3

*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please translate to your language.

Home made Boomerang for 50 MHz

Μετά την επιτυχή κατασκευή και τοποθέτηση  μιας κεραίας Boomerang για τους 28 MHz αποφασίσαμε (Blogger SV1AHH) να ετοιμάσουμε μία ίδια για τους 50 MHz (6 m band) προκειμένου να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι που ανοίγει η συγκεκριμένη μπάντα.

Η κατασκευή της ήταν εύκολη και επιλέχθηκαν καλής ποιότητας υλικά. Θα μπορούσε να γίνει και με πιο πρόχειρα, αλλά αυτά που χρησιμοποιήσαμε θα αντέξουν πολύ στο χρόνο και μάλιστα για εμάς που είμαστε κοντά σε θαλάσσια περιοχή με πολύ αέρα.

Απαιτούμενα υλικά:

Δυο σωλήνες αλουμινίου των 2 μέτρων έκαστος, ο ένας να ολισθαίνει μέσα στον άλλο λίγο εφαρμοστά. Οι εξωτερικοί διάμετροι στην δικά μας περίπτωση ήταν 8 και 6 χιλιοστά αντίστοιχα. Τους προμηθευτήκαμε από το Praktiker.

  • Ένα τεμάχιο τεφλόν πάχους 10 χιλιοστών και διαστάσεων 12 επί 10 εκατοστά που το προμηθευτήκαμε από εταιρεία στον Πειραιά που εισάγει τέτοια υλικά με μηδαμινό κόστος.
  • 4 σφιγκτήρες ανοξείδωτους για συρματόσχοινο, με άνοιγμα του U ίσο με 16 χιλιοστά για τα σωληνάκια των 8 mm που θα χρησιμοποιήσουμε. Κόστος 6 ευρώ.
  • Έναν θηλυκό κονέκτορα σασιού UHF SO-239 Κόστος 1,5 ευρώ.
  • 4 βίδες από 2 χιλιοστά πάχος εκάστη και μήκος 3 εκατοστά περίπου.
  • Ένα μικρό κομμάτι coaxial 10 εκατοστών
  • Ένα βραχίονα (έλασμα) μήκους 40 εκατοστών. Εμείς κόψαμε σε λέιζερ  τον εικονιζόμενο πάχους 3 χιλιοστών από ανοξείδωτο χάλυβα. Δεν πληρώσαμε κάτι γι’ αυτό. Αν όμως αγοράζαμε ένα απλό έλασμα χωρίς τη διαμόρφωση που κάναμε θα κόστιζε γύρω στα 2 ευρώ.
  • Δύο δαγκάνες ανοξείδωτες για στήριξη της κατασκευής σε ιστό-σωλήνα. Κόστος 2 ευρώ.
  • Τρία μικρά ακροδεκτάκια.
  • Δυο ανοξείδωτοι σφιγκτήρες-κολιέδες. Τους αγοράσαμε 1 ευρώ και  λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου των 8 χιλιοστών (για να σφίξουν εξωτερικά τα σωληνάκια) τους βρήκαμε μόνο σε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Στα χρωματοπωλεία ή σε μαγαζιά με βιομηχανικά, εργαλεία και βίδες δεν υπήρχαν τόσο μικρά.

Η κατασκευή μας φαίνεται λεπτομερώς στις ένθετες φωτογραφίες. Με κλικ στις φωτό μεγεθύνονται. Μια παρατήρηση μόνο θα κάνουμε που ίσως δεν φαίνεται στις φωτογραφίες είναι ότι πρέπει να σκίσουμε με λεπτό σιδεροπρίονο λίγο τον εξωτερικό σωλήνα στο άκρο του για να μπορεί ο σφιγκτήρας να σφίξει και τον εσωτερικό σωλήνα προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να μην ολισθήσει μέσα στον άλλον.

Το μήκος των δύο στοιχειών είναι:

για το κάθετο που ακτινοβολεί 300\51=5,88 μέτρα για το μήκος κύματος στους 51 MHz. Αυτό θα το διαιρέσουμε με το 4 για να υπολογίσουμε το λ/4 του whip (μαστιγίου, κάθετου στοιχείου) και βρίσκουμε 5,88/4=1,47 μέτρα ή 147 εκατοστά (cm). Αυτό πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή βράχυνσης (velocity factor) ο οποίος κυμαίνεται γύρω στο 0,94 για σωληνάκια πάχους 8 χιλιοστών 1,47x0,94=1,38 μέτρα (138 cm).

Η γέφυρα στασίμων ή ένας αναλυτής κεραίας είναι τα καλλίτερα όργανα για να μας συμβουλέψουν με ακρίβεια ποιο ακριβώς είναι το μήκος στην επιθυμητή συχνότητα. Εμείς κάναμε το καθήκον μας και αγοράσαμε σωληνάκια που ολισθαίνει το ένα μέσα στο άλλο. Έτσι μπορούμε με τη βοήθεια των δύο σφιγκτήρων να ρυθμίζουμε το μήκος του κάθετου στοιχείου και του radial.

Η γωνία που είναι καλό να σχηματίζει αυτό με το radial είναι 45 μοίρες από την οριζόντια γραμμή για να πετύχουμε σύνθετη αντίσταση 50 Ohms. Το δε μήκος του radial πρέπει να είναι κατά 10% μεγαλύτερο από το κάθετο στοιχείο της κεραίας. Δηλαδή 1,38 10% αύξηση = 1,76 μέτρα (176 εκατοστά, cm).

Η κεραία έχει πολύ καλή απόδοση σε σχέση με δίπολο και αντίστοιχη με μια ground plane.

Ακτινοβολεί Πανκατευθυντικά- Omnidirectional

Λάβετε υπόψη ότι το ύψος τοποθέτησης και τα κοντινά αντικείμενα στον περιβάλλοντα χώρο επηρεάζουν ελαφρά το μήκος των στοιχείων της κεραίας καθώς επίσης και τα στάσιμα.

Πόλωση Linear Vertical.













73 de SV1AHH