3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Κάθετη Κεραία (Vertical) R5 της Cushcraft.

Click για μεγέθυνση

Μία από τις πιο δημοφιλείς vertical κεραίες που μεσουράνησε με πάρα πολλές πωλήσεις τη δεκαετία του 1990 ήταν η R5 της Cushcraft. Την έχουμε ακόμη σε χρήση στο δεύτερο Shack μας και μάλιστα είναι σε άριστη λειτουργία για πάνω από μια 25ετία χωρίς να έχει παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχει βέβαια μια ελαφριά φθορά των πλαστικών λόγω της έκθεσης στις καιρικές συνθήκες και στην ηλιακή ακτινοβολία.

Είναι μία εξαιρετική κάθετη κεραία με ιδιαίτερα καλή απόδοση. Χαρακτηρίζεται από την υψηλή ποιότητα κατασκευής της με πολύ καλά υλικά και μεγάλη αντοχή στις καιρικές συνθήκες.

Τα QSO που έχουμε κάνει είναι αμέτρητα με κάθε σημείο του πλανήτη. Το ύψος της (5,2 m) φιλικό χωρίς να προκαλεί… με μικρά radial. Πιστεύουμε ότι ελάχιστοι ραδιοερασιτέχνες ακόμη την χρησιμοποιούν αφού έχει περάσει στην ιστορία.

Τα χαρακτηριστικά της είναι : 

Τα στάσιμα ήταν ιδιαίτερα χαμηλά και μπορούσαν να ρυθμιστούν από τα traps. Τα δεδομένα όμως που δίνει η εταιρεία καθιστούν προσυντονισμένη την κεραία. Η συναρμολόγηση είναι εύκολη αλλά απαιτεί χρόνο. Τα 90 λεπτά είναι χρόνος που επιτυγχάνεται εύκολα. 

Δυστυχώς έχει σταματήσει η παραγωγή της από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Για ιστορικούς μόνο λόγους έχουμε ανεβάσει το : Instruction  manual εδώ.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται τοποθετημένη ακόμη στην οροφή του shack μας:



 Η R3 είχε προηγηθεί της R5 και διέθετε μόνο τρεις βασικές πάντες (20, 15 και 10 μέτρα).  Μετά όμως την R5 ακολούθησε η R7. Σήμερα η νέα γενιά vertical κεραιών της Cushcraft είναι οι R8 και R9 που έχουν κάνει τη διαφορά με περισσότερες μπάντες, όμως με υψηλό κόστος αγοράς.