3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Balun ή Unun

Το ομοαξονικό καλώδιο (coaxial) που χρησιμοποιούμε ως κάθοδο είναι μια μη ισορροπημένη μορφή τροφοδοσίας (Unbalanced), έχει πλέγμα εξωτερικά και στο κέντρο του αγωγό μονόκλωνο ή πολύκλωνο. Το πλέγμα είναι πάντα γειωμένο. Αντιθέτως, μία ισορροπημένη γραμμή μεταφοράς -κάθοδος (Balanced) έχει δύο παράλληλους αγωγούς μονόκλωνους ή πολύκλωνους, καμία όμως από αυτές τις δύο δεν είναι γειωμένη - οι δύο γραμμές μεταφέρουν ίσα και αντίθετα σήματα, έτσι τα πεδία αλληλοαναιρούνται και δεν εκπέμπεται ισχύς από την κάθοδο.

 

To Balun ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις Balance- Unbalance. Το Βalun προσαρμόζει ένα ισορροπημένο φορτίο (Balanced) με μια μη ισορροπημένη γραμμή- κάθοδο (Unbalanced), μπορεί όμως να κάνει και άλλα χρήσιμα πράγματα, όπως για παράδειγμα να παρουσιάζει υψηλή σύνθετη αντίσταση σε σήματα κοινής λειτουργίας, κάτι που βοηθάει πολύ στην εξασθένιση ή την απόρριψη του θορύβου (RF). Τα σήματα κοινής λειτουργίας είναι τα ίδια και στους δύο αγωγούς, επομένως δεν είναι "ισορροπημένα" είναι διαφορικά. Στις τηλεπικοινωνίες, το σήμα κοινής λειτουργίας σε μια γραμμή μεταφοράς -κάθοδο είναι επίσης γνωστό ως διαμήκης τάση. Στα περισσότερα ηλεκτρικά κυκλώματα το σήμα μεταφέρεται με διαφορική τάση μεταξύ δύο αγωγών.

Τα σήματα κοινού τρόπου λειτουργίας ρέουν μέσω των δύο γραμμών στην ίδια κατεύθυνση και φάση. 

Όταν εφαρμόζετε τον κανόνα του δεξιού αντίχειρα, να θυμάστε:

Τα μαγνητικά πεδία που σχετίζονται με τα σήματα κοινής λειτουργίας ενδέχεται να είναι αντίθετα μεταξύ τους.

Τα σήματα κοινής λειτουργίας βρίσκουν διαδρομή επιστροφής μέσω του κοινού εδάφους. 

Το Unun προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις Unbalance Unbalance είναι ένας μετασχηματιστής σύνθετης αντίστασης, συνήθως 4:1 ή 9:1, ο οποίος προσαρμόζει μία μη ισορροπημένη κεραία (Endfed) με μια μη ισορροπημένη γραμμή μεταφοράς (coaxial). O μετασχηματιστής αυτός (9:1) χρησιμοποιείται συχνά σε κεραία τυχαίου μήκους όχι όμως να είναι πολλαπλάσιο ή υποπολλαπλάσιο με το μήκος κύματος των μπαντών που εκπέμπουμε οι ραδιοερασιτέχνες, για παράδειγμα 16 μέτρα.

Αυτός ο μετασχηματιστής σύνθετης αντίστασης όταν συνδέεται σε coaxial και μία endfed εκ λάθους αναφέρεται ως Balun. Η σωστή ορολογία του είναι UnUn γιατί συνδέει δύο μη ισοσταθμισμένα στοιχεία (κάθοδο και κεραία).

Όμως Balun θα πρέπει ορθά να ονομάζουμε τον μετασχηματιστή συνθέτου αντίστασης που συνδέει μία κάθοδο με δύο παράλληλους αγωγούς (Balanced) και μία endfed Unbalanced.

Όλες οι αναρτήσεις στο παρόν ιστολόγιο εκφράζουν τις απόψεις του blogger.