3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Delta Loop VS Endfed on 17 meters band

Κατασκευάσαμε με υπάρχοντα υλικά μία delta loop και την δοκιμάσαμε σε σχέση με την End fed του CT1FFU http://sv1ahh.blogspot.com/2012/06/endfed-de-ct1ffu.html
Η Delta loop κατασκευάστηκε από πηνιόσυρμα που διαθέταμε εν αφθονία πάχους 0,8 mm που δεν είναι και το καλλίτερο για κεραίες σύρματος όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις σε αυτό το Blog.  Το Ballun ήταν της Unadilla όπως φαίνεται και στη φωτογραφία με σχέση 4:1 όπως ακριβώς απαιτείται στις περιπτώσεις κατασκευής τέτοιων κεραιών λόγω των 200 Ohms που παρουσιάζει η διάταξη αυτή του σύρματος (delta loop).


Ακριβώς κάτω από την Endfed
διακρίνεται το σύρμα της 
delta loop και το ballun
Τοποθετήθηκε αρκετά υψηλά με χαμηλότερο σημείο την κορυφή του τριγώνου στα 4 μέτρα εκεί ήταν και το ballun.
Από την ιστοσελίδα:  
https://www.wireantennas.co.uk  της εταιρείας Wire Antennas UK παρατηρούμε ότι η γωνία ακτινοβολίας επηρεάζεται από τη θέση και το σχήμα του δέλτα. Η εταιρεία αυτή κατασκευάζει πλειάδα κεραιών σύρματος για τα βραχέα με πολύ υψηλής ποιότητας υλικά.

Πρόσφατα προμηθευτήκαμε από την εν λόγω εταιρεία μία Endfed. Στο επόμενο link βλέπουμε τα χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστής:
https://www.wireantennas.co.uk/  
Παραλάβαμε επίσης ένα spare ballun για δοκιμές (φαίνεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας). Η παραλαβή της έγινε πολύ γρήγορα και το πακέτο ήταν καλά εξασφαλισμένο για πιθανές ζημιές κατά τη μεταφορά. Πολύ σύντομα θα αναρτηθεί άρθρο με τα αποτελέσματα των δοκιμών μας.

Περνάμε στα αποτελέσματα και σημειώνουμε ότι άξιζε τον κόπο η εργασία κατασκευής και τοποθέτησης αφού η RX και ΤΧ ήταν καλλίτερες από την endfed του CT1FFU κατά 2 με 3 db. Τα στάσιμα ήταν ελάχιστα και αυξομειώνονται από το μήκος του σύρματος αλλά και από το  σχήμα της delta loop. 

Το μήκος του σύρματος και στη μία κεραία και στην άλλη ήταν παραπλήσιο για αυτό επιλέχθηκε και η μπάντα των 17 μέτρων για τις δοκιμές μας. Το  βασικό μειονέκτημα είναι ότι η delta loop είναι monobander με αρκετά στάσιμα στις άλλες μπάντες και κακή απόδοση.  Για τα  αποτελέσματα της δοκιμής της Endfed έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην αντίστοιχη ανάρτησή μας: