3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Balun EZWire CT1FFU DXPatrol

Η ανάρτηση αυτή είναι σε συνέχεια κάποιας παλαιότερης που βρίσκεται στη διεύθυνση: http://sv1ahh.blogspot.com/2012/06/endfed-de-ct1ffu.html
και αφορά κριτική της κεραίας endfed CT1FFU
Οι πρώτες εντυπώσεις μας ήταν θετικές όμως στη συνέχεια και με πολύωρη χρήση σε CW απογοητευτήκαμε όταν έλιωσαν και βραχυκύκλωσαν τα καλώδια της περιέλιξης του UNUN με κίνδυνο καταστροφής του πομποδέκτη.

Αγοράσθηκαν το 2014 δύο ίδια UNUN από την εταιρεία EZwire τα χαρακτηριστικά τους ήταν 1:9 και ισχύς 500 Watts. Η κατασκευή τους είναι επαγγελματική με εξαιρετική στεγανότητα. Το ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε για 6 χρόνια με όχι ιδιαίτερη πολύωρη χρήση. Τον Σεπτέμβριο όμως του 2020 το ένα από αυτά χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ με ισχύ 100 Watts (KEN 480-AT) λόγω του διαγωνισμού που ενεργοποιήσαμε για το ειδικό διακριτικό SΧ1AFM. Κάποια στιγμή μετά από μία βδομάδα και τελείως ξαφνικά το tuner του πομποδέκτη δεν μπορούσε να συντονίσει την endfed. Αντικαταστάθηκε με το δεύτερο εφεδρικό UNUN αλλά και αυτό μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα μας εγκατέλειψε με το ίδιο σύμπτωμα. Όταν ανοίξαμε τα δύο UNUN δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με αυτό που είδαμε: τα τρία καλώδια της περιέλιξης είχαν λιώσει και είχαν βραχυκυκλώσει μεταξύ τους. Ο φερρίτης προφανώς ήταν μικρός (Τ140) -φαίνεται και στις φωτογραφίες- ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΈΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 50 WATT ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ CW. Η επικινδυνότητα για να συμβεί ζημιά στον πομποδέκτη ήταν πολύ μεγάλη. Η κατασκευή δίδεται για 500 Watt και με μόνο 100 έλιωσαν τα καλώδια μετά από πολύωρη χρήση. Η βλάβη προφανώς οφείλεται σε κακή επιλογή φερρίτη που δεν αντέχει ούτε τα 100 Watts. Σίγουρα χρειαζόντουσαν 2 ή και 3 ίδιοι φερρίτες ή δύο μεγαλύτεροι Τ240. Το μήκος της καθόδου ήταν μόνο 10 m αν αυτό ενδιαφέρει κάποιους.









Αν δούμε προσεκτικά τις φωτογραφίες παρατηρούμε τη ζημιά που έγινε στα καλώδια. Επειδή το κόστος τους ξεπερνά τα 100 ευρώ αποφασίσαμε την ανακατασκευή τους η οποία πέτυχε και εκπλαγήκαμε από την απόδοση. Πάλι ζεσταίνονται οι φερρίτες και τα καλώδια γιατί προφανώς ο φερρίτης δεν είναι κατάλληλος για τέτοια ισχύ (100 Watts) με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται η περιέλιξη. Αν και το δίνει ο κατασκευαστής για 500 Watts τελικά καταλαβαίνουμε ότι ούτε για 100 Watts δεν είναι η χρήση του!!! Για επιπλέον ασφάλεια χρησιμοποιήσαμε πάνινη ταινία Tesa για να καλύψουμε τον φερρίτη. Η ταινία αυτή αντέχει έως 105 βαθμούς Celsius.

Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε φαίνεται λεπτομερώς η ανακατασκευή των δυο Ununs

Με αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε φερρίτες για το σκοπό αυτό που να αντέχουν σε πραγματική ισχύ των 500 watts PEP. Εκφράστηκαν τα παράπονα μας για βελτίωση του unun και φάνηκε ότι ήταν εις γνώση του κατασκευαστή το πρόβλημα δεδομένου ότι έχει αντικατασταθεί ο φερρίτης με άλλον πιο ανθεκτικό.