3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

CP6 της Diamond

Η ανάρτηση αυτή αντικατοπτρίζει απόψεις του blogger μετά από δοκιμή της CP6. Μέσα Μαΐου 2019 αγοράσθηκαν δύο ίδιες multiband vertical antenna HF (Diamond CP6) οι οποίες διέθεταν από 6 radials ένα για κάθε μπάντα των 6, 10, 15, 20, 40 και 80 μέτρων. Το συνολικό ύψος φτάνει τα 4,60 μέτρα περίπου, το μήκος των radials είναι 1,80 μέτρα. Η κεραία ξεχωρίζει από την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής όπως και η Cushcraft R5 για την οποία έχουμε αφιερώσει ειδική ανάρτηση μετά από εκατοντάδες QSO. Για κατέβασμα του εγχειριδίου της CP6 πιέστε εδώ. Στοιχίζει 380 ευρώ περίπου και αξίζει τα χρήματά της.
Τη δοκιμάσαμε και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι αφού δίνει ότι υπόσχεται από άποψη στασίμων. Είναι λογικό να μην έχει την προσδοκώμενη απόδοση στις χαμηλές μπάντες λόγω μειωμένου ύψους... Στα 80 μέτρα το εύρος είναι ελάχιστο !!!

Η συναρμολόγηση, η τοποθέτηση και η ρύθμιση της πήρε 2,5 ώρες περίπου με συνεχή εργασία χωρίς διαλείμματα. Μετά τη σύντομη δοκιμή η αρχική παρατήρηση ήταν ότι ο θόρυβος ήταν ελάχιστα αυξημένος σε σχέση με το αναδιπλωμένο δίπολο T2FD (WD-330S) της ίδιας εταιρείας στην οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι ήταν αναμενόμενο λόγω της πόλωσης (vertical). Η απόδοση της συμπεραίνουμε ότι είναι καλλίτερη από το προαναφερόμενο δίπολο που το κόστος αγοράς του είναι πολύ μικρότερο, αναφερόμαστε στο WD-330S που χρησιμοποιήσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα... το συγκεκριμένο αναδιπλωμένο δίπολο είναι μία καλή κεραία όμως μόνο από τους 14 και επάνω από εκεί και κάτω δεν ακούγεται... διαθέτει και αντίσταση προσαρμογής που λειτουργεί ως dummy load....
Η δυσκολία στη συναρμολόγησης είναι στα radials και στη ρύθμιση αυτών, όμως με ένα όργανο είναι παιχνίδι. Click στις φωτο για μεγέθυνση. 
Η σύγκριση της DIAMOND CP6 με την CUSHCRAFT R5 και το DIAMOND (WD-330S) δείχνει ότι είναι ισάξια με την R5 σε RX και TX και καλλίτερη από το δίπολο. To εσωτερικό tuner του Kenwood χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία γιατί δεν καλύπτεται ολόκληρο το εύρος των Bands...
Η κεραία τοποθετήθηκε 2 μέτρα υψηλά σε γωνία της ταράτσας η οποία βρίσκεται 20 μέτρα από το έδαφος. Λόγω των διαφορετικών υλικών που συνθέτουν όλες τις κεραίες, συν το χρόνω παρουσιάζεται ηλεκτροδιάβρωση η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις οξειδώσεις που παρατηρούμε μετά από μερικά χρόνια στα διάφορα εξαρτήματα της κεραίας.  
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση  των ρυθμίσεων υπήρξε μεγάλη ευκολία σε QSO με Ευρωπαϊκές χώρες και Ρωσία. Δεν υπάρχει κάποια άλλη παρατήρηση επιπλέον όσον αφορά το θέμα αυτό, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η διάδοση παίζει σημαντικό ρόλο. Μπορεί με 1 Κw να μην είναι εφικτή η επικοινωνία και μία άλλη μέρα με 100 watt να ακούγεται ο σταθμός plus.
Απαιτείται προσοχή σε κάθε σημείο του εγχειριδίου οδηγιών αφού δίνονται λεπτομέρειες για τη συναρμολόγηση που είναι κρίσιμες, όπως για παράδειγμα η οπή αποχέτευσης των όμβριων από τα traps των radials πρέπει να είναι προς τα κάτω. Μια λεπτομέρεια που μπορεί να μην προσέξουμε και να δημιουργηθούν προβλήματα από την υγρασία. Η άποψη μας είναι ότι είναι μια καλή αποδοτική κεραία για περιορισμένους χώρους σε επιφάνεια και ύψος. Στις επόμενες φωτογραφίες παρουσιάζεται το σχέδιο συναρμολόγησης και οι προδιαγραφές της από το εγχειρίδιο που την συνοδεύει.