3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

REPAIRING THE YAESU FT-23

Το φορητό VHF FT-23 της Yaesu ήταν το πρώτο φορητό που είχε αποκτήσει ο Blogger τη δεκαετία του 80 από το κατάστημα του κ. Μαραγκουδάκη στη Μαρίνα Ζέας του Πειραιά.
Ένα Handheld που έχει αφήσει εποχή με το όνομα του καλά χαραγμένο στην Ιστορία των Ραδιοερασιτεχνών. Πρόσφατα (μέσα στο 2019) παραλάβαμε δωρεάν από την εταιρεία morse electronics ένα τέτοιο παλαιό φορητό το οποίο ήταν σε καλή εξωτερική κατάσταση.
Η πρώτη μας σκέψη ήταν αν είχε κάποιο πρόβλημα να το επισκευάσουμε στο εργαστήριο του shack μας γνωρίζοντας βέβαια ότι έχει σταματήσει η παραγωγή του για πάνω από 25 χρόνια και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ανταλλακτικά. (Click στις φωτο για μεγέθυνση)

Η αρχική μας έννοια ήταν να βρεθεί μία μπαταρία, γιατί η υπάρχουσα δεν λειτουργούσε, αυτό επιτεύχθηκε εύκολα από το διαδίκτυο και μάλιστα στην πολύ καλή τιμή των 14 USD από την ιστοσελίδα του ALIEXPRESS.
Μόλις παραλάβαμε και τοποθετήσαμε την μπαταρία για να λειτουργήσει διαπιστώσαμε ότι το φορητό είχε πρόβλημα στα δύο ποτενσιόμετρα (Volume και Squelch) καθώς επίσης και στο microswitch PTT. Τα δύο αυτά ποτενσιόμετρα έκαναν εκνευριστικό scratch σε σημείο να μην υπάρχει δυνατότητα ακρόασης ή και εκπομπής γιατί το ίδιο ακριβώς σύμπτωμα παρουσίαζε και ο διακόπτης του press (PTT). Παρατηρήσαμε επίσης ότι κατά τις δοκιμές δεν λειτουργούσε και το DTMF Key Pad και έπρεπε να αφαιρεθεί η μονάδα αυτή από το FT-23.
Η επιθυμία μας να βρεθούν τα τρία αυτά ανταλλακτικά, ανεξαρτήτου κόστους, ήταν μεγάλη αφού η επισκευή:
Α) θα έδινε στο Handheld μία ακόμη ευκαιρία επιβίωσης
Β) σε εμάς τη χαρά της επισκευής αφού ήμασταν συναισθηματικά δεμένοι με το συγκεκριμένο μοντέλο.
Κάποιος άλλος συνάδελφος θα το έριχνε στα απορρίμματα ή στην καλλίτερη περίπτωση στην ανακύκλωση. Ίσως με τα ίδια χρήματα που ξοδεύτηκαν για την επισκευή (35 ευρώ περίπου) θα αγοράζαμε κάποιο κινέζικο με περισσότερες δυνατότητες από το FT-23 όμως δεν θα είχαμε την ευχαρίστηση της επίτευξης της επισκευής.
Μετά από πολυήμερη εντατική αναζήτηση βρέθηκαν ανταλλακτικά μόνο στην Yaesu UK Limited στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπάλληλοι έδειξαν εξαιρετική ευγένεια και μας εξυπηρέτησαν άμεσα μέσω e-mail με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο χωρίς να απαιτηθεί να αναζητήσουμε τα ακριβή στοιχεία των ανταλλακτικών στο service manual του FT-23. Τα παραλάβαμε έναντι 20 περίπου ευρώ μέσω courier σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα.
Η αλληλουχία των εργασιών της επισκευής φαίνεται στις επόμενες φωτογραφίες. Η μοναδική και αξιοσημείωτη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν όταν με την αφαίρεση της πρώτης πλακέτας από το μπροστινό μισό  περίβλημα κόπηκαν οι λεπτοί αγωγοί που συνδέουν το μεγάφωνο με την μητρική πλακέτα, χρειάστηκε να συμβουλευτούμε το service manual για να εντοπιστούν τα σωστά σημεία σύνδεσης, πράγμα που επιτεύχθηκε εύκολα στο 50σελιδο εγχειρίδιο επισκευών.
Τελικά όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες η προσπάθεια μας για την επισκευή του Yaesu FT-23 στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Αντικαταστάθηκαν τα δύο ποτενσιόμετρα, αφαιρέθηκε το DTMF Key Pad και αλλάξαμε τον διακόπτη του PTT ξεκινώντας την εργασία επισκευής από αυτόν. Ο ήχος του έγινε αγνώριστος και το press δουλεύει σαν καινούργιο. Δεν θα αξιοποιηθεί μελλοντικά αλλά το FT-23 πήρε θέση στη συλλογή του Blogger.
Μας έμεινε η χαρά για το μικρό αυτό επίτευγμα.
Αυτός είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός.