3

*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please translate to your language.

Κεραία Βραχέων - Vertical Loop – (εκπομπής, λήψης)

Καλοκαίρι 1993, περιοχή Ρούσα Λίμνη του Αγίου Νικολάου, Λασιθίου Κρήτης. Η διαμόρφωση του κτήματος που φιλοξενηθήκαμε, βοηθούσε πολύ για την κατασκευή κεραίας τύπου Loop και μάλιστα τοποθετημένης κάθετα. Μας ήρθε λοιπόν η ιδέα και προχωρήσαμε την επομένη στην κατασκευή της κεραίας αυτής. Κατεβήκαμε για τις σχετικές προμήθειες down town. Ίσως όμως  θα πρέπει να πούμε ότι προηγήθηκε το μπάνιο μας στην Πλάκα απέναντι από τη Σπιναλόγκα... και βέβαια να μνημονεύσουμε στο σημείο αυτό  την «κατεδάφιση» των θαλασσινών που ακολούθησε στην μοναδική ψαροταβέρνα της περιοχής.


Η κεραία τοποθετήθηκε το ίδιο απόγευμα και μείναμε έκπληκτοι από το αποτέλεσμα αυτής της απλής κεραίας. Κομμένη και ραμμένη για τους 7 Mhz παρουσίαζε ελάχιστα στάσιμα (χωρίς χρήση tuner) και συντονισμός στις πολλαπλάσιες μπάντες (14, 21, 28 Mhz) με λίγα στάσιμα και ιδιαίτερα καλή απόδοση αλλά με τη βοήθεια του MFJ tuner.
Η απογοήτευση που νιώσαμε με το πρώτο άνοιγμα του KEN TS-130S πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε χαρά. Η απογοήτευση ήρθε γιατί η μπάντα ακουγότανε νεκρή ούτε καν ο καθιερωμένος θόρυβος των βραχέων. Μόλις περιστρέψαμε το Knob ξεπετάχτηκαν τεράστια σήματα μέσα στη ησυχία που αρχικά ακούσαμε. Η κεραία αυτή λειτουργεί σαν αναδιπλωμένο δίπολο με όλα τα πλεονεκτήματα που έχουμε αναφέρει στη σχετική ανάρτηση. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση ήρθε όταν πατήσαμε το press και κοιτάξαμε τη γέφυρα στασίμων. 

Κατασκευή της Κεραίας στους 7 Mhz.

Click για μεγέθυνση.
Ο τύπος υπολογισμού για τους «θεωρητικούς» συναδέλφους είναι 301/f όπου f = η συχνότητα σε Mhz. Το αποτέλεσμα βγαίνει σε μέτρα.
Απαιτούνται δυο ιστοί ή 2 ψηλά δέντρα. Η λογική είναι ότι πρέπει να απλώσουμε το σύρμα μήκους (301/7 = 43 m) σε διάταξη παραλληλογράμμου. Αν είναι ορθογώνιο ή όχι δεν μπορούμε να το πούμε αφού εμείς το κατασκευάσαμε με 4 m ύψος και πλάτος 17,5 μέτρα περίπου. Η απόσταση της κάτω πλευράς ήταν 1,5 μέτρο από το έδαφος. Για stub χρησιμοποιήσαμε το ¼ του μήκους κύματος  ομοαξωνικού καλώδιου κεραίας τηλεοράσεως αφού δεν βρήκαμε RG-59 στην αγορά του Αγίου.


Κατασκευή της Κεραίας στους 14 Mhz

Click για μεγέθυνση.
Στη διπλανή φωτογραφία παρουσιάζουμε τις διαστάσεις για τους 14 Mhz.

Οι διαμορφώσεις που χρησιμοποιήσαμε ήταν RTTY, CW και πολύ λίγο Mic. Ακόμη και σήμερα λαμβάνουμε QSL κάρτες direct με IRC ή green IRC για το καλοκαίρι του 1993. Το SV9/SV1AHH άφησε εποχή και στο διαδίκτυο που τότε είχε αρχίσει να παίρνει τα επάνω του στο εξωτερικό. Οι επαφές σε δυο μήνες στις προαναφερόμενες διαμορφώσεις ξεπέρασαν τις 2.000 σε όλες τις μπάντες των HF.



Type:Amateur HF transceiver
Frequency range:10-80 m + WARC
Mode:SSB/CW
RF Power output:Max 100 W
Sensitivity:N/A
Selectivity:N/A
Image rejection:N/A
Voltage:13.8 VDC
Current drain:RX: Max 0.7 A TX: Max 19 A
Impedance:50 ohms, SO-239
Dimensions (W*H*D):241*94*293 mm
Weight:5.6 Kg

Manufactured:1981


Καλή επιτυχία αν αποφασίσετε να κατασκευάσετε αυτήν την υπέροχη κεραία. Καλά DX.

73 de SV1AHH