3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Υπολογισμός αντηρίδων κεραίας

Μπορούμε πολύ εύκολα, με απλές πράξεις αριθμητικής, να υπολογίσουμε το μήκος της αντηρίδας ενός πύργου ή ενός ιστού αλλά και ίσως να θέλουμε να βρούμε αν χωράει ένα δίπολο inverted V στο χώρο.

Σύμφωνα με το Πυθαγόρειο Θεώρημα, που εξ ονόματος αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πυθαγόρα: «ἐν τοῖς ὀρθογωνίοις τριγώνοις τὸ ἀπὸ τῆς τὴν ὀρθὴν γωνίαν ὑποτεινούσης πλευρᾶς τετράγωνον ἴσον ἐστὶ τοῖς ἀπὸ τῶν τὴν ὀρθὴν γωνίαν περιεχουσῶν πλευρῶν τετραγώνοις.».

Σε απλά ελληνικά:

το τετράγωνο της υποτείνουσας ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών.

Έστω ότι:

η αντηρίδα είναι η γ,

η αντηρίδα θα δεθεί στον πύργο σε ύψος α από το έδαφος και

η απόσταση πάνω στο έδαφος από τον πύργο που θα δεθεί η αντηρίδα είναι β.


Παράδειγμα:

Ο πύργος έχει ύψος 12 μέτρα αλλά θα δέσουμε την αντηρίδα στα 10 μέτρα (α) από το έδαφος.

Η απόσταση στο έδαφος (β) από τον πύργο που θα δεθεί η αντηρίδα είναι 6 μέτρα.

Πόση είναι η αντηρίδα ; 

 

  γ= α+ β

  γ= (10x10) + (6x6) 


   

Η αντηρίδα θα έχει καθαρό μήκος 11,7 μέτρα, αλλά θα κοπεί λίγο μεγαλύτερη για να γυρίσει στα άκρα της και να δέσει στα κλειδιά και στους σφιγκτήρες.

Αν υπάρχει δυσκολία στο να κάνετε τις πράξεις αυτές, τότε μπορείτε να καταγράψετε τις τιμές των 2 πλευρών (α-πύργου και β-εδάφους) στον υπολογιστή του επόμενου link και να έχετε τα αποτελέσματα χωρίς κόπο πιέζοντας το "υπολόγισε"... https://www.calculat.org/gr/

Η ανάρτηση αυτή έγινε για να βοηθηθούν οι συνάδελφοι που δεν έχουν και την καλλίτερη σχέση με τα μαθηματικά…

73 de SV1AHH