3

*** Οι φωτογραφίες και οι εικόνες του παρόντος ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please translate to your language.

Τι φερρίτη να χρησιμοποιήσω στην END FED ;

Home made 49:1
by SV1GGF (T240-43)
 Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τα εξαιρετικά αποτελέσματα των κεραιών End Fed ημίσεος μήκους κύματος (Half Wave End Fed - HWEF). Παρατηρείται μία μεγάλη αύξηση της χρήσης αυτού του τύπου κεραίας. Πλεονέκτημά τους είναι ότι ένα σύρμα ή δυνατόν πολύκλωνο μπορεί και συντονίζει σε πολλαπλάσια μήκη κύματος με λίγα στάσιμα έως καθόλου και με πολύ καλή απόδοση, με τη χρήση ΜΟΝΟ ενός μετασχηματιστή αντίστασης.  Η αναφορά μας γίνεται για τον μετασχηματιστή αντίστασης 49:1. 


Home made 9:1 for QRP
by SV1AHH (T140-43)
Στην ανάρτηση αυτή ακολουθούν πολλά και ενδιαφέροντα lnks για να μη γίνεται επανάληψη των άρθρων μας και πάρει μεγάλο έκταση πράγμα που θα την καταστήσει δύσκολη και βαρετή στην ανάγνωση. Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις στη σελίδα μας ο μετασχηματιστής αντίστασης 9:1 συνδέεται με τυχαίο μήκος σύρματος κεραίας και όχι με κάποιο μήκος που θα είναι πολλαπλάσιο σε κάποια από τις μπάντες μας. Για παράδειγμα, τα 16,5 μέτρα μήκος κεραίας ή τα 26 δεν είναι πολλαπλάσια με το μήκος κύματος κάποιας από τις μπάντες μας. Στις παρακάτω διευθύνσεις σας θυμίζουμε τα σχετικά άρθρα που έχουν γραφεί με την εμπειρία του blogger για το είδος αυτό των κεραιών και εκφράζουν τις απόψεις του.  

http://sv1ahh.blogspot.com/2020/10/end-fed-antenna.html

http://sv1ahh.blogspot.com/2021/01/antenna-end-fed-19-vs-149.html

http://sv1ahh.blogspot.com/2020/05/delta-loop-vs-endfed-on-17-meters-band.html

Επίσης στη διεύθυνση:

http://sv1ahh.blogspot.com/2019/08/blog-post.html υπάρχει άρθρο για τον λόγο που πρέπει να χρησιμοποιούμε χοντρό πολύκλωνο σύρμα για κεραία.

Μετά την ανάγνωση των παραπάνω αναφερόμενων άρθρων για τις End Fed ημίσεως μήκους κύματος το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι φερρίτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στο μετασχηματιστή αντίστασης Unun που εκ παραδρομής ή εκ λάθους αναφέρεται πολλές φορές ως Ballun.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία Ferrite Shop που μας έδωσε την άδεια να παρουσιάσουμε στοιχεία από τη σελίδα της. Στη διεύθυνση  https://ferrite-shop.com/product-category/ferrite-toroids/?v=f214a7d42e0d υπάρχει ένας σημαντικός πίνακας που κρύβει εκατοντάδες λέξεις ως απάντηση του ερωτήματος που θέσαμε σε αυτήν την ανάρτησή μας:

Από τη σελίδα της Ferrite shop

Η Ferrite shop παρουσιάζει πάρα πολλές πληροφορίες για κάθε έναν από τους επίμαχους φερρίτες που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις εφαρμογές των isolators ή των Unun. Αρκεί να επιλέξουμε τον φερρίτη που μας ενδιαφέρει και να διαβάσουμε όλα τα χαρακτηριστικά του και τη χρήση του. Έτσι μας δίδεται η δυνατότητα να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κατασκευάσουμε. 

Για παράδειγμα από αυτή τη σελίδα, αναφέρουμε τον πιο γνωστό μας φερρίτη τον 43. O αριθμός που προηγείται του 43 (240-43) δείχνει την εξωτερική διάμετρο και είναι σε ίντσες 240=2,4in=61mm. Υπενθυμίζουμε ότι ένας μόνο φερρίτης 240 είναι αρκετός για συνεχή εκπομπή στα ψηφιακά μέχρι και 50 Watt

Από τη σελίδα της Ferrite shop

Για τη συνήθη ισχύ των πομποδεκτών μας που ανέρχεται σε 100 Watt απαιτούνται δύο φερρίτες. Όμως αξίζει τον κόπο να μελετήσετε τις παρατηρήσεις του συναδέλφου PA3HHO για το τι αλλάζει με τους δύο φερρίτες στα χαρακτηριστικά που αναφέρονται γι αυτούς:

https://pa3hho.wordpress.com/end-fed-antennes/hwef-is-it-really-broadband/

Ο PA3HHO (Pleun Vermeulen) αναφέρει στη συγκεκριμένη σελίδα: "λόγω των ΔΥΟ στοιβαγμένων τοροειδών ο ένας πάνω στον άλλον, η σύνθετη αντίσταση εισόδου και εξόδου διπλασιάζεται, έτσι αυτός ο μετασχηματιστής αντίστασης λειτουργεί λίγο καλύτερα σε χαμηλότερες συχνότητες γύρω στους 9 MHz."  

Στην ετικέτα HWEF έχει αρκετούς πειραματισμούς που έχει πραγματοποιήσει με τέτοιου είδους κεραίες και μετασχηματιστές και παρουσιάζει τα αποτελέσματα με αναλυτικά διαγράμματα. 

Επίσης στη διεύθυνση https://pa3hho.wordpress.com δίνει πολλές πληροφορίες και από άλλες σελίδες γι αυτό το είδος κεραιών.  

Ενδιαφέρον έχει η τρίτη παράγραφος. Από manual της SGC.

73 de SV1AHH