3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Ιονοσφαιρική Διάδοση στα VHF-UHF

Ανακλάσεις Κυμάτων στην Ιονόσφαιρα
(click για μεγέθυνση)
Πηγή: https://radiojove.gsfc.nasa.gov
Τα συνήθη στρώματα της Ιονόσφαιρας παίζουν παιχνίδια με τις ιδιότητες τους στις μπάντες των VHF, δεν ακολουθούν όμως τα παιχνίδια αυτά στις μπάντες των UHF. Κατά τη διάρκεια του μέγιστου των ηλιακών κηλίδων αλλά και λίγο πριν και μετά (ένα με δυο χρόνια) υπάρχουν περιπτώσεις ραδιοερασιτεχνών που έχουν κάνει ραδιο-επαφές (QSO) σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.



Πηγή: http://www.pas.rochester.edu/
Αυτό οφείλεται στην ανάκλαση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων πάνω στα ιονισμένα σωματίδια της Ιονόσφαιρας και επιστρέφουν στη γη με άλλη γωνία. Μη ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στα VHF-UHF. Παντού αναφέρεται ότι οι επαφές σε αυτές τις μπάντες γίνονται με οπτική επαφή. Οι μπάντες αυτές στις οποίες αναφερόμαστε είναι πάνω από τους 50 Mhz. Πολλές φορές στην Αθήνα ακούμε το SV9 με σήματα 9+30 η ισχύς μας δεν είναι μεγαλύτερη από 5 watt. Μη φαντάζεστε περίεργα κεραιοσυστήματα, απλά με μια home made ground plane ή με vertical εμπορίου.

Πηγή: http://www.afmarsne.org/

Οι επικοινωνίες από τους 30 Mhz και επάνω επηρεάζονται σημαντικά στη διάδοση των κυμάτων από το σποραδικό στρώμα Ε. Πολύ συχνά όμως συμβαίνει να χρησιμοποιούμε μέρα μεσημέρι στα τροπικά κλίματα το στρώμα F1.  Ένα QSO, στα VHF, που γίνεται με τη βοήθεια της Ιονόσφαιρας εξαρτάται ιδιαίτερα από την έξαρση ή μη των ηλιακών κηλίδων. Ή μετάδοση του σήματος σε μεγάλες αποστάσεις σε αυτές τις συχνότητες γίνεται ευνοϊκή με πολύ κλειστό λοβό (κατευθυνόμενη πολλών στοιχείων) και σε γωνία λίγο πάνω από τον ορίζοντα. Συνηθίζεται μάλιστα η οριζόντια πόλωση και η διαμόρφωση SSB.

Πηγή: https://www.its.bldrdoc.gov/

73 de SV1AHH