3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

RF LINE ISOLATOR MFJ 915

H ανάρτηση αυτή είναι συνέχεια κάποιας παλαιότερης που βρίσκεται στη διεύθυνση http://sv1ahh.blogspot.com/2012/09/rf-line-isolator.html και αφορά κριτική του RF Line Isolator MFJ-915. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν θετικές όμως στη συνέχεια και με πολύωρη χρήση σε CW απογοητευτήκαμε, όταν είδαμε ότι έλιωσε ο εξωτερικός πλαστικός κύλινδρος αλλά και το διαφανές εξωτερικό πλαστικό του coaxial RG 303.


Στις φωτογραφίες παρουσιάζεται το
rf line isolator ΜFJ 915 που χρησιμοποιήθηκε για 2 χρόνια σε εξωτερικές συνθήκες και φαίνονται τα καψίματα στον πλαστικό σωλήνα που περιβάλει το RG 303 με τους δακτυλίους FERRITE BEAD που είναι περασμένοι εξωτερικά του.  Η ισχύς που χρησιμοποιούσαμε ήταν μόλις 100 Watts ενώ η MFJ το δίνει για 1500 Watts PEP: https://mfjenterprises.com/products/mfj-915


Αγοράσθηκαν δύο ίδια τέτοια RF line isolator το 2018 και χρησιμοποιήθηκαν με μία end fed antenna το ίδιο έτος. Το ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε για δυο χρόνια με όχι ιδιαίτερα πολύ χρήση. Τον Σεπτέμβριο όμως του 2020 χρησιμοποιήθηκε αρκετά με ισχύ 100 Watts (KEN 480-AT) λόγω του διαγωνισμού που ενεργοποιήσαμε για το ειδικό διακριτικό SΧ1AFM. Κάποια στιγμή παρατηρήσαμε εξωτερικά καψίματα πάνω στον πλαστικό σωλήνα που καλύπτει το isolator. Αντικαταστάθηκε αμέσως με το δεύτερο αλλά και αυτό μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα παρουσίασε το ίδιο σύμπτωμα.  Όταν ανοίξαμε τα δύο isolator δεν πιστεύαμε αυτό που είδαμε: λιωμένος εσωτερικά ο χοντρός πλαστικός κύλινδρος (σωλήνας) αλλά και η εξωτερική διαφανής μόνωση του λεπτού coaxial RG (πλαστικό). Η επικινδυνότητα για να συμβεί ζημιά στον πομποδέκτη ήταν πολύ μεγάλη αν βραχυκύκλωναν το εσωτερικό με το εξωτερικό του coaxial.  Είναι απαράδεκτη κατασκευή αφού δίδεται για 1.500 Watts και με μόνο 100 έλιωσαν τα πλαστικά μετά από πολύωρη χρήση. Η βλάβη προφανώς συνέβη λόγω κακής επιλογής φερριτών που αντέχουν σε πολύ μικρή ισχύ. 

Αν δούμε προσεκτικά τις φωτογραφίες  παρατηρούμε τη ζημιά που έγινε. Επειδή το κόστος τους ξεπερνά τα 130 ευρώ αποφασίσαμε την ανακατασκευή τους η οποία πέτυχε. Πάλι  όμως οι φερρίτες και τo RG ζεσταίνονται γιατί προφανώς οι συγκεκριμένοι δεν είναι κατάλληλοι για τέτοια ισχύ (100 Watts) με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται πολύ. Αν και μας το δίνει ο κατασκευαστής για 1.500 Watt  αποδεικνύεται ότι ούτε για 100 Watts δεν είναι η χρήση του σε συνεχή σχεδόν εκπομπή όπως για παράδειγμα CW, FT8 ή RTTY.

Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε φαίνεται λεπτομερώς η ανακατασκευή του ενός από αυτά για να μην πεταχτούν στα σκουπίδια οι φερρίτες. Χρησιμοποιήθηκε λευκό ηλεκτρολογικό κουτί υψηλής στεγανότητας για να τοποθετηθεί το RG με τους δακτυλίους φερρίτες (slip on ferrite bead) και επίσης θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι για να καλυφθούν οι φερρίτες ώστε να παραμένουν στη θέση τους. Τελικά μάλλον η καλλίτερη λύση είναι 8 σπείρες πάνω σε φερρίτη FΤ 240-31 που θα παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση.