3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Το κλειδί .... των κλειδιών... ημιαυτόματο Hi Mound BK-100 (συλλεκτικό σήμερα)...

Ημιαυτόματο Χειριστήριο
HI MOUND BK-100
Clcik στις φωτο για μεγέθυνση.

Το Μορσικό χειριστήριο Hi-Mound BK-100 που παρουσιάζεται σε αυτήν την ανάρτηση είναι γνωστό σε ελάχιστους ραδιοερασιτέχνες. Είναι όμως πολύ πιο γνωστό στους ασυρματιστές του Αμερικάνικου Στρατού. Είναι ένα ημιαυτόματο μοντέλο που ήταν ιδιαίτερα τυχερός ο blogger που το απέκτησε τη δεκαετία του ‘70 και μάλιστα το χρησιμοποίησε πάρα πολύ σε όλες τις μπάντες των HF.

Ξεχωρίζει από τα πολλά ημιαυτόματα μοντέλα της GHD και της Vibroplex. Το κλειδί αυτό ήταν στην παραγωγή από το 1952 έως και το 2001. Μετράει πάνω από 67 χρόνια ζωής στον αέρα. Η παραγωγή του δυστυχώς σταμάτησε τη δεκαετία το 2001. Παρήχθη το ίδιο ακριβώς από την Hi Mound για άλλες εταιρείες με πολλές διαφορετικές ονομασίες όπως : Monarch, Skillman, Lafayette, Montgomery Ward, Radio Shack. Το δικό μας είναι το original Hi Mound !!! 

Οι παλαιότερες βάσεις του μορσικού χειριστηρίου κατασκευάστηκαν από βακελίτη και αργότερα από πλαστικό με χύτευση με έγχυση. 


Οι τελείες σχηματίζονται αυτόματα με έναν μηχανισμό οριζόντιου εκκρεμούς, ενώ οι παύλες σχηματίζονται με το χέρι, γι’ αυτό και αναφέρεται ως ημιαυτόματο. Αν δεν είναι κάποιος εξοικειωμένος με το χειριστήριο αυτό είναι προφανές ότι θα υπάρχουν σφάλματα κατά την αποστολή των γραμμάτων. Δεξιά στέλνει αυτόματα τις τελείες που η πυκνότητά τους ρυθμίζεται από το κυλινδρικό αντίβαρο, το οποίο μπορεί να μετακινηθεί προς το μπροστινό μέρος του χειριστηρίου αυξάνοντας τον αριθμό των τελειών στη μονάδα του χρόνου. Αριστερά κτυπάμε με το χέρι τις παύλες και ρυθμίζουμε εμείς τη διάρκεια τους και την πυκνότητα τους όσο θέλουμε.

Όταν το χέρι μας μετακινεί το μοχλό προς τη δεξιά πλευρά, επιτρέπεται στο εκκρεμές να κινείται δεξιά – αριστερά παλλόμενο σαν εκκρεμές, κλείνοντας επαναλαμβανόμενα ένα ζεύγος επαφών για τη δημιουργία των τελειών. Η ταλάντωση (και η δημιουργία τους) σταματά όταν απελευθερωθεί ο μοχλός. Η ταχύτητα του αναφέραμε ότι ελέγχεται από τη θέση του αντίβαρου στον βραχίονα. 

Αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

Χειρομοχλός. Ο μοχλός οδηγεί στην πραγματικότητα δύο ξεχωριστούς μοχλούς στο μέσα μέρος της συσκευής. Το τμήμα του μοχλού για τις παύλες είναι απλό, ενώ το τμήμα για τις τελείς είναι πολύ περίπλοκο και είναι προσαρτημένο στο ένθετο οριζόντιο εκκρεμές.

Βίδα ρύθμισης ρουλεμάν. Ο μοχλός του συγκρατείται στη θέση του σε ένα περιστρεφόμενο ρουλεμάν και συνήθως υπάρχει μια βίδα για να ρυθμίσει την τάση έτσι ώστε ο μοχλός να ταλαντεύεται ελεύθερα προς τις δύο κατευθύνσεις, χωρίς καμία δυσκολία.

Βίδες ρύθμισης τάσης του βραχίονα. Αυτές οι δύο  ρυθμίζουν την τάση των ελατηρίων που πιέζουν τον μοχλό για να τον επιστρέψουν στην κεντρική θέση ή στη θέση ηρεμίας.

Επαφές για τις παύλες. Η βίδα ρύθμισης ρυθμίζει την απόσταση μεταξύ των επαφών, η οποία καθορίζει πόσο μακριά πρέπει να μετακινηθεί ο μοχλός όταν κάνετε παύλες.

Επαφές για τις τελείες. Η βίδα αυτή ρυθμίζει την απόσταση μεταξύ των επαφών, η οποία είναι αρκετά διαφορετική από την απόσταση στις επαφές των τελειών. Η απόσταση μεταξύ τους, σε συνδυασμό με την αντικριστή βίδα, καθορίζει τη "διαμόρφωση" ή το βάρος των τελειών.

Βίδα διακοπής Dot (πίσω βίδα). Αυτή η βίδα ρυθμίζει τη θέση ηρεμίας του μοχλού, έτσι ώστε η ταλάντωση να σταματάει από τον αποσβεστήρα.

Αμορτισέρ. Ο αποσβεστήρας είναι μια μεταλλική χοντρή ροδέλα για την άμεση απορρόφηση της ορμής του εκκρεμούς έτσι ώστε να σταματά την ταλάντωση. Στην περίπτωση του BK-100 (απεικονίζεται) είναι ένα χαλαρό μεταλλικό χιτώνιο σε έναν μικρό άξονα. Άλλα χειριστήρια χρησιμοποιούν ροδέλα από καουτσούκ.

Εκκρεμές. Το εκκρεμές αποτελείται από ένα μακρύ βραχίονα κατά μήκος του χειριστηρίου πάνω στον οποίο μπορεί να μετακινηθεί ένα αντίβαρο. Η θέση του αντίβαρου καθορίζει την ταχύτητα με την οποία ταλαντώνεται και κατά συνέπεια την ποσότητα των τελειών στη μονάδα του χρόνου.



Διαδικασία για τη ρύθμιση του χειριστηρίου:  

1. Ανασηκώστε τις δύο βίδες ρύθμισης της τάσης του χειρομοχλού, ώστε ο μοχλός να κινείται ελεύθερα προς τα αριστερά και προς τα δεξιά.

2. Ελέγξτε και ρυθμίστε την τάση του ρουλεμάν περιστροφής από την κεντρική βίδα του χειρομοχλού. Ο μοχλός θα πρέπει να κινείται ελεύθερα αριστερά και δεξιά, χωρίς κίνηση ανοδική ή καθοδική. Αν απαιτείται ρύθμιση, χαλαρώστε το ασφαλιστικό παξιμάδι και τη βίδα. Σφίξτε τη βίδα του εδράνου έως ότου αισθανθείτε την παραμικρή τριβή καθώς μετακινείτε τον χειρομοχλό, στη συνέχεια βιδώστε τη βίδα του εδράνου μέχρι να μην υπάρχει τριβή. Σφίξτε το παξιμάδι ασφάλισης.

3. Ρυθμίστε τις επαφές όπως θέλετε για άνετη κίνηση του μοχλού. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι και δεν ξέρετε ακριβώς τι θέλετε, αρχίστε με μικρομετρικές κινήσεις περιστροφής. Ρυθμίστε τη βίδα σε ένα άνετο επίπεδο έντασης.

4. Ρυθμίστε τη θέση ηρεμίας του εκκρεμούς. Κάνετε αυτό ρυθμίζοντας τη βίδα τερματισμού μέχρις ότου το άκρο του εκκρεμούς κάνει ελαφρά επαφή με τον αποσβεστήρα (ροδέλα στο τέλος του χειριστηρίου.

5. Ρυθμίστε το αντίβαρο του εκκρεμούς σε μια θέση κατάλληλη για την ταχύτητα που θέλετε στις τελείες.   


Country: 
Manufacturer / Brand:
Hi-Mound; Shizuoka
Year: 1953–1968
Category: Morse-Equipment & TTY, RTTY, TDD etc.

Power type and voltage
No Power needed
Loudspeaker
- - No sound reproduction output.
Model
Semi-Automatic Morse-Key BK-100 - Hi-Mound; Shizuoka
Material
Bakelite case
Shape
Tablemodel, with any shape - general.
Dimensions (WHD)
75 x 55 x 220 mm / 3 x 2.2 x 8.7 inch
Net weight (2.2 lb = 1 kg)
2.5 kg / 5 lb 8.1 oz (5.507 lb)

Οι σελίδες της κατασκευάστριας εταιρείας είναι: