3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Ο κώδικας Morse είναι άϋλη πολιτιστική κληρονομιά

Από τη συλλογή του blogger
 Με αναζήτηση στο Google : "The Morse Code is recognized as Cultural Intangible Heritage”.

Βρίσκουμε στη σελίδα της UNESCO» https://www.unesco.de/en/morse-telegraphy το παρακάτω κείμενο:

"Στα μέσα της δεκαετίας του 1830, ο Samuel F. B. Morse ξεκίνησε ανάπτυξη της τηλεγραφίας Morse την εποχή των ηλεκτρικών επικοινωνιών. Μέσω συντομότερων και μακρύτερων στοιχείων σηματοδότησης (τελείες και παύλες) τα μηνύματα μπορούσαν να σταλούν ως τα λεγόμενα σήματα Μορς χωρίς υλικά, στην αρχή μόνο με σύρμα και μετά, από τα τέλη του 19ου αιώνα, χωρίς καλώδια μέσω ραδιοκυμάτων, σε όλο τον κόσμο.


Από τη συλλογή του blogger

Για μια περίοδο περίπου εβδομήντα χρόνων η τηλεπικοινωνία ήταν δυνατή μόνο μέσω μεθόδων μετάδοσης που χρησιμοποιούν τον κώδικα Μορς. 
Το αλφάβητο Morse, με τη μορφή που εξακολουθεί να είναι επίσημα και παγκοσμίως διαδεδομένο μέχρι σήμερα, εφευρέθηκε πριν από 150 χρόνια από τον Γερμανό Clemens Gerke.

Αυτή η τέχνη της μετάδοσης μηνυμάτων μέσω της τηλεγραφίας Μορς ήταν και εξακολουθεί να είναι δυνατή μόνο εάν κάποιος έχει εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες. Είναι ένα είδος διαπολιτισμικής μορφής πολιτισμού και επικοινωνίας που ξεπερνά τα εμπόδια του χρόνου και του χώρου. Η μετάδοση μηνυμάτων μέσω του κώδικα Μορς δεν είναι πλέον απαραίτητη για τεχνολογικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς λόγους".

Παρατήρηση του Blogger: 

Από τη συλλογή του blogger

Στους κόλπους των ραδιοερασιτεχνών, το μορσικό χειριστήριο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό. Είναι οι μοναδικοί πλέον στη σημερινή εποχή που έχουν αφοσιωθεί στη διάσωση του κώδικα με την εκτενή χρήση του σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η επικοινωνία με Μορς είναι άυλη μορφή πολιτιστικής κληρονομιάς και τα συνθήματα που επικρατούν ανάμεσα μας είναι:

·        Everybody can talk, but CW is an art 

·        The real amateurs use manual CW

·        CW: Let your fingers talk...

·        The Morse Code is recognized as Cultural Intangible Heritage”. 

Παραθέτουμε 2 video από συνομιλίες του Blogger: