CP6 της Diamond

Η ανάρτηση αυτή αντικατοπτρίζει απόψεις του blogger μετά από πολύ σύντομη δοκιμή της CP6. Μέσα Μαΐου 2019 αγοράσθηκε η multiband vertical antenna HF η οποία διαθέτει 6 radials ένα για κάθε μπάντα των 6, 10, 15, 20, 40 και 80 μέτρων. Το συνολικό της ύψος φτάνει τα 4,80 μέτρα, το μήκος των radials είναι περίπου 1,80 μέτρα. Η κεραία ξεχωρίζει από την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής όπως και η Cushcraft R5 για την οποία έχουμε αφιερώσει ειδική ανάρτηση μετά από εκατοντάδες QSO. Για κατέβασμα του εγχειριδίου της CP6 πιέστε εδώ. Στοιχίζει 300 ευρώ περίπου και αξίζει τα χρήματά της.
Τη δοκιμάσαμε ελάχιστα και μείναμε σχετικά ευχαριστημένοι αφού δίνει ότι υπόσχεται από άποψη στασίμων. Είναι λογικό να μην έχει την προσδοκώμενη απόδοση στις χαμηλές μπάντες λόγω μειωμένου ύψους... Στα 80 μέτρα το εύρος είναι ελάχιστο !!!

Από κριτικές που διαβάζουμε στα forum ραδιοερασιτεχνών δεν φαίνεται να έχει καλή αντοχή στο χρόνο. Παρουσιάζονται ζημιές μετά τη δεκαετία και ίσως πιο νωρίς λόγω της βροχής που δημιουργεί προβλήματα στα coil traps. Η συναρμολόγηση, η τοποθέτηση και η ρύθμιση της πήρε 3,5 ώρες περίπου με συνεχή εργασία χωρίς διαλείμματα. Μετά τη σύντομη δοκιμή η αρχική παρατήρηση ήταν ότι ο θόρυβος ήταν αυξημένος σε σχέση με το αναδιπλωμένο δίπολο T2FD (WD-330S) της ίδιας εταιρείας στην οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι ήταν αναμενόμενο λόγω της πόλωσης (vertical). Η απόδοση της συμπεραίνουμε ότι είναι ελάχιστα χειρότερη με το προαναφερόμενο δίπολο που το κόστος αγοράς του είναι πολύ μικρότερο, αναφερόμαστε στο WD-330S που χρησιμοποιήσαμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζουμε... το συγκεκριμένο αναδιπλωμένο δίπολο είναι μία εξαιρετική κεραία όμως μόνο από τους 14 και επάνω από εκεί και κάτω δεν ακούγεται... 
Η μεγαλύτερη δυσκολία της συναρμολόγησης είναι στα radials και στη ρύθμιση αυτών.. Σημειώνουμε ότι δεν καλύπτει τις WARC bands. Click στις φωτο για μεγέθυνση. 
Η σύγκριση της DIAMOND CP6 με την CUSHCRAFT R5 και το DIAMOND (WD-330S) δείχνει ότι υστερεί σε RX και TX  κατά 3 με 4 db στο KEN TS-480AT. To tuner του Kenwood χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία γιατί δεν καλύπτεται ολόκληρο το εύρος των Bands...
Η κεραία τοποθετήθηκε 2 μέτρα υψηλά σε γωνία της ταράτσας η οποία βρίσκεται 20 μέτρα από το έδαφος. Αντικαταστήσαμε σχεδόν όλες τις βίδες με ανοξείδωτες βαρέως τύπου για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Λόγω των διαφορετικών υλικών που συνθέτουν την κεραία συν το χρόνω παρουσιάζεται ηλεκτροδιάβρωση η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις οξειδώσεις που παρατηρούμε μετά από μερικά χρόνια στα διάφορα εξαρτήματα της κεραίας.  
Αμέσως μετά τις ρυθμίσεις υπήρξε μεγάλη ευκολία σε QSO με Ευρωπαϊκές χώρες και Ρωσία. Δεν υπάρχει κάποια άλλη παρατήρηση επιπλέον όσον αφορά το θέμα αυτό αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η διάδοση παίζει σημαντικό ρόλο. Μπορεί με κάποια KW να μην είναι εφικτή η επικοινωνία και μία άλλη μέρα με 5 watt να ακούγεται ο σταθμός plus.
Απαιτείται προσοχή σε κάθε σημείο του εγχειριδίου οδηγιών αφού δίνονται λεπτομέρειες για τη συναρμολόγηση που είναι κρίσιμες όπως για παράδειγμα η οπή αποχέτευσης των όμβριων από τα traps των radials πρέπει να είναι προς τα κάτω. Μια λεπτομέρεια που μπορεί να μην προσέξουμε και να δημιουργηθούν προβλήματα από την υγρασία. Η άποψη μας είναι ότι είναι μια καλή αποδοτική κεραία για περιορισμένους χώρους σε επιφάνεια και ύψος. Στις επόμενες φωτογραφίες παρουσιάζεται το σχέδιο συναρμολόγησης και οι προδιαγραφές της από το εγχειρίδιο που την συνοδεύει.