3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Διαμοιρασμός μίας θύρας σε πολλές εφαρμογές.

Σε αυτήν την ανάρτηση παρουσιάζουμε ένα νέο καινοτόμο και σύγχρονο λογισμικό που μπορεί να διαμοιράσει μία σειριακή θύρα υπολογιστή σε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα. 


Τι είναι ραδιοερασιτεχνισμός;
Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα τεχνικό χόμπι υψηλής τεχνολογίας που προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τη δημιουργία ραδιοφωνικών επικοινωνιών μεταξύ μη επαγγελματιών σε εκχωρημένες ζώνες ραδιοσυχνοτήτων. Αυτό το χόμπι δηλώνει ανθρώπους που αγαπούν την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και την τεχνολογία.
Ο ραδιοερασιτέχνης «βγαίνει» στον αέρα χρησιμοποιώντας το διακριτικό κλήσεως που του έχει χορηγηθεί από την πολιτεία μαζί με το πτυχίο κατόπιν εξετάσεων και κατά συνέπεια του επιτρέπεται η εκπομπή σε ραδιοσυχνότητες γνωστές ως "ερασιτεχνικές μπάντες". Η ύλη των εξετάσεων περιλαμβάνει κανονισμούς επικοινωνιών, ηλεκτρονικά, κ.λπ.

Πως δουλεύει ο ραδιοερασιτέχνης.
 Ένα από τα κύρια εργαλεία του ραδιοερασιτέχνη είναι ο πομποδέκτης - μια ηλεκτρονική συσκευή υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να συνδεθεί στον υπολογιστή μέσω ενός συνήθους καλωδίου RS-232. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος και με το Διαδίκτυο το οποίο έχει γίνει απαραίτητο χαρακτηριστικό του ερασιτεχνικού σταθμού.

Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται όχι μόνο για την παρακολούθηση των συνδέσεων και την απόκτηση πληροφοριών, αλλά και για τον έλεγχο των πομποδεκτών και των κεραιών και για τη συμμετοχή τους στην επεξεργασία σήματος (π.χ. συστήματα SDR). Η επικοινωνία μεταξύ υπολογιστή και πομποδέκτη γίνεται μέσω του πρωτοκόλλου RS-232 για μετάδοση σειριακών δεδομένων.

Στον υπολογιστή ενός ερασιτεχνικού σταθμού, συναντάμε διάφορες εφαρμογές που εξασφαλίζουν έλεγχο και χειρισμό του σημερινού  σύγχρονου ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμό. Τα ειδικά προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους χειριστές με μειωμένη όραση που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν συχνότητα, φίλτρα, ισχύ, διαμόρφωση, κλπ., Με ένα μόνο κλικ του ποντικιού.

Τα λογισμικά που χρησιμοποιούν σήμερα οι ραδιοερασιτέχνες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα προγράμματα καταγραφής επαφών (ημερολογίου σταθμού) και τα προγράμματα ελέγχου τα οποία βοηθούν γρήγορα να αλλάζουμε συχνότητα.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ραδιοερασιτέχνες είναι ότι τα Windows επιτρέπουν σε μία μόνο εφαρμογή να έχει πρόσβαση στη μοναδική σειριακή θύρα του υπολογιστή τους. Για να συνδεθούμε ταυτόχρονα στην ίδια φυσική θύρα COM από πολλές εφαρμογές, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε έναν ειδικό διαχωριστή σειριακής θύρας (spliter).

Προηγμένο λογισμικό σειριακού διαχωριστή




Εικονικός οδηγός σειριακής θύρας PRO – ένα εξαιρετικό λογισμικό, μια προηγμένη λύση, all-in-one που συνδυάζει όλες τις λειτουργίες του σειριακού διαχωριστή (Serial Splitter) και του τυπικού εικονικού οδηγού σειριακής θύρας (Virtual Serial Port Driver).

Η ιστοσελίδα του λογισμικού είναι : https://www.eltima.com/products/vspdxp/#vspd-versions
Από την παραπάνω διεύθυνση μπορούμε να κατεβάσουμε τη δοκιμαστική έκδοση.

Μερικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ραδιοερασιτέχνες και οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι επίλυσής τους:


  1. Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο λογισμικό καταγραφής ημερολογίου σταθμού (log book) αλλά και το λογισμικό ελέγχου του πομποδέκτη ή της κεραίας, τότε οι δύο αυτές εφαρμογές επικοινωνούν με τον πομποδέκτη μέσω της ίδιας θύρας COM. Η ταυτόχρονη σύνδεση και των δύο προγραμμάτων δεν φαίνεται να είναι δυνατή, πρέπει να τερματιστεί η μια εφαρμογή πριν ανοίξουμε την άλλη. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να συνδέσουμε δύο εφαρμογές στην ίδια θύρα, αλλά όπως καταλαβαίνουμε δεν η πιο αποδοτική και επιθυμητή. 
     
      Εάν πρέπει να παρέχουμε κοινή πρόσβαση των δύο εφαρμογών στην ίδια σειριακή θύρα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό λογισμικό διαχωρισμού θύρας COM, ένα τέτοιο είναι αυτό που παρουσιάζουμε σε αυτήν την ανάρτηση το Virtual Serial Port Driver PRO. Αυτή η καινοτόμος λύση μας επιτρέπει να διαιρέσουμε μια πραγματική διασύνδεση σε θύρα COM σε πολλές εικονικές. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα προγράμματα (εφαρμογές) που τρέχουν ταυτόχρονα στον υπολογιστή μας θα μπορούν να συνδεθούν στην ίδια φυσική θύρα κάθε φορά. Συνδέοντας τα προγράμματά με εικονικά αντίγραφα της φυσικής θύρας, θα συνδέσουμε όλες τις εφαρμογές μας στην ίδια πραγματική θύρα COM. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μοιράζουμε τη θύρα COM του πομποδέκτη σε όσα προγράμματα χρειαζόμαστε.


Ο Virtual Serial Port Driver PRO υποστηρίζει πλήρως λειτουργικά συστήματα 32 bit και 64 bit, ώστε να μπορούμε εύκολα να τα χρησιμοποιήσουμε με τα Windows 10 και πολλές άλλες εκδόσεις της πλατφόρμας των Windows.

2. Μια άλλη περίπτωση κατά την οποία το Virtual Serial Port Driver PRO φαίνεται απαραίτητο είναι όταν θέλουμε το πρόγραμμα καταγραφής σταθμού (log book) να ελέγχει τον πομποδέκτη ή την κατευθυνόμενη κεραία μας, αλλά έχουμε CW Skimmer, MixW, κλπ.  Το σειριακό λογισμικό splitter θα είναι η βέλτιστη επιλογή σε αυτή την περίπτωση. 

Το λογισμικό αυτό που παρουσιάζουμε, μπορείτε να χρησιμοποιηθεί να μας βοηθήσει να ανιχνεύσουμε, να παρακολουθήσουμε και να εντοπίσουμε σφάλματα σε οποιαδήποτε θύρα COM στο σύστημά μας και να εμφανιστούν όλα τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί. 

3. Οι χρήστες GPS μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση όταν προσπαθούν να μοιραστούν ροή πληροφοριών NMEA (National Marine Electronics Association) μεταξύ πολλών εφαρμογών. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να χωρίσουν μια μεμονωμένη ροή δεδομένων σε αρκετές. 

Η απλούστερη λύση είναι το λογισμικό στο οποίο αναφερόμαστε ο Virtual Serial Port Driver PRO και το οποίο μπορεί να δημιουργήσει έναν απεριόριστο αριθμό εικονικών αντιγράφων μιας θύρας GPS. Το σήμα πλοήγησης που αποστέλλεται από μία μόνο διασύνδεση NMEA μπορεί να δρομολογηθεί σε εικονικές θύρες πολλαπλών σειριακών εφαρμογών, έτσι ώστε όλα τα προγράμματα να λαμβάνουν ταυτόχρονα τα ίδια δεδομένα.

Το λογισμικό Virtual Serial Port Driver PRO είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς διαχωριστές σειριακών θυρών που διατίθενται σήμερα. Το λογισμικό προσφέρει μια σειρά από προηγμένες λειτουργίες που μπορούν να βοηθήσουν τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς Ham να επιλύσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Με το πρόγραμμα Virtual Serial Port Driver PRO, μπορούμε να: 
  • Διαιρέσουμε μια σειριακή ροή δεδομένων σε αρκετές.
  • Συνδέουμε σειριακά δεδομένα από πολλαπλές ξεχωριστές πηγές σε μία ροή δεδομένων.
  • Παρέχουμε στο σύστημά μας έναν απεριόριστο αριθμό εικονικών θυρών COM.
  • Συνδέσουμε πολλαπλά προγράμματα στην ίδια σειριακή διεπαφή.
  • Να συγχωνεύσουμε πολλές πραγματικές και εικονικές θύρες COM, έτσι ώστε πολλές εφαρμογές και συσκευές υλικού να μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα κάθε φορά.


Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την εταιρεία "Ναυτίλος" Αγχιάλου 222-224, Πειραιάς τηλ. 210.46.26.502 ώρες λειτουργίας 12 με 8 μ.μ.
e-mail : info@naftilos.com


Διατίθεται δωρεάν σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Το άρθρο αυτό δεν είναι προϊόν διαφήμισης, ούτε υπάρχει οικονομικό όφελος από τη δημοσίευσή του, αποτελεί προσωπική γνώμη του blogger.