3

*** Οι φωτογραφίες και οι εικόνες του παρόντος ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please translate to your language.

Πολλαπλά δίπολα με κοινό κέντρο DIAMOND W 8010

Το 2018 δοκιμάσαμε τα δίπολα βραχέων W8010 της Diamond που καλύπτουν τις μπάντες των βραχέων από τα 80 μέχρι και τα 10 μέτρα.  Δεν συντονίζουν όμως στις μπάντες 10, 18 και 24 Mhz εκτός και αν χρησιμοποιηθεί κάποιο tuner. Παραλάβαμε τα δίπολα σε καλή συσκευασία, μέσα σε φάκελο της Diamond, από γνωστό κατάστημα της Αττικής.

Η συναρμολόγησή τους πήρε περισσότερο από μία ώρα με σχολαστική και προσεκτική εργασία. Ενδιαφέρον έχουν και όλα τα link που αναγράφονται στο άρθρο...(CLICK στις φωτογραφίες για μεγέθυνση).

Στο παρακάτω link παρουσιάζεται το εγχειρίδιο (manual) που συνοδεύει τα δίπολα με οδηγίες για τη συναρμολόγηση και την λειτουργία του: 
https://view.publitas.com/stem-in-education/wseries/

Οι οδηγίες αυτές που υπάρχουν στη συσκευασία περιορίζονται σε ένα τετρασέλιδο και καθιστούν εύκολη τη συναρμολόγηση και την τοποθέτηση των διπόλων. Είναι πολύ προσεγμένα και καλής ποιότητας τα υλικά και τα εξαρτήματα που παρέχονται από την Diamond. Θα χρειαστούμε όμως επιπλέον σιλικόνη ή μανό για να καλύψουμε τους μεταλλικούς ακροδέκτες προκειμένου να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες. Θα χρειαστούμε επίσης και ελαστομερή ταινία για την επικάλυψη του κονέκτορα. Το "κέντρο" είναι εξαιρετικό και καλής ποιότητας όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Τα πηνία απεικονίζονται στις φωτογραφίες μας πολύ καθαρά με τα χαρακτηριστικά τους πάνω σε αυτά. Υπάρχει εξωτερικά η γνωστή εξαιρετική προστασία που χρησιμοποιεί η Diamond. 
Στις δοκιμές μας δεν υπήρξαν αποκλίσεις στα στάσιμα από αυτές που δίδονται στο ένθετο φυλλάδιο οδηγιών που παραθέτουμε παραπάνω σε link. Εμείς τα τοποθετήσαμε σε διάταξη αντεστραμμένου V (Inverted V). Σηκώσαμε το κέντρο σε ύψος 10 μέτρων με αλουμινένιο ιστό. Στις φωτογραφίες φαίνεται η ανάρτησή τους. Σε μία από τις τελευταίες φωτογραφίες φαίνεται ότι έχουμε τυλίξει το σύρμα των 3,5 Mhz του διπόλου γύρω από τον εαυτό του για να ελαττώσουμε το μήκος και να συντονίσει λίγο πιο ψιλά στη συχνότητα που θέλουμε. Ξετυλίγοντας το σύρμα, το δίπολο συντονίζει σε πιο χαμηλή συχνότητα. Αυτό το ελέγχουμε με τη γέφυρα στασίμων. Προσέχουμε σε αμφότερα τα σκέλη του διπόλου (άκρα) να τυλίγουμε ή να ξετυλίγουμε το ίδιο ακριβώς μήκος. Αν δεν πετύχουμε να έχουμε το ίδιο μήκος θα παρουσιάσει λίγα στάσιμα στην μπάντα αυτή. 
Μετά την τοποθέτηση των διπόλων κάνουμε μια καταγραφή που ακριβώς συντονίζει και στη συνέχεια από τα άκρα που περισσεύουν ρυθμίζουμε τα δίπολα, με τον τρόπο που αναφέραμε, στην επιθυμητή συχνότητα κάθε μπάντας. Στο link https://sv1ahh.blogspot.com/ υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το συντονισμό των διπόλων.
Το εύρος συντονισμού είναι αρκετά μεγάλο σε κάθε μπάντα με υψηλά στάσιμα στα άκρα της έτσι οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν προσεκτικά για να πετύχουμε τα λιγότερα στάσιμα στις συχνότητες που εκπέμπουμε περισσότερο. Στην τελευταία σελίδα του manual που παραθέτουμε παραπάνω παρουσιάζεται διάγραμμα με τον λόγο στασίμων στις μπάντες που εκπέμπει η κεραία αυτή. Στην τελευταία εικόνα φαίνεται το κάθε stub σε ποια μπάντα αντιστοιχεί για να το μικρύνουμε ή να το μεγαλώσουμε. 
Έτσι δεν μπορεί να γίνει λάθος αν είμαστε λίγο προσεκτικοί...

Μείναμε σχετικά ευχαριστημένοι γιατί δίνει ακριβώς όσα υπόσχεται αυτή η κεραία.  Αν λάβουμε όμως υπόψη μας ότι στους 3,5 Mhz είναι μειωμένη η απόδοση της λόγω των δύο traps που τεχνηέντως αυξάνουν το φυσικό και ηλεκτρικό μήκος του διπόλου των 80 μέτρων. Όμως το ίδιο συμβαίνει και με τα δίπολα των 7 και 14 Mhz. Στις υπόλοιπες δύο μπάντες (28 και 21) "ακούει" και εκπέμπει καλά σαν φυσικά απλά δίπολα.. Στις χαμηλές μπάντες (20, 40, και 80 μέτρα) έχει ένα "θέμα" η κεραία αυτή λόγω των traps.
Το ολικό μήκος είναι ένα πρόβλημα για μικρούς διατιθέμενους χώρους. Ξεπερνάει τα 19 μέτρα κατά πολύ λίγο (19.20 m). 
Το βάρος του είναι 2,5 Kgr. Η ισχύς που φαίνεται να αντέχει είναι τα 1000 Watts. Το καλώδιο πολύ καλό, χοντρό και με καλή μαύρη μόνωση.
Μετά από αρκετά QSO καταλάβαμε ότι έχει αρκετές "αρνητικές" διαφορές από τα απλά δίπολα που παρουσιάζουμε στο blog αυτό. Η τιμή του είναι προσιτή και καλή για την ποιότητα των υλικών που παρέχονται. Σε φωτογραφία παρακάτω φαίνονται όλα τα υλικά που περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Μέσα στα πηνία είναι τα stubs. Η κεραία αυτή παρέμεινε επί ένα χρόνο και μάλιστα δύσκολο χρόνο αφού η διάδοση έχει πέσει πάρα πολύ. 

Θα προτιμούσαμε όμως σε απόδοση με μεγάλη διαφορά, για τις μπάντες που είναι από τους 14 Mhz και πάνω, τα αναδιπλωμένα δίπολα της ίδιας εταιρείας WD-330S. Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην ανάρτησή μας που βρίσκεται στο link: 
http://sv1ahh.blogspot.com/2012/10/blog-post.html


Πολλά 73 de SV1AHH