3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Κατασκευή Τεχνητού Φορτίου (Dummy Load)

Dummy Load εμπορίου
Το τεχνητό φορτίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις επισκευές ή τους ελέγχους των πομπών. Είναι μια πολύ εύκολη κατασκευή με πάρα πολύ μικρό κόστος. Επίσης ενδέχεται να είναι η πρώτη κατασκευή ενός ραδιοερασιτέχνη. Η χρήση της είναι απλή. Συνδέεται στην έξοδο του πομπού μέσω ενός οργάνου (γέφυρα στασίμων-βατόμετρο)  προκειμένου να ελέγξουμε την εκπομπή του πομπού μας.

Στο εμπόριο διατίθενται πολύ καλές συσκευές αλλά με μεγάλο κόστος. Τα τεχνητά αυτά φορτία μπορεί να φέρουν και βατόμετρο ενσωματωμένο. Μπορούμε και εμείς να τοποθετήσουμε ένα βατόμετρο στην κατασκευή μας ή μια γέφυρα στασίμων συνδέοντας την στη σειρά με την είσοδο του dummy.

Ο Blogger κατασκεύασε το 1980 ένα dummy load και από τότε τον έχει βγάλει από πολύ δύσκολες καταστάσεις… Η πιο συνηθισμένη χρήση στο shack είναι να ελέγξουμε την ισχύ εκπομπής σε συνθήκες στασίμων 1:1. Όμως δεν αποκλείεται να ελέγξουμε την κάθοδο για διακοπές. Βιδώνουμε στον κονέκτορα εξόδου της καθόδου και μπορούμε με ένα πολύμετρο να ελέγξουμε τη συνέχεια του ομοαξονικού στην είσοδο του.  

Το dummy παρουσιάζει ωμική αντίσταση 50 Ohms όση δηλαδή και η έξοδος του πομποδέκτη μας. Είναι κατασκευασμένο από πολλές παράλληλες αντιστάσεις άνθρακος που είναι βουτηγμένες σε λάδι μηχανής για ψύξη. Αν το λάδι είναι πρόβλημα θα πρέπει οι αντιστάσεις να τοποθετηθούν σε διάτρητο αλουμινένιο κουτάκι για να αερίζονται.

Απαιτούμενα Υλικά για Τεχνητό Φορτίο Ισχύος 100 watts
Δυο κομμάτια πλακέτας οποιουδήποτε σχήματος που η επιφάνεια τους πάνω κάτω να είναι διάτρητη.
Κολλητήρι
Κόλληση
Σολντερίνη
24 αντιστάσεις άνθρακος 1.200 Ohms των 2 watt ή 3 watt

Κατασκευή
Κόβουμε τα ποδαράκια των αντιστάσεων 2 εκατοστά από το σώμα της αντίστασης ώστε όλα να είναι ομοιόμορφα. Κολλάμε τις αντιστάσεις στη μια πλευρά της πλακέτας και βραχυκυκλώνουμε όλα αυτά τα άκρα των αντιστάσεων μεταξύ τους. Στη συνέχεια κολλάμε το άλλο άκρο των αντιστάσεων στην άλλη πλακέτα και βραχυκυκλώνουμε και εδώ τα άκρά μεταξύ τους. 

Το ωμικό  φορτίο είναι σχεδόν έτοιμο, απέμεινε να συνδέσουμε με ένα κομμάτι ομοαξονικού τον κονέκτορα από τις δυο πλακέτες. Έτσι λοιπόν το εσωτερικό του ομοαξονικού συνδέεται στη μια πλακέτα και το εξωτερικό στην άλλη.  Το ομοαξονικό τώρα πρέπει να συνδεθεί στον κονέκτορα που ήδη έχει τοποθετηθεί πάνω στο κουτί. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε λάδι θα πάρουμε ένα κουτί καθαρό για χρώμα του κιλού, από το χρωματοπωλείο, και στο καπάκι του θα τοποθετήσουμε τον κονέκτορα. Αφού τοποθετηθεί και το λάδι μηχανής μέσα στο κουτί αφήνοντας περιθώριο για τις αντιστάσεις και για το κλείσιμο του καπακιού θα πρέπει να στεγανοποιήσουμε με σιλικόνη περιμετρικά το καπάκι.

Καλές δοκιμές.
73 de SV1AHH.