3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Πομπός 36.000 Watts !!!

Σε συνεργασία με τον εκλεκτό φίλο ραδιοερασιτέχνη κ. Δημήτρη Καμανά έχουμε αποφασίσει από καιρό την κατασκευή πειραματικών πομπών ΜΟΝΟ για εργαστηριακή χρήση με ΣΚΟΠΟ την ΕΡΕΥΝΑ και τη ΜΕΛΕΤΗ, ο σχεδιασμός  είναι εξολοκλήρου δικός μας. Μία εξ αυτών την είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα στην ανάρτησή μας που βρίσκεται στη διεύθυνση: http://sv1ahh.blogspot.com/2019/04/fm.html και αφορούσε έναν ιδιαίτερο πομπό με έξοδο push pull. 



Σχεδιάστηκε και υπολογίστηκαν όλα από εμάς χωρίς τη βοήθεια κάποιων έτοιμων σχεδίων. Αυτή ήταν η λογική μας... να καταφέρουμε να φτιάξουμε έναν δύσκολο πομπό από το μηδέν χωρίς σχέδια που ήδη κυκλοφορούν παντού. Έτσι υπολογίστηκαν όλα τα εξαρτήματα ένα προς ένα και η επιτυχία όπως φαίνεται στο βίντεο ήταν τεράστια.  
Αυτή τη φορά  αποφασίσαμε με τον Δημήτρη το σχεδιασμό (εξ αρχής) της κατασκευής ενός υποδειγματικού πιλοτικού μηχανήματος με έξοδο 36.000 Watts. 
(CLICK στις φωτο για μεγέθυνση).

Η «ταλάντωση» εξασφαλίζεται από ένα homemade PLL ρυθμιζόμενης ισχύος 0 έως 6 Watts και το δεύτερο στάδιο από ένα φαράκι που αποδίδει 250 Watts. Είναι ήδη έτοιμο το στάδιο αυτό της οδήγησης και παρουσιάζεται στις φωτογραφίες. Τις μέρες αυτές υπολογίζεται το κύκλωμα της εξόδου που θα περιλαμβάνει την κεραμική λυχνία 4CX15000Α. Στην λυχνία αυτή είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην ανάρτηση μας που βρίσκεται στη διεύθυνση:
http://sv1ahh.blogspot.com/2019/07/36-watts.html

Μόλις τελειώσει και η κατασκευή αυτή θα δημοσιευτούν φωτογραφίες και βίντεο με μετρήσεις που θα γίνουν με ψηφιακά όργανα στο εργαστήριο μας.

Η 4CX15000A είναι ήδη στα χέρια μας, από την Morse electronics το κόστος της οποίας ξεπερνάει τα 2.500 ευρώ. 
Το βάρος της είναι ακριβώς 6 κιλά και μόνο για θέρμανση των νημάτων απαιτεί 160 amperes στα 6,3 Volts. Με απλά λόγια 1.000 Watts κατανάλωση στα νήματα!!! 

Η ανοδική τάση θα είναι 10 χιλιάδες Volts με θωρακισμένο μετασχηματιστή ειδικής παραγγελίας, το ρεύμα ανόδου ξεπερνάει τα 6 Amperes, η δε κατανάλωσή της υπολογίζεται σε 60 KWatts την ώρα, η ισχύς οδήγησης όπως είπαμε 250 Watts από το ήδη έτοιμο φαράκι. 

Η  ισχύς εξόδου αναμένεται σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς να φτάσει τα 36.000 Watts. Η διάμετρος της λυχνίας αυτής είναι 200 mm και το ύψος της 240 mm.
Ο Ερμής φαίνεται λίγο φοβισμένος μπροστά της!
Τα χαρακτηριστικά της: http://www.southernrfmv.com