3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Το εξαιρετικό περιοδικό "73" έγραψε ιστορία και έμεινε σε αυτήν με χρυσά γράμματα...

Το όνειρο κάθε ραδιοερασιτέχνη
για την XYL
Το Αμερικάνικο μηνιαίο περιοδικό για ραδιοερασιτέχνες με τίτλο 73 Magazine κυκλοφόρησε από το 1960 έως το 2003. Ήταν ιδιαίτερα γνωστό για τα εξαιρετικά τεχνικά άρθρα του και για τις καινοτόμες δημοσιεύσεις του για εκείνη την εποχή πάνω στην ραδιοερασιτεχνική θεματολογία. Ιδρυτής και εκδότης του ήταν ο Wayne Green (W2NSD - sillent key)Με τον όρο sillent key=κλειδί που σίγησε αναφερόμαστε στους ραδιοερασιτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή.




Ο τίτλος του περιοδικού (το 73 δηλαδή) στην κωδικοποιημένη γλώσσα των ασυρματιστών σημαίνει "Best regards = με τις καλλίτερες ευχές ".  (Έχουν πολύ ενδιαφέρον και τα Link στο άρθρο αυτό).


Το πρώτο τεύχος  κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1960 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ένας σημαντικός συντάκτης ήταν ο Ken Sessions, K6MVH, ο οποίος έγραφε μόνιμη στήλη με τίτλο "Τα Χρονικά του 76", ήταν μια αναφορά στη συχνότητα των VHF στους 146,76 megahertz.
Ένας ακόμη εξαιρετικός συντάκτης ήταν ο Jean Shepherd, K2ORS. Σύμφωνα με την ARRL, το περιοδικό αυτό ήταν πρωτοπόρος υποστηρικτής των διαμορφώσεων SSB και FM. 
Η έδρα του περιοδικού 73 μεταφέρθηκε στο Πίτερμπορο του Νιου Χάμσαϊρ το 1962. Τα τεύχη αύξησαν τον όγκος τους λόγω πληθώρας θεμάτων σε 300 σελίδες κατά τις δεκαετίες του '70 και του '80.

Ήταν πολύ γνωστή η συντακτική στήλη "Never Say Die".  Ο τίτλος της στήλης αυτής προέκυπτε από το suffix του διακριτικού κλήσης του εκδότη W2NSD ο οποίος πέθανε στις 13 Σεπτέμβρη 2013.   
Μετά την ολοκλήρωση των 43 χρόνων διάσημης κυκλοφορίας , το 73 περιοδικό Amateur Radio Today έπαψε να κυκλοφορεί με το τεύχος του Σεπτεμβρίου 2003. Συντάχθηκε επίσης ένα διπλό τεύχος Οκτωβρίου / Νοεμβρίου 2003, αλλά δεν τυπώθηκε ποτέ.
Η οικονομική πίεση από τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων ήταν ο λόγος για την παύση της κυκλοφορίας του περιοδικού.


Κατεβαίναμε ανελλιπώς στον Ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (στο περίπτερο που υπήρχε τότε εσωτερικά του σταθμού) και αγοράζαμε κάθε μήνα, αναμένοντας με μεγάλη προσμονή το περιοδικό αυτό. Στο τεύχος του Ιουνίου 1988 βραβεύτηκε η τότε QSL κάρτα μου και κέρδισα μία ετήσια συνδρομή δωρεάν !!! ήταν μεγάλη η χαρά γιατί μέσα σε χιλιάδες κάρτες βραβεύτηκε και μία Ελληνική.Ίσως να ήταν και η μοναδική από την χώρα μας. 
Η αναφορά της βράβευσης έγινε στη σελίδα 6 του τεύχους 

Στο link  73-magazine-1960 μπορούμε να κατεβάσουμε σε Pdf το πρώτο τεύχος του περιοδικό 73 που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1960.
Στο link 73-magazine-2003 υπάρχει το τελευταίο τεύχος πριν σταματήσει την έκδοση. 
Μια καλή μηνιαία συντροφιά χάθηκε άδοξα...