόκλωνο εναμισάρι ή και δυομισάρι.

Στο σχήμα φαίνονται καθαρά οι διαστάσεις σε μέτρα και η συνδεσμολογία της κεραίας. Παρουσιάζουμε και τις δυο διαφορετικές εκδόσεις της Carolina για να καλύπτουμε αξιοπρεπώς τα 80m. Αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος προτιμάμε ασφαλώς τη δεύτερη έκδοση, τη μεγαλύτερη.

Τα στάσιμα και στις δυο κεραίες που έχουμε δοκιμάσει είναι πολύ χαμηλά στις μπάντες 3,5 - 7 – 14 - 21 και 28 Mhz κυμαίνονται στο μέσο της μπάντας 1,5:1 περίπου. Στα άκρα τους φτάνει το 2,5:1. Με το tuner προστατεύουμε τον πομποδέκτη από τα στάσιμα. Μη ξεχνάτε ότι το κάθετο κομμάτι της καθόδου των 3 μέτρων είναι και αυτό coaxial των 50 Ohms και κρέμεται ελεύθερο και όχι δεμένο στον ιστό.

Αυτό για την περίπτωση που θα  στηρίξουμε το κέντρο για να τοποθετήσουμε την κεραία σαν Inverted V. Το κάθετο αυτό κομμάτι συμπληρώνει την κεραία και εκπέμπει. Το isolator δεν επιτρέπει στην RF να κατέβει στο shack. H feed line εννοείται ότι και αυτή είναι 50 Ohms.  Το Πάσχα του 1992 με την κεραία αυτήν τοποθετημένη σχεδόν σε κάθετη θέση (βουνοπλαγιά) στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης(θέση Ρούσα Λίμνη)  μιλήσαμε με πολλά και καλά prefixes στο CW και στο RTTY.

Αν έχετε διάθεση για δοκιμές, προτείνω ανεπιφύλακτα την κατασκευή της συγκεκριμένης κεραίας .  

GL de SV1AHH