3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Mobile Antenna

Είχαμε κάνει ειδική αναφορά για την ορθή τοποθέτηση μίας mobile antenna στην ανάρτησή μας  https://sv1ahh.blogspot.com επίσης είχαμε παρουσιάσει μία εξαιρετική Mobile Κεραία της Commet στην διεύθυνση https://sv1ahh.blogspot.com/ Σε αυτήν την ανάρτηση θα παραθέσουμε απόψεις από την πολύχρονη εμπειρία μας στο σχετικό θέμα. Η συνήθης και τυποποιημένη κεραία τύπου «μαστιγίου» που χρησιμοποιείται στα βραχέα (HF) έχει μια σύντομη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που σχετίζεται με τη μπάντα πολιτών [Citizen's Band], τη γνωστή μας ως CB η οποία σάρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του '70. Δημιουργήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης μιας κεραίας που να "βγαίνει" καλά στους 27 MHz και να τοποθετείται στα οχήματα. Έτσι λοιπόν σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το γνωστό μας μαστίγιο από ανοξείδωτο χάλυβα μήκους 2,7 μέτρων.
Αυτή η κεραία μπορούσε να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί στους 27 MHz χωρίς πηνία ή κάποια άλλη διάταξη για προσαρμογή στις συχνότητες των καναλιών της μπάντας πολιτών. Στη συνέχεια κατέκλυσαν το εμπόριο και άλλες κεραίες πιο κοντές από διάφορες εταιρείες. Η πιο διάσημη στη χώρα μας είναι η K40 που κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα. Οι Mobile κεραίες δεν είναι όλες αξιόπιστες λόγω της πρόχειρης κατασκευής τους, οι μηχανικές καταπονήσεις που δέχονται από: τον ήλιο, τον αέρα και τους κραδασμούς του οδοστρώματος είναι μεγάλες και τα πλαστικά υλικά που χρησιμοποιούνται δεν αντέχουν. Επίσης η έλλειψη μιας ειδικής βάσης απορρόφησης κραδασμών καθιστούν αυτές ευάλωτες.
Η δημιουργία κεραιών (mobile) βαρέως τύπου, όπως αυτές που κατασκευάζουν σήμερα αρκετές εταιρείες, αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση mobile εκπομπής στις συχνότητες των βραχέων (HF). Παρόλο που ορισμένες εταιρείες πωλούν ακόμα το μαστίγιο των 2,7 μέτρων που αναφέραμε από ανοξείδωτο χάλυβα, οι ραδιοερασιτέχνες το πήραν και το χρησιμοποιούν για κεραία στα HF με τη βοήθεια κάποιων διατάξεων συντονισμού homemade ή εμπορίου για σταθερή εκπομπή από υψώματα μέσω του οχήματος τους και ειδικότερα  για τα field days.
Για τις περιπτώσεις όπου η mobile κεραία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων, η πρότασή μας είναι να τοποθετούνται είτε με μεταβλητά πηνία είτε με κάποιο Coupler. Αυτά παρέχουν καλή απόδοση της κεραίας σε όλες τις συχνότητες από 1,8 έως 30 MHz.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι διατίθενται μαστίγια για τη ναυσιπλοΐα με ύψος 2,70 μέτρων (που λειτουργούν πολύ καλά από τους 13 MHz και πάνω). Η ελικοειδής κεραία που υπάρχει στο εμπόριο παρέχει υψηλή απόδοση και καλές επιδόσεις στις χαμηλότερες συχνότητες.

Η χρήση Coupler είναι απαραίτητη για να προσαρμόσει την κεραία στον πομποδέκτη σε μια αντιστοίχιση 50 ohm με την κάθοδο της κεραίας.
Αν και είναι δελεαστικό να χρησιμοποιούμε Coupler πρέπει να προσέξουμε αν υπάρχει coil (κεντρικό πηνίο) στο μαστίγιο για αύξηση το ηλεκτρικού μήκους της κεραίας, το πρόβλημα είναι τότε ότι το πηνίο αυτό λειτουργεί ως RF choke για τις υψηλές συχνότητες. Έτσι, μειώνει δραματικά το πραγματικό μήκος της κεραίας αν χρησιμοποιείται σε υψηλή ζώνη των βραχέων.