3

*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please translate to your language.

Σποραδικό - Ε

Πηγή εικόνας : https://en.wikipedia.org/
Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση ο καιρός επηρεάζει ιδιαίτερα τις μακρινές συνομιλίες. Τα τελευταία χρόνια, έχει ερευνηθεί το φαινόμενο αυτό κυρίως από ραδιοερασιτέχνες. Στα VHF είναι ο ίδιος μηχανισμός όπως και στα HF. Ακολουθώντας τη θεωρία που είναι γνωστή μέχρι σήμερα, το σποραδικό E είναι απίθανο να υπάρξει σε συχνότητες υψηλότερες των 144 Mhz, όμως αυτό είναι διαπιστωμένο από όλους μας ότι υπάρχει και χαιρόμαστε όταν στην Αθήνα ακούμε το SV9. 
Παρατήρηση του sv1eex : Η κάλυψη από τη γειτονιά μας προς την Κρήτη στατιστικά είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει στα vhf μέσω τροποσφαιρικού και όχι μέσω σποραδικού Ε στα vhf λόγω της πολύ μικρής απόστασης εντός του Ελλαδικού χώρου. 


Μεγάλος αριθμός ραδιοερασιτεχνών και ειδικών ασχολούνται για να ανακαλύψουν γιατί συμβαίνει αυτό. Οι ραδιοερασιτέχνες είναι σε πλεονεκτικότερη θέση γιατί έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό εκπομπής και λήψης για τη μελέτη του φαινομένου αυτού σε σχέση με τους ειδικούς…
Στη συνηθισμένη μορφή, το σποραδικό-Ε απαρτίζεται από οριζόντια επίπεδα πάχους ενός χιλιομέτρου που το μήκος τους φτάνει τα 90 Km, το ύψος στο οποίο τα συναντάμε κυμαίνεται από 100-120 Km. Μοιάζουν με στρώσεις από σύννεφα και η κίνηση τους γίνεται με 90m/sec. Στο στρώμα του σποραδικού-Ε πιθανόν να συναντήσουμε ταυτόχρονα σκέδαση και ανάκλαση.
Από τους 30 Mhz και επάνω τα paths (διαδρομές σήματος) είναι σπανίως μικρότερα από 550Km. Μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 2500 Km. Αν το στρώμα επεκταθεί για κάποιους λόγους μέχρι τα 400 Km, τότε οι αποστάσεις αυτές φαίνονται πιθανές λόγω των πολλαπλών ανακλάσεων. Έχουν καταγραφεί QSO από την ARRL σε αποστάσεις 4000Km μεταξύ ραδιοερασιτεχνών στους 144 Mhz με διαμορφώσεις SSB.
Έχει αποδειχτεί από την έρευνα των ραδιοερασιτεχνών ότι στην Ευρώπη το σποραδικό Ε εμφανίζεται εποχιακά μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου. Οι ώρες που έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο είναι από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και απόγευμα μέχρι να νυχτώσει. Η υψηλότερη συχνότητα που έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο στο οποίο αναφερόμαστε είναι οι 220 Mhz με πολύ μικρές χρονικές αναλαμπές. Τα contest βοηθάνε ιδιαίτερα στο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με τα στρώματα του σποραδικού Ε.