3

*** Όλα τα κείμενα των 200 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτο είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

End Fed 80 - 10 meters HF Multi Band Antenna 300 watts

Στο πλαίσιο των δοκιμών μας, με διάφορες κεραίες (κυρίως σύρματος) που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά και με κατασκευές δικές μας, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μία κεραία από την Μεγάλη Βρετανία συγκεκριμένα την HOA End Fed 80 - 10 meters HF Multi Band Antenna 300 watts Unun της εταιρείας Wire Antennas UK. Είχαμε διαβάσει εξαιρετικές κριτικές και δεν θα μπορούσε να ξεφύγει της δοκιμής μας …

Παραγγέλθηκε η https://www.wireantennas.co.uk/ σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (50 ευρώ) για την ποιότητα της, με τα ταχυδρομικά και τη συσκευασία ήρθε στην Ελλάδα έναντι  65 ευρώ. Επιπροσθέτως παραγγείλαμε και παραλάβαμε ακόμη ένα ίδιο Unun Balun μέσα στο ίδιο κουτί συσκευασίας για πιθανές δοκιμές που θα γίνουν μελλοντικά…

Η κεραία παρελήφθη σε εξαιρετική συσκευασία σε μία βδομάδα από την ηλεκτρονική παραγγελία παρ’ ότι υπήρχαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Η έκπληξη μας ήταν όταν ανοίξαμε το Unun Balun και αντικρίσαμε μία απίστευτα καλή κατασκευή πολύ καλομελετημένη. Τα εξαρτήματα ήταν όλα ανοξείδωτα και ιδανικά για εξωτερικές συνθήκες. Το balun βρισκόταν σε μικρό πλαστικό κουτί καλής στεγανότητας και καλής ποιότητας. 

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον τύπο του φερρίτη που χρησιμοποιείται, εξ άλλου αυτά είναι και τα μυστικά της κατασκευής… 

Στη συσκευασία υπήρχε 3σέλιδο φυλλάδιο με οδηγίες για την τοποθέτηση της κεραίας και τη λειτουργία αυτής.  

Στις φωτογραφίες παρατηρούμε όλα αυτά που αναφέρουμε περί συσκευασίας και ποιότητας υλικών. Αν προσέξουμε, ακόμη και το άκρο του καλωδίου της κεραίας είναι στεγανά σφραγισμένο, για προστασία από την υγρασία. Αυτό δείχνει πόσο νοικοκυρεμένη κατασκευή είναι.

O κ. Lawrence Azzopardi  είναι ο ιδιοκτήτης και κατασκευαστής των κεραιών αυτών. Μας παρείχε πολύ μεγάλη after sale βοήθεια για την καλλίτερη δυνατή εγκατάσταση της Endfed

Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζουμε τις μετρήσεις που έγιναν επί πάγκου. Παρατηρήστε τις διαστάσεις του μικροσκοπικού Balun: 

Η End fed τοποθετήθηκε σε 6 μέτρα ύψος από την ταράτσα σε σχήμα Γ. Το μήκος της είναι 25,6 μέτρα και το αντίβαρο (counterpoise) 5,15 μέτρα, αυτό δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσουμε αφού η κάθοδος μας ήταν 11 μέτρα σε κάθετη διάταξη (RG213). 

Τα στάσιμα που μετρήσαμε είναι τα παρακάτω:

MHz        SWR

1,8          1,5:1

3,5          1,2:1

5             1,8:1

7             1:1

10           1,4:1

14           1.2:1

18           1.7:1

21           1,2:1

24,5        1,6:1

28           1,1:1

50           1,2:1 (αν και χαμηλά στάσιμα δεν έχει καλή απόδοση λόγω του ότι ο φερίτης δεν φαίνεται να ανεβαίνει μέχρι τους 50). 

Διευκρινίζουμε ότι λόγω του επηρεασμού των κοντινών αντικειμένων, του ύψους τοποθέτησης αλλά και του μήκους της καθόδου μπορεί τα στάσιμα να είναι διαφορετικά σε άλλη εγκατάσταση. 

Χρησιμοποιήσαμε επιπλέον ένα home made RF Line Isolator σε απόσταση ενός μέτρου από τον πομποδέκτη.

Η απόδοση της κεραίας ήταν εξαιρετική σε όλες τις μπάντες και αν επιθυμούμε να την συγκρίνουμε με την EZ WIRE από την Πορτογαλία που διέθετε Balun 1:9 και μήκος σύρματος 16,2 μέτρα http://sv1ahh.blogspot.com τότε κερδίζει η Endfed από Αγγλία (balun 1:9 και 25,6 μέτρα μήκος κεραίας) ειδικά στις χαμηλές μπάντες από 7 ΜΗz και κάτω "λαμβάνει" κατά 2 με 3 db περισσότερα. Η καλλίτερη απόδοση της κεραίας του Mr Lawrence οφείλεται στην διαφορά του μήκους κατά 10 περίπου μέτρα (16,2 και 25,6 μέτρα) που υπάρχει ανάμεσα στις δύο κεραίες.

Η ισχύς που δίδει ο κατασκευαστής για την Endfed είναι 300 Watt

Το πάχος του πηνιοσύρματος της είναι 1mm. Το καλώδιο της κεραίας είναι πολύ καλής ποιότητας σε χαλκό και στην εξωτερική μόνωση του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι κεραίες Endfed απαιτούν tuner για τον συντονισμό τους. Δεν είναι δυνατόν ένα σύρμα 20 μέτρα να συντονίζει σε όλες τις μπάντες. Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται TUNER.

Στις παρακάτω φωτογραφίες η δοκιμή της κεραίας γίνεται με αντίσταση όπως αναφέρεται στην ανάρτησή μας: https://sv1ahh.blogspot.com/2021/01/balun-endfed.html

Ευχαριστούμε τον κ. Lawrence για την βοήθεια και τις επιπρόσθετες πληροφορίες που μας έστειλε και αφορούν το κεφάλαιο των Endfed τις οποίες θα παρουσιάσουμε σε επόμενη μας ανάρτηση σύντομα.

Πολύδωρος Σταυρόπουλος

MSc Μηχανολόγος Μηχανικός

Μετρήσεις επί πάγκου...