6C4, EL84 και 2xEL504 σε Push Pull. |
Πρόλογος Πολύδωρου Σταυρόπουλου :
Στην ανάρτηση αυτή παρουσιάζεται από τον
συνάδελφο κ. Δημήτρη Καμανά, από την όμορφη Θεσσαλονίκη, μία
εξαιρετική ερευνητική κατασκευή πομπού τριών σταδίων με διαμόρφωση μέσω μίας διόδου Varicap από το πλέγμα της
ταλάντωσης 6C4. Η ιδέα προέκυψε από τις κατασκευές της δεκαετίας του 1960. Δεν συνιστούμε την
κατασκευή του μηχανήματος αυτού για λόγους ασφαλείας λόγω των υψηλών τάσεων που
χρησιμοποιούνται. Σκοπός μας είναι η έρευνα και η μελέτη, η κατασκευή αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ και οι δοκιμές έγιναν σε τεχνητό φορτίο.
Η κατασκευή αυτή, έχει τρία στάδια με έξοδο Push Pull δύο λυχνίες EL504, ενέχει θέση πειραματικής διάταξης για μελέτη και έρευνα για βελτιώσεις. (Με Click στις φωτό γίνεται μεγέθυνση αυτών). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα Link που βρίσκονται στο άρθρο αυτό. Υπάρχει ένα εξαιρετικό αμερικάνικο και συλλεκτικό βιβλίο του 1954 για λήψη και εκπομπή FM... στο link : http://www.smcelectronics.com
Άρθρο του κ. Δημήτρη Καμανά
Ίσως για κάποιους ραδιοερασιτέχνες θεωρηθεί ετεροχρονισμένη αλλά θέλουμε να αφυπνίσουμε αναμνήσεις σε όλους τους συναδέλφους που έχουν ασχοληθεί με αντίστοιχες κατασκευές. Η ενασχόλησή μας έγινε με ιδιαίτερη προσήλωση και σεβασμό αφιερώνοντας πολύ χρόνο. Οι δοκιμές για βελτίωση της ποιότητας δεν είχαν τελειωμό.
Στη συνέχεια παραθέτουμε σημαντικές πληροφορίες της κατασκευής αυτής. Δεν συνιστούμε την κατασκευή του από άτομα που δεν έχουν σχετική εμπειρία λόγω της επικινδυνότητας των υψηλών AC και DC τάσεων. Επίσης επισημαίνουμε ότι δεν επιτρέπεται η εκπομπή στις προαναφερόμενες συχνότητες. Οι δοκιμαστικές εκπομπές έγιναν σε τεχνητό ωμικό φορτίο 100 watts που περιείχε λάδι για την ψύξη των αντιστάσεων.
Για τους μυημένους είναι ένα εξαιρετικό «Λαμπάτο Μηχάνημα» που έχει προσεχθεί κάθε του σημείο. Δεν εφηύραμε τίποτα σπουδαίο, δεν το κάναμε απλή αντιγραφή, όπως παλιά γινόταν από πολλούς από εμάς. Σήμερα χρησιμοποιήσαμε όργανα, υπολογίσαμε με τη βοήθεια μαθηματικών τύπων τα πηνία, τους πυκνωτές και τις αντιστάσεις πράμα που δεν γινόταν τότε. Μετά από σαράντα χρόνια, επανήλθαμε και αποφασίσαμε να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει στο κάθε ένα από τα υλικά που απαρτίζει την κατασκευή αυτή. Χρησιμοποιήσαμε υπολογισμούς που πρέπει να ακολουθούμε κατά τη φάση του σχεδιασμού για να προκύψει ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα. Έτσι άρχισε μια έρευνα που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Πραγματοποιήθηκε μελέτη πολλών βιβλίων που μεταξύ τους συμπεριελήφθησαν με πρόταση του κ. Σταυρόπουλου και οι δύο τόμοι ραδιοτεχνίας του Ιδρύματος Ευγενίδου οι οποίοι βρίσκονται αναρτημένοι δωρεάν σε pdf στις διευθύνσεις:
και
Βρήκαμε ένα αρχικό σχέδιο πομπού που χρησιμοποιήθηκε ως βάση στο σχεδιασμό μας και που μπορεί εύκολα να αναζητηθεί στο διαδίκτυο. Επίσης ανατρέξαμε στα περίφημα ARRL antenna book του 1974 και ARRL Handbook του 1981 επίσης σε ένα βιβλίο της RCA με χαρακτηριστικά λυχνιών.
Με πολύ μεράκι και υπομονή μελετήθηκαν όλα αυτά για να εμπεδώσουμε καλύτερα την θεωρία της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Θυμηθήκαμε τις βασικές αρχές λειτουργίας των λυχνιών και των κυκλωμάτων που υπάρχουν στον πομπό.
Η κατασκευή του πομπού φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία :
Τελικές μετρήσεις. |
Αναζητήσαμε τις προδιαγραφές των λυχνιών και μετά από ατελείωτα βράδια υπολογισμών, όχι μόνο ηλεκτρονικών, αλλά και μηχανικών προσαρμογών παρουσιάζουμε με χαρά μας την κατασκευή αυτή.
Στις επόμενες δύο φωτογραφίες φαίνεται ολοκληρωμένη η κατασκευή του τροφοδοτικού.
Το τροφοδοτικό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πολύ εύκολα με καρδιά έναν μετασχηματιστή που έχει δευτερεύον 220 Volts συμπεριλαμβανομένων των 6,3 Volts για τα νήματα των λυχνιών. Τα διόδια ανόρθωσης και οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές απεικονίζονται καθαρά στις δύο φωτογραφίες στο κάτω μέρος του σασί.
Τελικά, όπως πολύ σοφά αναφέρει και μια ρήση "τα εργαλεία κάνουν το τεχνίτη", αξίζει να αναφέρουμε το σημαντικότερο όργανο που μας βοήθησε σε ολόκληρη την κατασκευή το οποίο αποκτήθηκε μετά από πρόταση του blogger SV1AHH. Αυτό είναι το γνωστό Dip grid meter, χωρίς αυτό θα ήταν αδύνατος ο συντονισμός των τριών σταδίων με ακρίβεια και επιστημονικότητα.
Στην ανάρτηση https://sv1ahh.blogspot.com/ στο παρόν Blog δίδονται λεπτομέρειες για τη χρήση του οργάνου αυτού.
Το μηχάνημα έχει τρία στάδια: ως ταλάντωση μία λυχνία 6C4 που βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το αλουμινένιο σασί, δεύτερο στάδιο μία λυχνία EL84 που βρίσκεται στην άνω πλευρά του σασί και για έξοδο δύο EL504 σε διάταξη Push Pull.
Χρησιμοποιήθηκε ένα όργανο μέτρησης ισχύος και στασίμων της Daiwa καθώς επίσης και ένα dummy load που κατασκευάστηκε ακολουθώντας τις οδηγίες των αναρτήσεων:
http://sv1ahh.blogspot.com/ αλλά και
http://sv1ahh.blogspot.com/
που υπάρχουν στο παρόν blog του SV1AHH. Με αυτόν τον εξοπλισμό ολοκληρώθηκε η κατασκευή μας. Τα πηνία προσυντονίστηκαν με τη βοήθεια του dip meter και οι τάσεις μετρήθηκαν με ψηφιακό πολύμετρο.
http://sv1ahh.blogspot.com/ αλλά και
http://sv1ahh.blogspot.com/
που υπάρχουν στο παρόν blog του SV1AHH. Με αυτόν τον εξοπλισμό ολοκληρώθηκε η κατασκευή μας. Τα πηνία προσυντονίστηκαν με τη βοήθεια του dip meter και οι τάσεις μετρήθηκαν με ψηφιακό πολύμετρο.
Η ανταμοιβή μας δεν ήταν λίγη, εκτός από τα 70 watts που μετρήσαμε στην έξοδο, ανταμειφθήκαμε με νέες γνώσεις και την ικανοποίηση μιας επιτυχημένης κατασκευής. Το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε backup γνώσεις και συναισθήματα παλαιών καλών εποχών.
Στο video που ακολουθεί παρατηρούμε τη λειτουργία του σε Dummy Load.
Βέβαια δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και το σχετικό δίπολο που έγινε κατόπιν των υπολογισμών της ανάρτησης http://sv1ahh.blogspot.com/ του παρόντος blog.
Ο υπογραφών το άρθρο είναι στη διάθεσή σας για τυχόν περεταίρω πληροφορίες.
Φιλικά
Δημήτρης Καμανάς