3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Κεραία 3λ/4 για τα 6 m και 3λ/8 για τα 12 m ( με μηδενικό κόστος) !!!

Έχουμε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες στη βιβλιογραφία και στο WEB για τις κεραίες 3λ/4. Έχουν το πλεονέκτημα ότι παρουσιάζουν 50 Ohm αντίσταση στην συχνότητα που τις υπολογίζουμε. Αυτό ήταν πολύ καλό κίνητρο για να ασχοληθούμε, επί μακρόν, με  το είδος αυτής της κεραίας...


Η μπάντα των 50 MHz είναι ιδιαίτερα μυστηριώδης... είναι VHF και κρύβει  πολλές εκπλήξεις και συγκινήσεις. Ανοίγει τον Μάιο και κλείνει στο τέλος του καλοκαιριού. Για φέτος αποφασίσαμε να την χρησιμοποιήσουμε με κατασκευής κεραίας που θα έχει μηδενικό κόστος. Έτσι αναπτύξαμε μία κεραία σύρματος 3λ/4 για τους 50 MHz, το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενθαρρυντικό... ζωντάνεψε η μπάντα των 6 μέτρων σε σχέση με endfed 20 μέτρων μήκους (3,5-50 MHz) με ballun 49:1. 

3λ/4 = 3x6/4=18/4=4,5 μέτρα, (6 μέτρα είναι το μήκος κύματος των 50 ΜHz), το λ/4 είναι 1,5m.
Το ενεργό στοιχείο (πολύκλωνου σύρματος 2,5mm) είχε μήκος περίπου 4,35m (μπλε), το μοναδικό radial που χρησιμοποιήθηκε είχε μήκος 1,5m (μαύρο). Αυτά συνδέθηκαν στην κάθοδο μέσω ενός παλιού κέντρου που διαθέταμε στα υλικά μας. Η γωνία που σχημάτιζαν μεταξύ τους ήταν περίπου 130 μοίρες (φωτογραφία). Η κάθοδος μας ήταν το γνωστό RG213 με μήκος 12 μέτρα περίπου σε κάθετη ευθεία.
Τα στάσιμα που μετρήσαμε ήταν 1:1, μετά από τρεις τροποποιήσεις μήκους του ενεργού στοιχείου των 4,35 μέτρων ξεκινώντας από τα 4,5 μέτρα και τυλίγοντας το άκρο του ενεργού στοιχείου γύρω από τον εαυτό του. 
Προς έκπληξή μας, παρατηρήσαμε, ότι η κεραία αυτή συντονίζει και στην μπάντα των 12 μέτρων με πολύ μικρό λόγο στασίμων 1.2:1
Την συγκρίναμε με την endfed των 20 μέτρων (49:1 ballun) που είναι ακριβώς από πάνω της στη φωτογραφία και διαπιστώσαμε ότι ακούει εξ ίσου καλά, η διαφορά είναι 2 db περίπου, υπέρ της με το όργανο του πομποδέκτη. 
Έτσι έχουμε μια πολύ καλή κεραία 3λ/4 (50 Ohm) για τους 50 και ταυτόχρονα για τους 24,9 MHz. Συντονίζει εξαιρετικά και στην μπάντα των 12 μέτρων ως 3λ/8  δηλαδή [(3X12)/8]=4,5m
Οι πρώτες επαφές έγιναν αξιοπρεπώς την 25η Μάη 2021 στους 50 MHz με αυτήν την κεραία (3λ/4):


Μιλήσαμε με χειριστήριο Morse το πρωί της 25ης Μαίου 2021 με Σουηδία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ρωσία και η Γαλλία. Η μέγιστη εμβέλεια επαφής ήταν 3.000 χιλιόμετρα. 

Ίσως θα πρέπει να ξεκινήσουμε δοκιμές και με τέτοιου είδους κεραίες (3λ/8), αφού δεν υπάρχουν, ούτε για αυτές τις κεραίες, έρευνες και σχετικές πληροφορίες στη βιβλιογραφία και το διαδίκτυο. 
 
H 3λ/4 με 2 radial εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε μόνο το ένα τελικά. 
 
Οι τύποι αυτοί, της  κεραίας, και εννοούμε την 3λ/4 και την 3λ/8 είναι σχεδόν άγνωστοι, αφού δεν υπάρχουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο αλλά και στη βιβλιογραφία, όπως αναφέραμε στην αρχή της ανάρτησης. 
Για το λόγο αυτό ασχοληθήκαμε και έχουμε εντυπωσιαστεί από τις επιδόσεις τους. 
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες το κόστος είναι μηδενικό αφού υπάρχουν τα υλικά σε κάθε Shack ραδιοερασιτέχνη.
Συνεχίζουμε τη μελέτη με την 3λ/8 και σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε σχετικά. 
Παρεμφερείς αναρτήσεις: 







Πολλά 73 de SV1AHH