Κατασκευή Κεραίας 5/8λ στα 70cm

Θα παρουσιάσουμε σε αυτήν την ανάρτηση μια πολύ εύκολη κατασκευή, μπορεί να γίνει και για τα 2m, τροποποιώντας τα μήκη των στοιχείων ανάλογα. Για την περίπτωση της κατασκευής στα 2m θα ακολουθήσουμε τη ίδια διαδικασία με αντικατάσταση στον τύπο του αριθμού 435 με τον 145 (Mhz). Η κεραία αυτή είναι vertical και το κατακόρυφο  στοιχείο της έχει μήκος 5/8 του μήκους κύματος. Την κεραία θα την κατασκευάσουμε για τα 70 cm (430-440Mhz). Είναι μια ιδιαίτερα οικονομική κεραία αφού μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή της με τα υπάρχοντα υλικά στο shack μας.

Το εύρος της μπάντας είναι  πολύ μεγάλο και στα άκρα θα παρουσιάζει στάσιμα. Εμείς θα την υπολογίσουμε για τους 435Mhz.
O τύπος υπολογισμού είναι λ=300/f
λ = μήκος κύματος σε m
f = συχνότητα σε Mhz
Έτσι λοιπόν, λ=300/f=300/435=0.689 m

τα 5/8 του μήκους κύματος αυτού είναι 0,689 Χ 5/8 = 0,43 m αν μετατρέψουμε σε εκατοστά είναι 43cm. Έχουμε αναφέρει ότι το μήκος αυτό επηρεάζεται από το πάχος τους σύρματος ή του αλουμινίου που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε το στοιχείο. Έτσι θα πρέπει να κοντύνουμε κατά 5 με 6% τα 43 cm. Το τελικό μήκος του κατακόρυφου στοιχείου θα πρέπει να είναι τελικά 40,5 cm. Μπορούμε να το κόψουμε λίγο μεγαλύτερο στα 42 cm και να κονταίνουμε σταδιακά  το στοιχείο μετρώντας στάσιμα μέχρι να φέρουμε την κεραία στην επιθυμητή συχνότητα.

Τα radials είναι τρία ή τέσσερα και θα πρέπει να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με το κατακόρυφο στοιχείο. Πιο σαφές γίνεται αν πούμε ότι πρέπει να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών με τον ιστό.

Το μήκος τους θα πρέπει να είναι λ/4 και βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη σχετική μείωση του μήκους τους κατά 6% λόγω πάχους του υλικού. Οπότε και τα radials θα τα κόψουμε στα 16,16cm. Η σύνθετος αντίσταση που παρουσιάζει η Ground plane είναι 50 Ohms, πράγμα που σημαίνει ότι ταιριάζει απόλυτα με την αντίσταση της καθόδου και του πομποδέκτη μας. Η κεραία αυτή (5/8 του λ) παρουσιάζει υψηλή αντίσταση για να ταιριάξει στα 50 Ohms της καθόδου και του μηχανήματος θα χρειαστούν να προστεθούν μερικές μερικές σπείρες πηνίου στη σειρά με το κατακόρυφο στοιχείο και στη βάση αυτού για τα 70 εκατοστά γύρω στις 6 με 7 σπείρες διαμέτρου 3 εκατοστών. Η δυνατότητα να υπάρχουν λήψεις στο πηνίου είναι η καλλίτερη δυνατή λύση για το συντονισμό στα λιγότερα στάσιμα. 

Η απολαβή της κεραίας αυτής είναι 4db. Παρουσιάζεται λίγο παραπάνω από το διπλασιασμό ισχύος εκπομπής. Η κεραία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί ψηλά σε ιστό για αύξηση της απολαβής και περιορισμού των παρασιτικών ηλεκτρικών επηρεασμών. Από τη θεωρία συμπεραίνουμε ότι αν τοποθετηθεί σε ιστό 24 μέτρων η απολαβή προσαυξάνεται κατά 6db. Αυτό έχει να κάνει με την «ορατότητα» της κεραίας. 

Στη επόμενη διεύθυνση υπάρχει μελέτη με διαγράμματα ακτινοβολίας που δείχνουν πως το ύψος επηρεάζει τα στάσιμα και την απολαβή της κεραίας: http://www.ipellejero.es/ 

Η κάθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να αποφύγουμε τις απώλειες λόγω του ότι οι συχνότητες σε αυτήν την περιοχή είναι υψηλές. Λάβετε υπ’ όψιν ότι η RF τρέχει με την ταχύτητα του φωτός από τον πομπό έως την κεραία, το ίδιο και κατά μήκος της κεραίας. Όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα εκπομπής τόσο αυξάνονται οι απώλειες στη γραμμή μεταφοράς.

Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο πολύ καλά ομοαξονικά. Οι κολλήσεις μας θα πρέπει να προσέξουμε να είναι θερμές.


Παραθέτουμε πεντακάθαρες φωτογραφίες με την ευγενική χορηγία του συναδέλφου SV1BDP από ίδια κατασκευή που έκανε τον Απρίλη του 2019. Click στις φωτό αυτές για μεγέθυνση:Scotch 23 rubber
Η στεγανοποίηση των συνδέσεων (κονέκτορες) επιβάλλεται για την αποφυγή των οξειδώσεων. Η ταινία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η ελαστική αυτοβουλκανιζόμενη της 3Μ που την έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη κατασκευή κεραίας. Ένα μικρό κομμάτι 3-4 cm είναι αρκετό για να τυλίξουμε τον κονέκτορα πολλές φορές τραβώντας την ταινία με δύναμη για να τυλιχτεί σφικτά η σύνδεση και να στεγανοποιηθεί. Η ταινία μετά από μερικές ημέρες θα στερεοποιηθεί.