3

*** Όλα τα κείμενα των 380 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Κατασκευή Κεραίας Βραχέων Multiband Carolina Windom

O Loren Windom από το Columbus του Ohio το 1926 δημοσίευσε για πρώτη φορά αυτό το είδος κεραίας στο περιοδικό QST. Έχει την πατρότητα της κεραίας αυτής και προς τιμήν του πήρε και το όνομα του. H κεραία αυτή συντονίζει πολύ καλά στις πολλαπλάσιες μπάντες των 3,5-7-14-28 Mhz. Ήταν μια πολύ καλή έμπνευση του Loren.

Είναι σαν ένα δίπολο που χωρίς να φέρει πηνία και άλλες διατάξεις, μας δίνει τη δυνατότητα να περιφερόμαστε κατά μήκος των βραχέων…. με ελάχιστα στάσιμα και ίσως με ελάχιστη βοήθεια του εσωτερικού ή ενός εξωτερικού tuner. Σε αντίθετη περίπτωση θα θέλαμε πέντε δίπολα στο ίδιο κέντρο. όταν τροφοδοτούμε ένα δίπολο στο κέντρο η σύνθετη αντίσταση, για τη συχνότητα που είναι κομμένο, υπολογίζεται περίπου στα 72 Ohms. 

Αν τροφοδοτηθεί στο άκρο του ένα μονόπολο η αντίσταση είναι μερικές χιλιάδες Ohms (3.000 περίπου). Αν τροφοδοτηθεί στο 1/3 τότε η αντίσταση του είναι περίπου 240 Ohms. Έτσι με ένα Balun 4:1 (4Χ50 Ohms που είναι η αντίσταση της καθόδου) προκύπτει ένα αποτέλεσμα 200 Ohms. Επομένως έτσι προσαρμόζεται η κάθοδος (50 Ohms) στα 240 του τροφοδοτούμενου ασύμμετρα διπόλου. 

Στην εικόνα που σχεδιάσαμε δίνουμε τα θεωρητικά μήκη για τις  μπάντες των 80 και 40 μέτρων. Αν ενδιαφέρεστε για την μπάντα των 20 μέτρων τα μήκη αντίστοιχα θα είναι για το Α=3,33 και για το Β=13,3 μέτρα. Δηλαδή το Α είναι το 1/3 του Β. Είναι απαραίτητο ένα RF line isolator για να αποκόψουμε την πορεία της Rf που ανακλάται από την κεραία προς τον πομποδέκτη μας. Πειραματικά μπορεί να τοποθετηθεί από τα 3 έως τα 4 μέτρα από την τροφοδοσία της κεραίας. 

Διευκρινίζουμε ότι η Windom που υπολογίσαμε για τα 80 m συντονίζει πολύ καλά σε όλα τα υποπολλαπλάσια (40, 20, 10) ή σχετικά καλά με λίγα στάσιμα. Έτσι με ένα σμπάρο έχουμε 4 τρυγόνια... Λάβετε υπόψη  σας ότι η κεραία που υπολογίσαμε για τα 40 μέτρα δεν αποδίδει καλά στα 80 μέτρα λόγω μικρού μήκους. 

Από τον blogger έχουν κατασκευαστεί ετεροχρονισμένα και οι δυο εκδόσεις (μικρή και μεγάλη). Έχουν δοκιμαστεί επίσης σε διάφορα άλλα μήκη σύρματος και συχνότητες. Οι συγκεκριμένες διαστάσεις που δίνουμε είναι οι βέλτιστες θεωρητικά θα πρέπει να δοκιμάσουμε ελαττώνοντας ελάχιστα εκατοστά το μήκος λόγω των χωρητικοτήτων από τα διπλανά αντικείμενα και το ύψος της κεραίας. Επηρεάζει το μήκος και το πάχος του σύρματος. Μια καλή πρακτική είναι να περιστρέψουμε σαν πηνίο το τέλος του σύρματος γύρω από τον εαυτό του. 

Οι εντυπώσεις που μας έχουν αφήσει και τα δύο αυτά off center δίπολα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Σε σύγκριση με τα κλασικά πολλαπλά δίπολα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απόδοση φαίνεται να είναι η ίδια. Είναι όμως μια πιο πρακτική κεραία καλύπτοντας πολλές μπάντες.

Είναι ένα δίπολο με παράκεντρη ασύμμετρη τροφοδοσία μέσω ενός Balun 4:1 προκειμένου να προσαρμόσει η υψηλή αντίσταση (200 Ohms) αυτού του διπόλου με αυτήν της καθόδου (50 Ohms).

Το RF Line Isolator  (γραμμής)  για τα βραχέα το βρίσκουμε σήμερα και στα  Ελληνικά καταστήματα. Μπορούμε όμως να τo παραγγείλουμε από έξω… μη ξεχάσουμε τους 2 μονωτήρες και λίγο αντηλιακό σχοινάκι…. Βέβαια είναι απαραίτητη και αυτοβουλκανιζόμενη ελαστική ταινία της 3Μ

Με αυτήν θα τυλίξουμε τους κονέκτορες, με τον τρόπο που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενες κατασκευές κεραιών στον Ιστότοπο μας. Το σύρμα είναι καλό να είναι μονόκλωνο εναμισάρι ή και δυομισάρι για να μπορούμε να ρυθμίσουμε το μήκος τυλίγοντας όπως είπαμε το άκρο του γύρω από τον εαυτό του. Βέβαια το πολύκλωνο εκ της θεωρίας παρέχει καλλίτερη απόδοση. 

Στο σχήμα φαίνονται καθαρά οι διαστάσεις σε μέτρα και η συνδεσμολογία της κεραίας. Παρουσιάζουμε και τις δυο διαφορετικές εκδόσεις της Carolina για να καλύπτουμε αξιοπρεπώς τα 80m. Αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος προτιμάμε ασφαλώς τη δεύτερη έκδοση, τη μεγαλύτερη.

Τα στάσιμα και στις δυο κεραίες που έχουμε δοκιμάσει είναι πολύ χαμηλά στις μπάντες 3,5 - 7 – 14 και 28 Mhz κυμαίνονται στο μέσο της μπάντας 1,1:1 περίπου. Στα άκρα τους φτάνει το 2:1. Στις υπόλοιπες μπάντες ξεπερνούν το 3:1 αλλά με το tuner μπορούμε να εκπέμψουμε αξιοπρεπώς και σε αυτές (WARC). Μας είναι γνωστό ότι με το tuner προστατεύουμε τον πομποδέκτη από τα στάσιμα. Μη ξεχνάτε ότι το κάθετο κομμάτι της καθόδου των 3 μέτρων είναι και αυτό coaxial των 50 Ohms και κρέμεται ελεύθερο και όχι δεμένο στον ιστό.
 

Αυτό για την περίπτωση που θα  στηρίξουμε το κέντρο για να τοποθετήσουμε την κεραία σαν Inverted V. Το κάθετο αυτό κομμάτι συμπληρώνει την κεραία και εκπέμπει. Το isolator αναφέραμε ότι δεν επιτρέπει στην RF να κατέβει στο shack. H feed line εννοείται ότι και αυτή είναι 50 Ohms. 

Το Πάσχα του 1992 με την κεραία αυτήν τοποθετημένη υπό κλίση (βουνοπλαγιά) στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (θέση Ρούσα Λίμνη) μιλήσαμε με πάρα πολλά prefixes στο CW και στο RTTY.

Αν έχετε διάθεση για δοκιμές, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την κατασκευή της συγκεκριμένης κεραίας .