3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Εξαιρετική Κεραία για Mobile Δραστηριότητα και Όχι Μόνο !!!

Μετά από πολυετή ενασχόληση με κεραίες mobile καταλήγουμε ότι η COMET SB-15 είναι μια εξαιρετική κεραία για χρήση σε mobile εφαρμογές. 
Μπορεί όμως να έχει και περίοπτη θέση στα κάγκελα του μπαλκονιού…  Καταφέραμε με την κεραία αυτή και πετύχαμε επαφή από τη Νίκαια στο Άστρος Κυνουρίας με 9+ στον φίλο SV3GLL (Ζαχαρία) (με ισχύ 5 Watts). Το κόστος δεν ξεπερνάει τα 85 ευρώ. (Click στις φωτογραφίες για μεγέθυνση).

Θεωρούμε ότι αξίζει τα χρήματά της για δύο λόγους :
         1.    η πολύ καλή κατασκευή της που αντέχει στο χρόνο και
         2.    η καλή συμπεριφορά και η απόδοση της.
Είναι μία πολύ καλή κεραία που καλύπτει αξιοπρεπώς τρεις μπάντες 50, 144, 430 Mhz. Το ύψος της είναι 1,52 m και το στοιχείο της αρκετά χοντρό και δύσκαμπτο με πολύ καλή επιμετάλλωση. Μπορεί να τοποθετηθεί με μαγνητική ή με σταθερή βάση τύπου «χούφτας» στο όχημα ή στα κάγκελα του μπαλκονιού.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης με το Triplexer της COMET CFX-514 για ταυτόχρονη εκπομπή και λήψη.

Η συγκεκριμένη κεραία αποτελείται από τρία μέρη που συναρμολογούνται μεταξύ τους με την παρεμβολή δύο traps. Αυτά εξυπηρετούν να ξεχωρίζουν ηλεκτρικά μεταξύ τους οι μπάντες. Τα πηνία είναι με όσο το δυνατόν λιγότερες σπείρες. 

Το πάχος των τριών στοιχείων-συρμάτων που την αποτελούν βαίνει μειούμενο όσο ανεβαίνουμε προς την κορυφή της κεραίας.
Το gain της είναι εξαιρετικό και στις τρεις μπάντες:
50 Mhz = 2,15 dbi
144 Mhz = 4,5 dbi
430 Mhz = 7,2 dbi


Στους 50 Mhz λειτουργεί ως 14/λ (παρόμοια με μία ground plane σε απόδοση). Στους 144 Mhz ως 6/8 λ και στους 430 Mhz αποδίδει ως 3x5/8 λ.
 Η σύνθετη αντίσταση της είναι 50 Ohms και η ισχύς εισόδου κατά μέγιστο 120 Watts. Για τη σύνδεσή της με τον πομποδέκτη προτιμάμε coaxial καλής ποιότητας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Το βάρος της δεν ξεπερνάει τα 410 gr. Στα traps υπάρχουν βιδάκια τύπου allen με τα οποία μας δίδεται η δυνατότητα να ρυθμίζουμε επακριβώς το μήκος κάθε ενός από τα τρία τμήματα ώστε να «φέρουμε» την κεραία σε κάθε μπάντα στη συχνότητα που θέλουμε επακριβώς με τα λιγότερα στάσιμα. Στο άκρο της υπάρχει ισχυρή βάση ιδιαίτερα καλής κατασκευής με αρσενικό κονέκτορα τύπου PL-259. 


Πετύχαμε στάσιμα λιγότερα από 1,1:1 (στην καλλίτερη περίπτωση συντονισμού) ανεβοκατεβάζοντας τα τρία στοιχεία από τα βιδάκια allen.
Η βάση της λίγο πάνω από τον κονέκτορα μας δίνει τη δυνατότητα αναδίπλωσης χωρίς να χρειάζεται να ξεβιδώσει για την περίπτωση που τοποθετηθεί στην πόρτα του  πορτ μπαγκάζ και πρέπει να διπλώσει για να ανοίξει αυτό. 

Είναι μία εξαιρετική κεραία και την χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα στερεωμένη στα κάγκελα με το RG174 που είναι ιδιαίτερα λεπτό με σχετικά καλές απώλειες και με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 20 Watts. Είναι εκτεθειμένη συνεχώς πάνω από 8 χρόνια στις καιρικές συνθήκες και είναι σε αρίστη κατάσταση. Με έναν καλό καθαρισμό γίνεται σαν καινούργια......


Πολλά 73 de SV1AHH.