3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

HF SSB vs VHF / UHF – (Σύγκριση)

Από το Shack του SV1AHH
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σε απομακρυσμένες περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών όπου οι επικοινωνίες στα βραχέα (HF) προσφέρουν ανώτερη απόδοση με πολύ χαμηλό κόστος σε σχέση με τους εξοπλισμούς επικοινωνιών στα VHF ή και τα UHF.

Οι εξοπλισμού στα VHF-UHF είναι δαπανηρές γιατί απαιτούν επαναλήπτες και εγκαταστάσεις ρευματοδότησης προκειμένου να ξεπεράσουμε μία εμβέλεια 20 Km με αξιοπρεπείς αξιώσεις σήματος. Οι επικοινωνίες HF με διαμορφώσεις SSB είναι πολύ πιο αξιόπιστες, ειδικά όταν η διαμόρφωση του εδάφους είναι ανάγλυφη με ορεινούς όγκους ή όταν αναφερόμαστε σε μακρινές επικοινωνίες μεγαλύτερες των 20 Km. Μάλιστα με εγκατάσταση κεραίας NVIS μπορούμε να εξασφαλίσουμε ισχυρές επικοινωνίες σε αποστάσεις μικρές καλύπτοντας το εσωτερικό μίας χώρας της τάξης των 400 Km. Όμως με διαφορετικό τύπο κεραίας και στοχεύοντας με τον κεντρικό λοβό ακτινοβολίας χαμηλά στον ορίζοντα μπορούμε με χαμηλή ισχύ π.χ. 100 Watts να επικοινωνήσουμε και πέραν των 10.000 KM δηλαδή απόσταση όπως Αθήνα - Τόκιο. Όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που στα VHF και UHF έχουμε ακουστεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, έχουμε κάνει σχετική αναφορά στην ανάρτησή μας https://sv1ahh.blogspot.com/2019/08/6.html
Στην ανάρτηση κεραίες βάσεως γίνεται αναφορά στα θέματα των κεραιών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από σταθερή εγκατάσταση.
Επίσης έχουμε αναφερθεί στους παράγοντες που επηρεάζουν την εκπομπή μας στα βραχέα https://sv1ahh.blogspot.com/2019/08/blog-post.html.
Ενδιαφέρον έχει επίσης η ανάρτηση "τι είναι ssb": http://sv1ahh.blogspot.com/2019/08/ssb.html