3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Insulator

H μετάφραση του όρου insulator όπως τη δίνει το Google Translation είναι  απομονωτήρας και ορθότερα θα λέγαμε μονωτήρας.  Τι είναι όμως αυτό και πως το χρησιμοποιούν οι ραδιοερασιτέχνες σωστά. Ας δούμε αριστερά τη φωτογραφία ενός συνηθισμένου μονωτήρα που υπάρχει στη συρταριέρα μας και ο οποίος είναι συλλεκτικός αφού το εργοστάσιο δεν κατασκευάζει τον τύπο αυτόν εδώ και τρεις δυο δεκαετίες. Τον ονομάζαμε «κουκουβάγια» από μικροί και είναι πορσελάνινος. Σήμερα δεσπόζουν στην αγορά μονωτήρες από διάφορους τύπους πλαστικών.
Η πορσελάνη όμως έχει πολύ υψηλή αντοχή και απόδοση στη μόνωση αλλά και εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες.
Ο όρος insulator κατ’ επέκταση  αναφέρεται και στον κεντρικό μονωτήρα ο οποίος μπορεί να έχει κάποια από τις παρακάτω μορφές :



Κεντρικοί μονωτήρες  διπόλων υπάρχουν πολλών ειδών όμως τους χρησιμοποιούμε σωστά;
Οι οδηγίες που θα παρατεθούν παρακάτω ισχύουν για όλα τα παρόμοια εξαρτήματα όπως τα balun.
Θα αναφερθούμε σε ένα παράδειγμα στον κεντρικό μονωτήρα διπόλου W2AU της Unadilla


Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την τοποθέτηση του ;
  1. Δεν επιτρέπεται η περιστροφή των ματιών αγκύρωσης δεξιά και αριστερά του μονωτήρα.Έτσι δεν θα ξεβιδωθούν και δεν θα χαλαρώσουν. Αν χρειαστεί μπορεί να κρατηθούν κόντρα με μια πένσα όταν σφίγγουμε τους ακροδέκτες των αγωγών του διπόλου με τα παξιμάδια.  Τα δύο μάτια αγκύρωσης είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να υπάρχει σύνδεση με την εσωτερική αντικεραυνική προστασία που πιθανόν να υπάρχει. Με την περιστροφή τους μπορεί να μην λειτουργήσει η προστασία αυτή.
  2. Η ανάρτηση του από το κεντρικό μάτι αγκύρωσης που θα χρησιμοποιήσουμε για να κρεμάσουμε το εξάρτημα αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει με σύρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοντρή πετονιά ή αντιηλιακό σκοινί που χρησιμοποιούν στη ναυσιπλοΐα.
  3. Αφού δέσουμε το σύρμα του διπόλου στο μάτι τότε με κόλληση και ένα μικρό κομμάτι σύρματος το συνδέουμε στον ακροδέκτη προκειμένου να μεταφερθεί η τάση από τον κεντρικό κονέκτορα στο σκέλος του διπόλου.
  4. Δεν επιτρέπεται  κόλληση πάνω στο μάτι αγκύρωσης.
  5. Τέλος θα πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία ακίδων από τα σύρματα λόγω της ιδιότητας και της δύναμης που έχουν να έλκουν τους κεραυνούς.

Υπενθυμίζουμε ότι σε κατασκευές διπόλων που κάνουμε και χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους εξαρτήματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υποψιασμένοι.