3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

«SOS! Ακούει ο κ. Παππάς;» Της Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου από το INSIDE.GR

Η αντιπολιτευτική μας κριτική στο έργο του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης, κ. Νίκου Παππά, κατά βάση έχει δυο κεντρικούς πυλώνες: την ιδεοληψία και την ανικανότητα.


Αυτή τη φορά είναι άγνωστο σε τι οφείλεται η αδικαιολόγητη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη επίθεση που εξαπολύει το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ στους ραδιοερασιτέχνες εισάγοντας διατάξεις που τους αφορούν στο νομοσχέδιο  «Aδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά», με τις οποίες, όπως λένε οι ίδιοι  στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, τίθενται τεράστια προσκόμματα στην άσκηση του ραδιερασιτεχνισμού λαμβάνοντας σε βάρος των ραδιερασιτεχνών «το πιο δρακόντειο μέτρο που γνωρίζουμε στον κόσμο», όπως αναφέρεται στην από 5.11.2018 γραπτή επιστολή της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών (IARU) προς τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ εγείρει πολλά ερωτηματικά, αν αναλογιστεί κάνεις τη συμβολή του ραδιοερασιτεχνισμού στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά και την κοινωνική του προσφορά  σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και καταστροφών. 
Ενδεικτικά αναφέρω ότι, στους δύο μεγάλους σεισμούς, που έπληξαν το 1986 την Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι κρατικές επικοινωνίες, ένας ραδιοερασιτέχνης ήδη λίγα λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό μετέδωσε τη φοβερή είδηση στην Αθήνα, εκπέμποντας με τον φορητό σταθμό του και χρησιμοποιώντας τον επαναλήπτη της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών στον Ταΰγετο. Με τη βοήθεια και άλλων ραδιοερασιτεχνών, που διέμεναν στην περιοχή και που έτρεξαν να συνδράμουν, έστησαν σταθμό, ο οποίος αποτέλεσε τη μοναδική επικοινωνία των Αρχών της Καλαμάτας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην Αθήνα για τον συντονισμό των διασωστικών ενεργειών για 3 ολόκληρες ημέρες.
Δεν θέλω να πιστεύω, ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ οφείλεται σε πολιτικό ρεβανσισμό δεδομένου ότι στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι οι Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών ετέθησαν αμέσως σε συναγερμό, περιμένοντας το σήμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το οποίο ουδέποτε όμως έλαβαν από την Κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψουν τα κενά της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών. 
Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ θα έπρεπε να αναγνωρίσει, ότι ο ραδιοερασιτεχνισμός έχει σημαντική παρουσία και στην εκπαίδευση. Ιδίως, ο κ. Παππάς, ο οποίος έχει κάνει σημαία της πολιτικής του την Ελληνική NASA. Στις 29/7/2006 η  Διαστημική Κατασκήνωση των παιδιών υπαλλήλων της European Space Agency - ESA στο Ρίο της Πάτρας επικοινώνησε με τον Γερμανό Αστροναύτη Thomas Reiter μέσω ραδιοερασιτεχνικού σταθμού. Πρώτη μίλησε με τον Γερμανό Αστροναύτη η τότε Υπουργός Παιδείας, κα Μαριέττα Γιαννάκου. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 5 επαφές σχολείων διαφόρων βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσω ραδιοερασιτεχνικών σταθμών. 
Επιπροσθέτως, το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ εισηγείται αυτές τις διατάξεις  αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει ανακοινώσει επίσημα είτε κάποια επιστημονική μελέτη, στην οποία έχει στηριχθεί, είτε επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και προτείνει όχι μόνο την κατάργηση των διευκολύνσεων για την αδειοδότηση των ραδιoερασιτεχνικών κεραιών, αλλά επιβάλει και την εξομοίωσή τους με τις εταιρείες ραδιοφωνίας, τηλεόρασης ή κινητής τηλεφωνίας. 
Τέλος, το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ βάζει ένα ακόμα τεράστιο εμπόδιο στην άσκηση του ραδιοερασιτεχνισμού καθώς θέτει την εξωπραγματική απαίτηση να υπάρχει ομόφωνη γραπτή συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας για την τοποθέτηση κεραίας ραδιοερασιτέχνη. Απαίτηση η οποία ορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες και όχι για αυτές της κινητής τηλεφωνίας, τις κεραίες τηλεοράσεως και τα κάτοπτρα.
Απόδειξη του ότι η μεταχείριση αυτή είναι κατάφωρα άδικη σε βάρος των ραδιοερασιτεχνών είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ σε πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2017 και αφορούσε την διευκόλυνση της πρόσβασης των παρόχων δικτύων επικοινωνιών στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη που προβλέπει τη λήψη ομόφωνης απόφασης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας σε περίπτωση άρνησης υλοποίησης της υποδομής. Δηλαδή για τους παρόχους δικτύων επικοινωνιών το Υπουργείο θέτει την ομοφωνία ως προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του έργου, ενώ για τους ραδιοερασιτέχνες βάζει την ίδια προϋπόθεση προκειμένου να καταστήσει αδύνατη τη ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία. 
«SOS! Ακούει ο κ. Παππάς;»


Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι Βουλευτής Β’ Αθηνών Ν.Δ., Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης.
πηγή: INSIDE.GR