3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

What hath God wrought?

Παιχνίδι, χειριστήριο με βομβητή για σήματα Morse
από τη Ρωσία, που υπάρχει στον εξοπλισμό 
του Blogger από νεαρής ηλικίας!!!
"What hath God wrought?"
24 Μαΐου του 1844 σε μια επίδειξη που παρακολούθησαν μέλη του Κογκρέσου, ο Αμερικανός εφευρέτης Samuel Morse έστειλε το πρώτο μήνυμα με σήματα. Επρόκειτο για ένα  τηλεγραφικό μήνυμα μέσω καλωδίου από το Καπιτώλιο των Η.Π.Α. σε ένα σταθμό σιδηροδρόμων στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ όπου εκεί ήταν ο βοηθός του Alfred Vail. Το μήνυμα είχε 19 χαρακτήρες και έγραφε : " What hath God wrought? (Τι έπραξε ο Θεός;)» - Το τηλεγράφημα απαντήθηκε αμέσως μέσα σε μία στιγμή από τον Vail πίσω στο Καπιτώλιο. Το ερώτημα, αυτό επιλέχθηκε τυχαία μέσα από τη Βίβλο (αριθ. 23:23), από την Annie Ellworth, την κόρη του επιτρόπου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. 

Το σημαντικό αυτό γεγονός ήταν ο προπομπός στις τηλεπικοινωνίες. O Morse και ο βοηθός του εργαζόντουσαν εντατικά επί 10 χρόνια, για αυτό το επίτευγμα.
Σήμερα  μόνο οι ραδιοερασιτέχνες φαίνεται να χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους επικοινωνίες το μορσικό χειριστήριο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που εργάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο του Morse, δηλαδή με το χειριστήριο. Τα παρατσούκλια που έχουν καθιερωθεί για το χειριστήριο είναι «κλειδί» και «ματσακόνι».
Η συντριπτική πλειοψηφία ραδιοερασιτεχνών έχει επιστρατεύσει τα ηλεκτρονικά μέσα για την αποστολή και λήψη σημάτων Morse μέσω λογισμικών. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα το ήθελε ο εφευρέτης τους αν ζούσε σήμερα.
Οι ταχύτητες που επιτυγχάνονται είναι απίστευτες και είναι αδύνατον για τον άνθρωπο να μπορέσει να λάβει κείμενα με τέτοιες ταχύτητες. Τελικά κατέληξε  να γίνει μία καλή ψηφιακή διαμόρφωση. Δυστυχώς είμαστε ελάχιστοι αυτοί που επιμένουμε στο χειροκίνητο τρόπο αποστολής και λήψης σημάτων χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων !!! Χάθηκε η γοητεία του ωραίου αυτού τρόπου επικοινωνίας.
Το δυσάρεστο και ταυτόχρονα απαράδεκτο γεγονός είναι ότι σχεδόν όλοι όσοι χρησιμοποιούν ψηφιακό τρόπο αποστολής και λήψης (υπολογιστή) δεν ελαττώνουν τις ταχύτητες στα μεγέθη των συναδέλφων τους που εργάζονται χειροκίνητα. Έτσι σιγά σιγά χάνεται αυτή η ωραία διαμόρφωση. Η ευκολία που παρέχει ο υπολογιστής αποξενώνει τους ραδιοερασιτέχνες από το χειρισμό του κλειδιού… ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ και οι ραδιοερασιτέχνες που συντηρούν τον ΨΗΦΙΑΚΟ αυτό τρόπο επικοινωνίας να μην γνωρίζουν τα σήματα αφού ο υπολογιστής έδωσε λύση…
Σχετικά άρθρα του Blogger:
Συλλεκτικό Μορσικό Χειριστήριο HK-703 της Hi Mound.
Το κλειδί .... των κλειδιών... ημιαυτόματο Hi Mound BK-100 (συλλεκτικό σήμερα)..


Ημιαυτόματο "κλειδί"
Συλλεκτικό απλό "κλειδί"
Χειροποίητο από τον Blogger σε μάρμαρο...
Ιαμβικό Homemade στο Shack του SV1AHH
Έχει γράψει πολλά ναυτικά μίλα με πολλά μποφόρ... και αυτό στο Shack του SV1AHH

Κλειστό προστατευμένο από την αλμύρα της θάλασσας.

Και αυτό στη συλλογή μας Homemade