Ένα εξαιρετικό ελεύθερο (δωρεάν) λογισμικό είναι το OCTAVE 4.0 με το οποίο έχουμε ασχοληθεί και σε άλλη ανάρτηση στο ιστολόγιό μας που είναι σχετικό με τη μεθοδολογία STEM στην εκπαίδευση και βρίσκεται στη διεύθυνση https://sv1ahh1.blogspot.com/.
Αυτή τη φορά η εργασία μας πραγματοποιήθηκε στο OCTAVE GNU 5.1 αφορά το hobby μας και για download:
Για τις ανάγκες της ανάρτησης αυτής καταχωρήσαμε τη μαθηματική σχέση ενός διπόλου προγραμματίζοντας την στο Octave GNU 5.1. [Click στις φωτο για μεγέθυνση].
Για το διάγραμμα δεν χρειάστηκε να εγκατασταθούν τα δύο πρόσθετα Python και Symbolic όπως απαιτείται σε πιο πολύπλοκους υπολογισμούς, για παράδειγμα στους υπολογισμούς απωλειών των coaxial που θα παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτησή μας. Η χρήση του είναι πολύ εύκολη για κάποιους που έχουν γνώση προγραμματισμού των Mathematica, Octave, MatLab κ.α. Για τους αρχάριους που θέλουν να ασχοληθούν με το Octave υπάρχουν πολλά Tutorial στο You tube.
Σκοπός της ανάρτησης αυτής είναι να δείξει ότι η επιστημολογία στον ραδιοερασιτεχνισμό επιτυγχάνεται εύκολα με εργαλεία τα διάφορα λογισμικά που είναι στη διάθεσή μας.
Παραθέτουμε άλλο ένα διάγραμμα ως παράδειγμα που εξήχθη από τον Blogger αυτή τη φορά στο OCTAVE 4.0 και αφορά ένα azimuth διάγραμμα διπόλου που έχει εξαχθεί με την εντολή polar. Είναι σίγουρο ότι για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα αυτά πρέπει αν αφιερωθεί χρόνος για μελέτη.
Μπορούμε με τη χρήση αυτού του δωρεάν λογισμικού να σχεδιάσουμε το διάγραμμα ακτινοβολίας οποιασδήποτε κεραίας σε 3D ή 2D.
Μπορούμε με τη χρήση αυτού του δωρεάν λογισμικού να σχεδιάσουμε το διάγραμμα ακτινοβολίας οποιασδήποτε κεραίας σε 3D ή 2D.
Πολλά 73 de SV1AHH.