3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Καλωδίωση τροφοδοσίας ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού

FT-212 από τη συλλογή του SV1AHH
{Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι οι αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο αποτυπώνουν τις απόψεις του Blogger μέσα από τα 45 χρόνια ενασχόλησής του με το Hobby. Η εμπειρία και η εκπαίδευση του είναι οι πηγές πληροφόρησης των αναρτήσεων αυτών}.

Ανεξάρτητα από τον τύπο τροφοδοσίας που χρησιμοποιείται, θα πρέπει να μελετήσουμε σχολαστικά την καλωδίωση αυτής σε σχέση με τους πομποδέκτες μας.
Θα πρέπει να ελαχιστοποιείται η πτώση τάσης λόγω ύπαρξης καλωδίων μεγάλου μήκους, επιπλέον ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσουν είναι να επάγουν RF στα τροφοδοτικά μας και κατά συνέπεια στους πομποδέκτες.

Η πτώση τάσης, ως γνωστόν, συμβαίνει επειδή το καλώδιο δεν είναι τέλειος αγωγός μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει αντίσταση και διέπεται από το νόμο του Ohm. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ της τροφοδοσίας ρεύματος και ενός πομποδέκτη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση τάσης αφού αυξάνεται η αντίσταση του καλωδίου ανάλογα με το μήκος του.
Από τους κατασκευαστές πομποδεκτών δεν προτείνεται η εγκατάσταση καλωδίων τροφοδοσίας μεγαλύτερων από 7 μέτρα. Αυτό είναι υπερβολικό για εμάς αφού με τα μηχανήματα που εγκαθιστούμε παρέχονται καλώδια μήκους  το πολύ έως 2 μέτρα.
Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό: Πρώτον, η πτώση τάσης που παρατηρείται σε καλώδια μεγαλύτερα των 7 μέτρων, ακόμα και όταν χρησιμοποιείται μεγάλη διατομή αγωγών, δεν είναι αποδεκτή. Δεύτερον, όσο μεγαλύτερη είναι η καλωδίωση, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για απρόβλεπτες περιστάσεις.
Η ηλεκτρική ενέργεια στα καλώδια συμπεριφέρεται παρόμοια με το νερό που ρέει σε έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου. Η πίεση του νερού είναι ανάλογη με την τάση (ηλεκτρική "πίεση"), η εσωτερική ροή «τριβή» του νερού στα τοιχώματα του σωλήνα είναι ανάλογη με την αντίσταση της καλωδίωσης και το μέγεθος του σωλήνα είναι ανάλογο με το μέγεθος του σύρματος. (Παρεμπιπτόντως, η βρύση είναι ισοδύναμη με έναν διακόπτη ρεύματος).
Όταν η ηλεκτρική ενέργεια ρέει από την παροχή στον πομποδέκτη σε χαμηλές τιμές έντασης του ρεύματος, η εσωτερική αντίσταση του καλωδίου έχει μικρή επίδραση στην πτώση τάσης. Αλλά καθώς το ρεύμα αυξάνεται λόγω μεγάλης κατανάλωσης από τον πομπό, η πτώση της τάσης γίνεται πιο έντονη. Θυμηθείτε τον εύκαμπτο σωλήνα κήπου; Όταν κλείνετε το ακροφύσιο στην έξοδο του νερού, η πίεση στο εσωτερικό του σωλήνα αυξάνει. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με την τάση στο καλώδιο. Όσο αυξάνεται η αντίσταση πέφτει η τάση και κατά συνέπεια το ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι να μεταφέρεται λιγότερη ισχύς.
Τώρα ας κάνουμε ένα πείραμα. Ενεργοποιήστε για λίγο μόνο το δέκτη χωρίς να εκπέμψουμε, παρατηρούμε στο αμπερόμετρο ότι η κατανάλωση είναι λίγο περισσότερο από 0,11 Amperes διαπιστώνουμε ότι πραγματικά υπάρχει μικρή κατανάλωση ρεύματος. Τα πράγματα είναι πιθανώς καλά με το καλώδιο  διατομής 1,5 mm και μήκους 7 μέτρων. Αν εκπέμψουμε όμως θα δούμε ότι το ρεύμα δεν ξεπερνάει τα 15 Amperes επειδή η τάση έχει μειωθεί δραματικά λόγω της αντίστασης των μακριών αγωγών τροφοδοσίας. Θα έπρεπε το ρεύμα να ξεπερνούσε τα 18 Amperes για ισχύ εκπομπής 100 Watts και αυτό δεν φτάνει ούτε τα 15. Αυτό έχει μία σημαντική πτώση της ισχύος του πομπού.
Προτείνεται συνήθως από τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούμε μεγέθη καλωδίων ανάμεσα σε τροφοδοτικό και πομποδέκτη για 7 μέτρα μήκος καλωδίων διατομής 6 mm. Για 3 μέτρα προτείνεται 4 mm. Για 1 μέτρο, καλώδια διατομής 2,5 mm το λιγότερο.