3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Μερικές Πληροφορίες για το Hobby μας.

 Στην ανάρτηση αυτή θα αναφερθούμε με απλά λόγια τι είναι ο ραδιοερασιτέχνης, με τι ασχολείται και πως μπορεί κάποιος να να ενταχθεί στο hobby αυτό. Ο ραδιοερασιτέχνης ασχολείται με τον πειραματισμό και την επικοινωνία. Με τη βοήθεια ασυρμάτων (πομποδεκτών) και των κατάλληλων κεραιών μπορεί να μιλήσει με άλλους ραδιοερασιτέχνες από ολόκληρο τον πλανήτη. Απαγορεύεται η εκπομπή μουσικής και διαφημίσεων. Επιτρέπεται η ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με το Hobby. 
Η κατασκευή κεραιών, μηχανημάτων κ.λπ. είναι για τους ραδιοερασιτέχνες που έχουν τη διάθεση και το μεράκι της αναζήτησης της γνώσης. Στο εμπόριο βρίσκουμε τα πάντα, αναφερόμαστε στην εγχώρια αγορά αλλά και σε αυτήν του εξωτερικού.
Οι συχνότητες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μιλήσουμε με μικρόφωνο (Voice) ή με σήματα Morse με άλλους ραδιοερασιτέχνες είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που μπορούμε να ακούσουμε από τα ραδιόφωνα που διαθέτει ο κάθε ένας από εμάς. Σε κάθε μας επαφή με κάποιον άλλον ερασιτέχνη αλλάζουμε κάρτα επιβεβαίωσης λήψης (QSL) αν η επαφή είναι ενδιαφέρουσα μακρινή μοναδική κ.λπ... η συλλογή καρτών επιφέρει βραβεία από διεθνείς οργανισμούς. 

Πομποδέκτης Βραχέων
Οι μπάντες αυτές βρίσκονται στα βραχέα κύματα (HF) και είναι πάνω από τα μεσαία κύματα AM που πιάνουν τα  ραδιόφωνα μας. Επίσης λίγο κάτω και λίγο πάνω από τα ραδιόφωνα των FM έχουμε τις μπάντες των VHF και UHF.
 Η επικοινωνία μπορεί να γίνεται εκτός από το μικρόφωνο και το μορσικό χειριστήριο, με τη βοήθεια των πλήκτρων υπολογιστή με τη διαφορά όμως ότι είναι ασύρματα όχι όπως το chat στο Internet που γίνεται ενσύρματα. Η ισχύς των πομποδεκτών είναι 100 watt και καταναλώνουν όσο μια λάμπα πυρακτώσεως 100αρα.


Πομποδέτης VHF-UHF
Το κόστος των μηχανημάτων είναι όπως η αγορά του αυτοκινήτου. Ανάλογα με το διαθέσιμο χρηματικό ποσό αγοράζουμε και τον αντίστοιχο πομποδέκτη (tranceiver). Το ίδιο ισχύει και για τις κεραίες.
Με πολύ λίγα χρήματα μπορούμε να  αγοράσουμε έναν καλό πομποδέκτη VHF και μια κεραία (συνολικά 250 ευρώ) και να ξεκινήσουμε τις πρώτες μας συνομιλίες. Οι πομποδέκτες βραχέων είναι πιο ακριβοί ξεκινάνε από 600 ευρώ. Αν αναζητήσετε στο Google «πομποδέκτες» θα βρείτε καταστήματα πώλησης στην Ελλάδα. Αν όμως χρησιμοποιήσετε στην αναζήτηση τη λέξη tranceivers θα βρείτε καταστήματα του εξωτερικού.

Για να μπορέσει κάποιος να εκπέμψει νόμιμα, χωρίς συνέπειες, θα πρέπει να αποκτήσει το πτυχίο του ραδιοερασιτέχνη. To Υπουργείο Μεταφορών δίνει διακριτικό κλήσης σε κάθε επιτυχόντα το οποίο είναι μοναδικό. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. Επίσης χρειάζεται άδεια λειτουργίας. Το  κόστος απόκτησης αυτών των δυο εγγράφων είναι περίπου 50 ευρώ (παράβολα). Η εξέταση που γίνεται για την απόκτηση του πτυχίου είναι απλή. Απαντάμε σε 100 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μπροστά στην οθόνη υπολογιστή και πρέπει να ξεπεράσουμε το 80/100 για να πάρουμε το πτυχίο. Εξετάσεις γίνονται δυο φορές το χρόνο άνοιξη και φθινόπωρο. Πρέπει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό κάτι πολύ βασικό, μεταξύ των ραδιοερασιτεχνών υπάρχει  αλληλεγγύη, σεβασμός και αλληλοβοήθεια. 

Δέκτης
Κάποιος όμως μπορεί να αρέσκεται μόνο στο να ακούει επικοινωνίες στα βραχέα κύματα. Είναι και αυτό ένα Hobby, και βέβαια πιο οικονομικό. Η αγγλική ορολογία που το προσδιορίζει είναι SWL από το  Short  Wave  Listeners. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ένας καλός δέκτης και μια συρμάτινη κεραία που συνήθως είναι ένα απλωμένο σύρμα από 10 μέτρα και άνω το οποίο ως γνωστόν συνδέεται στο δέκτη. Με τον εξοπλισμό αυτόν ακούμε ότι εκπέμπει από τα μακρά, μεσαία έως και ολόκληρη την περιοχή των βραχέων 2-30Mhz. Εκεί συναντάμε ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκόσμιας κάλυψης, ραδιοερασιτέχνες, κ.λπ. 
Αναφερόμαστε σε ειδικούς δέκτες λήψης βραχέων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα ραδιόφωνα μας αφού μπορούν να ακούσουν διαμορφώσεις RTTY, SSB,  CW, AM και FM.   

Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικές βασικές αγγλικές ορολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν  στο Google για να βρούμε περισσότερες πληροφορίες. Η αγγλική ορολογία που προσδιορίζει το hobby μας είναι Ηam Radio ή Radio Amateur. Ο χώρος με τα μηχανήματα μας αναφέρεται ως shack. Οι πομποδέκτες ονομάζονται ως transceivers. Οι δέκτες ως receivers. Οι κεραία ως antenna HF, VHF, UHF.

73 de SV1AHH