Κεραία Βραχέων - Αναδιπλωμένο Δίπολο (εκπομπής-λήψης) T2FD (Σχόλια)

Στην απόφαση μας λοιπόν να γράψουμε κάποιες σκέψεις και εμπειρίες μας για μια πολύ σημαντική κεραία την T2FD – αναδιπλωμένο δίπολο για εκπομπή στα βραχέα αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στο διαδίκτυο σε sites από την Ελλάδα. Διαβάσαμε πολλά και διάφορα που αποτρέπουν τον αναγνώστη να συνεχίσει το διάβασμα αυτού του άρθρου για αυτήν την δήθεν αποτυχημένη κεραία !!! 
Click στις φωτο για μεγέθυνση. 


Εμείς που την έχουμε δοκιμάσει επί μακρόν γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα αρνητικά σχόλια που διαβάσαμε είναι απαράδεκτα και αδικούν τα αναδιπλωμένα δίπολα. Η κεραία αυτή (WD-330S) βρίσκεται στην ταράτσα του Shack μας όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Έχει την τιμητική της από το καλοκαίρι του 2009 έως και σήμερα χωρίς να χρειαστεί κάποια συντήρηση λόγω των καλής ποιότητας υλικών που απαρτίζουν την κατασκευή της. 

Στην πρώτη φωτό ο Ερμής ελέγχει αν όλα είναι ΟΚ, στην τελευταία έχει αποφανθεί και απομακρύνεται...!!!

Η WD-330S της Diamond είναι μια κεραία που «δουλεύει εργατικά» επί πολλά χρόνια στις μπάντες από τα 20 μέτρα και επάνω. Η WD-330J "εργάζεται αποδοτικά" και στις πιο κάτω μπάντες. Έγιναν συγκρίσεις με διάφορα δίπολα σε διαφορετικές συχνότητες, Vertical αλλά και με κατευθυνόμενες εμπορίου με τρία στοιχεία από την ίδια περιοχή (Κερατσίνι). Μόνο καλά λόγια έχουμε να πούμε για τη συγκεκριμένη κεραία. Όμως αυτά περιορίζονται μόνο για συχνότητες από τους 14 Mhz και επάνω. 

Θα ξεκινήσουμε από τις συγκρίσεις αναδιπλωμένου διπόλου WD-330S για τους 14 Mhz και πάνω. 


Σύγκριση με την R5 
Η σύγκριση έγινε πολλάκις, ακόμη και με κατευθυνόμενη εμπορίου τριών στοιχείων για τα 20 μέτρα και 200 Watts έξοδο. Ένα απόγευμα του καλοκαιριού 2010 βρεθήκαμε στην ίδια συχνότητα στους 14 Mhz με αρκετούς Έλληνες ραδιοερασιτέχνες και δοκιμάσαμε report στη Λατινική Αμερική που πέρναγε πολύ καλά. Ο blogger με 100 Watts στο αναδιπλωμένο δίπολο (όλα όσα μπορούσε να δώσει το Kewnwood 480). Tα σήματα μας είχαν μια διαφορά 3-5 db υπέρ του αναδιπλωμένου. Δεν ξέρω αν μετά από αυτά οι υπόλοιποι ανέβασαν T2FD.... σίγουρα όμως απογοητεύθηκαν από τον κόπο και το κόστος των κεραιϊκών… Έχουν γίνει συγκρίσεις με δίπολα και Vertical συντονισμένες σε συγκεκριμένες συχνότητες και πάλι όμως η ζυγαριά έκλεινε υπέρ του T2FD με διαφορές τις τάξεως των 6-8 db.


Σύγκριση με πολλαπλά δίπολα
Αυτό που μας «μάγεψε» σε αυτήν την κεραία είναι ότι στην ακρόαση των βραχέων και μιλάμε για τις μπάντες που συντονίζει, δεν ακούγεται καθόλου θόρυβος. Ψάχνοντας την μπάντα για σταθμούς ξαφνιάζεσαι όταν μέσα στην ηρεμία πετάγονται τεράστια σήματα. Αυτό που θα μπορούσε να αποδώσει επακριβώς είναι η αίσθηση του να ψάχνεις στα VHF ή UHF. Αναφέραμε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στις μπάντες που συντονίζει και θα το επεξηγήσουμε για να γίνει σαφέστατο. 


T2FD και End Fed 
Η κεραία με την οποία έγιναν οι δοκιμές που προαναφέραμε ήταν η WD-330s με συνολικό μήκος 10 μέτρα. Η κατασκευάστρια εταιρεία (Diamond) δίνει ως εύρος συχνοτήτων από 2 - 28,6 Mhz . Πραγματικά η κεραία συντονίζει με πολύ μικρό λόγο στασίμων σε όλο αυτό το εύρος θυμίζοντας dummy load. Όμως «ακούει» πολύ καλά και εκπέμπει εξ ίσου καλά από τους 14 μέχρι τους 28 Mhz.  Από τους 2 έως 14 Mhz είναι «κουφή» και «μουγκή». Δεν σε ακούει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας… και δεν ακούς ούτε τον πάνω όροφο. Το ίδιο  συμβαίνει και με την WD-330J της οποίας το μήκος είναι 25 μέτρα και συντονίζει για την εταιρεία από 2-30 Mhz. 

Για εμάς όμως συντονίζει και ακούει και εκπέμπει πολύ καλά από 7-30 Mhz. Στις πιο κάτω μπάντες καλείς αλλά δεν σου απαντάει κανείς… ούτε ο γείτονας. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι το μήκος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την απόδοση της συγκεκριμένης κεραίας. Το αναδιπλωμένο δίπολο δείχνει πολύ καλή συμπεριφορά σε σχέση με τις κάθετες, τα δίπολα και τις κατευθυνόμενες κεραίες σε συχνότητες πιο υψηλές από το μήκος κύματος που είναι διπλάσιο από το μήκος της. Για παράδειγμα, το δίπολο με ολικό μήκος 10 μέτρα πηγαίνει πολύ καλά από τα 20 μέτρα (14Mhz) και πάνω μέχρι τους 28Mhz. 

Η συγκεκριμένη κεραία μεταφέρει στα χρόνια μας μια πολύ μεγάλη ιστορία. Είχε δοκιμαστεί μερικά χρόνια πριν, από το 1937, αλλά κατοχυρώθηκε με πατέντα την χρονιά αυτήν στον Philip S. Carter. 
 Η κεραία αυτή διατίθεται στο εμπόριο του εξωτερικού από διάφορες κατασκευάστριες εταιρείες (Diamond, Buxcomm κ.α) με τιμή που ποικίλει. Το μήκος της πρέπει να είναι μισό μήκος κύματος της πιο χαμηλής συχνότητας. 

Το Αμερικάνικο ναυτικό την χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα στις βάσεις και τα σκάφη του από το 1940. Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα ούτε με την εκπεμπόμενη ισχύ αλλά ούτε και με τον χώρο εγκατάστασης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες κάτι γνωρίζουν παραπάνω...

Με πολύ μεγάλη συννεφιά...
Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη συγκεκριμένη κεραία και στις δυο εκδόσεις της οποιασδήποτε εταιρείας. Όσον αφορά για την ωμική αντίσταση που φέρει απέναντι από το balun είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της προσαρμογής αλλά και την αύξηση του εύρους συντονισμού. Η αντίσταση ποικίλει ανάλογα με τη συχνότητα εκπομπής.  Η σύνθετη αντίσταση εισόδου είναι τέσσερις φορές εκείνη του ευθυγραµµισµένου δίπολου.  Rz= 4x72 = 288  Ω για ένα αναδιπλωµένο δίπολο μισού μήκους κύµατος.
Μέσα στον γκρι κύλινδρο συναντάμε το Balun και την αντίσταση.
Το αναδιπλωµένο δίπολο έχει το ίδιο διάγραµµα ακτινοβολίας  µε το συνηθισµένο δίπολο,  εµφανίζει πολλά πλεονεκτήµατα: µεγαλύτερο εύρος ζώνης εκπομπής και µικρό σχετικά κόστος. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ευθεία ή ακόμη και Inverted V. Εμείς το τοποθετήσαμε σε ύψος 8 μέτρων και διάταξη inverted V.
Πληροφορίες για Home made κατασκευή υπάρχουν σε πάρα πολλές ιστοσελίδες...Ο Ερμής γνωμάτευσε ότι όλα έχουν καλώς...

Specifications:
Frequency:
2 - 28.6 MHz MHz
SWR (nominal):
<2.0:1 to <3.0:1
Power Rating:
150 watts PEP
Length:
10 m
Weight:
1.7 kgs

73 de SV1AHH