3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Κακή λήψη του Kenwood TM-D710 (Bad RX in wide FM mode)

Εντελώς τυχαία, σε δοκιμές που κάναμε με άλλους συναδέλφους στα UHF, ανακαλύψαμε ότι το Kenwood TM-D710 ήταν τελείως κουφό, όταν επιλέγαμε διαμόρφωση WIDE FM και στις δύο μπάντες του. Σε διαμόρφωση όμως Narrow FM δεν υπήρχε πρόβλημα, άκουγε εξαιρετικά καλά. (Click στις φωτογραφίες για μεγέθυνση).

Επειδή ραδιοερασιτέχνισμός δεν είναι μόνο ο χειρισμός των μηχανημάτων, είναι η επισκευή, η συντήρηση του εξοπλισμού μας αλλά και οι διάφορες κατασκευές, έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και σε αυτήν την επισκευή μόνοι μας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς. 

Πρέπει να τονισθεί απ' αρχής ότι η επισκευή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί σχετικές γνώσεις και βέβαια πολύ καλά εργαλεία και εξοπλισμό. Δεν προτείνουμε να προχωρήσετε μόνοι σας σε αυτήν. Απαιτείται υπομονή και θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη λεπτομέρεια. Αυτό συμβαίνει λόγω των πολύ λεπτών διαδρόμων στην πλακέτα αλλά και των εξαιρετικά λεπτών και ευαίσθητων εξαρτημάτων που υπάρχουν πάνω σε αυτήν. Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάσθηκε επίσης κατά την αποκόλληση των 4 κεραμικών φίλτρων που έπρεπε να αντικατασταθούν αν και διαθέταμε αναρροφητική ηλεκτρική αντλία. Χρειάστηκε και φιτίλι για την πλήρη αφαίρεση των υπολειμμάτων των κολλήσεων.

Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό... πριν από εμάς έχουν γράψει για το θέμα της κακής λήψης αρκετοί συνάδελφοι, στα link που παραθέτουμε στο τέλος αυτής της ανάρτησης σε αυτά μπορούμε να βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Παραθέτουμε ακόμη δύο διευθύνσεις Video από συναδέλφους τεχνικούς που παρουσιάζουν αναλυτικά τι φταίει για την κακή λήψη του συγκεκριμένου πομποδέκτη και την επισκευή αυτού. Εμείς ακολουθήσαμε τις οδηγίες των συναδέλφων και η επισκευή ευτυχώς πέτυχε!! 

Η κακή λήψη σε αυτό το μηχάνημα οφείλεται στα κεραμικά φίλτρα που με την πάροδο του χρόνου καταστρέφονται λόγω της dc τάσης που τροφοδοτούνται. Αναπτύσσονται δενδρίτες στους κρυστάλλους και βραχυκυκλώνουν με αποτέλεσμα να μην έχει λήψη το TΜ-D710. Αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα του και εμφανίζεται σε όλη τη σειρά παραγωγής. Η Kenwood αποδεδειγμένα έκανε κακό σχεδιασμό αφού δεν πρόσθεσε 8 πυκνωτές στην τροφοδοσία των 4 αυτών κρυστάλλων για να αποκοπεί η συνεχής τάση προς αυτά, κόστος (80 λεπτά του ευρώ). Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά από τέτοια εταιρεία... να αγοράζεις ένα μηχάνημα με κόστος 600 ευρώ και να χρειάζεται επισκευή, σχετικά σύντομα, λόγω κατασκευαστικού λάθους. 

Το πρώτο μας μέλημα ήταν να βρούμε τους κρυστάλλους στη χώρα μας, όμως με αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν κατέστη εφικτό. Έτσι τα παραγγείλαμε από την Αμερική μέσω της πολύ καλής εταιρείας PacParts https://www.pacparts.com/ το κόστος ήταν γύρω στα 40 USD με τα ταχυδρομικά (20 οι κρύσταλλοι και 20 p.p. με courier). Ήρθαν σε εξαιρετική συσκευασία για την ασφαλή μεταφορά τους και πολύ γρήγορα, οι υπάλληλοι της εταιρείας έδειξαν εξαιρετική ευγένεια σε ότι χρειαστήκαμε. 

Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε μόνο τα δύο φίλτρα (wide FM) για να ελαττωθεί το κόστος αλλά ίσως πολύ σύντομα να υπήρχε το πρόβλημα και στα άλλα δύο, έτσι αντικαταστάθηκαν όλα μαζί. Προσθέσαμε κεραμικούς πυκνωτές 100nf/25Volts κατευθείαν στα ποδαράκια τροφοδοσίας που βρίσκονται ζευγάρι στην ίδια πλευρά των κρυστάλλων για να αποκοπεί η DC τάση χωρίς να χρειαστεί παρέμβαση στην πλακέτα όπως δείχνει το βίντεο. Πράγμα που είναι πολύ επικίνδυνο για πρόκληση ζημιάς λόγω των λεπτών διαδρόμων που γειτνιάζουν και υπάρχουν για την τροφοδοσία των φίλτρων και όχι μόνο.   

Στο χρονικό διάστημα μέχρι να παραλάβουμε τα φίλτρα μελετήσαμε πολύ καλά όλες τις διατιθέμενες πληροφορίες στα παρακάτω link.

Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε δίνουμε πληροφορίες, στο τι ακριβώς πρέπει να λυθεί από βίδες και βύσματα που στα βίντεο δεν μας τα δείχνουν. προς αποφυγή επαναλήψεων και αντιγραφών για όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες μελετήστε τα ήδη αναρτημένα κείμενα και video στο διαδίκτυο από εξαιρετικούς συναδέλφους, τα οποία και παραθέτουμε στη συνέχεια:








6 βίδες (οι 4 στο είναι πλάι)

6 βίδες για την αφαίρεση του μεγαφώνου

Μια κρυφή βίδα !!!!

Οι 6 βίδες στήριξης του μεγαφώνου 

Ξεκούμπωμα του βύσματος δίπλα στην καλωδιοταινία

Οι μπλε είναι του μεγαφώνου και δεν ξεχνάμε
την αποκόλληση του βύσματος της κεραίας

Αποσύνδεση και αυτού του βύσματος


Αποσύνδεση της καλωδιοταινίας με την ανύψωση του 
μαύρου πλαστικού από το λευκό για να 
ελευθερωθεί η ταινία. 
Προσοχή όχι με κατσαβίδι. 
Μόνο με με τα νύχια μας για να μην γίνει 
ζημιά στην πλακέτα ή στο βύσμα. 

Τα 4 κεραμικά φίλτρα που χρήζουν αντικατάστασης.