3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Κατασκευή τεχνητού φορτίου (Dummy Load) 200 Watts - 50 Ohms (Κόστος 0 Ευρώ)

Σε συνέχεια της ανάρτησης μας με τίτλο "Εκπληκτικές Αντιστάσεις για Dummy Load" που βρίσκεται στη διεύθυνση http://sv1ahh.blogspot.com αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε αναλυτικά με φωτογραφίες μία οικονομική πρόταση για την κατασκευή ενός τεχνητού φορτίου 200 Watt – 50 Ohms για ham bands HF, VHF και UHF. Οι αντιστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι 100 Ohms στα 100 Watts. Οι δύο αυτές αντιστάσεις συνδέθηκαν εν παραλλήλω για να έχουμε αποτέλεσμα 50 Ohms και ισχύ 200 Watts. Στην προαναφερόμενη ανάρτηση υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τις αντιστάσεις φλάντζας RF Power. Προσπαθήσαμε να κατασκευάσουμε το τεχνητό φορτίο αυτό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, με προσωπική εργασία και καλή διάθεση, έτσι προέκυψε το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα. (Click στις φωτό για μεγέθυνση)

Δηλαδή όσο είναι το κόστος του κονέκτορα και των δύο αντιστάσεων τις οποίες, στην περίπτωσή μας, τις χορήγησε η εταιρεία Morse electronics http://www.morse.gr/. Την αλουμινένια ψύκτρα μας την χορήγησε η εταιρεία Naftilos Technology Stores https://www.naftilos.com/  είναι μεταχειρισμένη από μικροεπεξεργαστή υπολογιστή. Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Εξασφαλίσαμε επίσης ένα μικρό φύλο αλουμινίου (6x7,5 cm) από τον «αλουμινά» της γειτονιάς για την "φάτσα" του dummy load. Το οποίο επεξεργαστήκαμε με λίμα για ομοιόμορφη διαμόρφωση. Είχαμε στη συρταριέρα και θερμοαπαγωγική πάστα που τοποθετήθηκε ανάμεσα στην αλουμινένια ψύκτρα και τις φλάντζες των αντιστάσεων. 

Μετά την κατασκευή που παρουσιάζεται αναλυτικά βήμα-βήμα στις παρακάτω εικόνες έγινε και η μέτρηση της ωμικής αντίστασης που βρέθηκε 50 Ohms. Ο δεκαδικός που φαίνεται (.050) στο ψηφιακό πολύμετρο είναι λόγω της κλίμακας μέτρησης που επιλέχθηκε  (2KΩ).  Η αλουμινένια ψύκτρα έχει πάνω της τοποθετημένη την μαύρη πλαστική βάση για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα της συγκεκριμένης ψύκτρας μικροεπεξεργαστή. Η τάση λειτουργίας του είναι 12 Volts αν απαιτηθεί λειτουργία μεγάλης διάρκειας για να μην καούν οι αντιστάσεις. Η βάση αυτή βοηθάει επίσης ώστε να μην προκαλούνται φθορές από το αλουμίνιο εκεί που το τοποθετούμε (πάνω σε γραφείο, ράφι κ.λπ.) !!! 

Για 100 Watts φορτίο η ψύξη χωρίς ανεμιστήρα που παρέχει η ψύκτρα μόνη της είναι επαρκής λόγω των πολλών πτερυγίων και της μεγάλης επιφάνειας που δημιουργούν. Από αναζήτηση στο διαδίκτυο για τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας αυτής σε συνδυασμό με τον μικροεπεξργαστή που συνοδεύει διαφαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να αποβάλλει επαρκώς τη θερμότητα που παράγεται για μικρά χρονικά διαστήματα εκπομπής χωρίς να δημιουργηθεί υπερθέρμανση. Βέβαια με τον ανεμιστήρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για συνεχή λειτουργία. Τα στάσιμα ήταν τα αναμενόμενα 1:1. 
Στον επόμενο σύνδεσμο παρατηρούμε χαρακτηριστικά τέτοιων αντιστάσεων.
Data RF Power Resistors KDI
Υπάρχει άλλη μία σχετική ανάρτηση για το θέμα αυτό στη διεύθυνση:
http://sv1ahh.blogspot.com/2012/06/dummy-load.html