Μετά από πολυετή ενασχόληση με
κεραίες mobile καταλήγουμε ότι η COMET SB-15 είναι μια
εξαιρετική κεραία για χρήση σε mobile εφαρμογές.
Μπορεί όμως να έχει και περίοπτη θέση στα
κάγκελα του μπαλκονιού… Καταφέραμε με την κεραία αυτή και πετύχαμε επαφή από τη Νίκαια στο Άστρος Κυνουρίας με 9+ στον φίλο SV3GLL (Ζαχαρία) (με ισχύ 5 Watts). Το
κόστος δεν ξεπερνάει τα 85 ευρώ. (Click στις φωτογραφίες για μεγέθυνση).
Θεωρούμε ότι αξίζει τα χρήματά της για δύο λόγους :
1. η πολύ καλή κατασκευή της που αντέχει στο χρόνο και
2. η καλή συμπεριφορά και η απόδοση της.
Είναι μία πολύ καλή κεραία που καλύπτει αξιοπρεπώς τρεις μπάντες 50, 144, 430 Mhz. Το ύψος της είναι 1,52 m και το στοιχείο της αρκετά χοντρό και δύσκαμπτο με πολύ καλή επιμετάλλωση. Μπορεί να τοποθετηθεί με μαγνητική ή με σταθερή βάση τύπου «χούφτας» στο όχημα ή στα κάγκελα του μπαλκονιού.

Το πάχος των τριών στοιχείων-συρμάτων που την αποτελούν βαίνει μειούμενο όσο ανεβαίνουμε προς την κορυφή της κεραίας.
Το gain της είναι εξαιρετικό και στις τρεις μπάντες:
50 Mhz = 2,15 dbi
144 Mhz = 4,5 dbi
430 Mhz = 7,2 dbi

Στους 50 Mhz λειτουργεί ως 14/λ (παρόμοια με μία ground plane σε απόδοση). Στους 144 Mhz ως 6/8 λ και στους 430 Mhz αποδίδει ως 3x5/8 λ.

Πετύχαμε στάσιμα λιγότερα από 1,1:1 (στην καλλίτερη περίπτωση συντονισμού) ανεβοκατεβάζοντας τα τρία στοιχεία από τα βιδάκια allen.
Η βάση της λίγο πάνω από τον κονέκτορα μας δίνει τη δυνατότητα αναδίπλωσης χωρίς να χρειάζεται να ξεβιδώσει για την περίπτωση που τοποθετηθεί στην πόρτα του πορτ μπαγκάζ και πρέπει να διπλώσει για να ανοίξει αυτό.
