3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

AWARD SX46SAP

 For English and Russian scroll down 

AWARD SX46SAP (15- 30 Απριλίου 2024) 

Διεθνής διαγωνισμός αφιερωμένος στο σμήνος ανθελονοσιακού πολέμου.  

Το διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς συλλόγου ραδιοερασιτεχνών 5ος Ωκεανός  (5th Ocean Club) και το ελληνικό τμήμα αυτού, διοργανώνουν αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς, τον δέκατο ελληνικό διεθνή ραδιοερασιτεχνικό διαγωνισμό (award), ο οποίος είναι αφιερωμένος στο σμήνος ανθελονοσιακού πολέμου που μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο πρόσφεραν σημαντικό έργο στην καταπολέμηση της ελονοσίας. Δεν μπορούν όμως να αγνοηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του DDT, στην πανίδα και χλωρίδα του τόπου, με το οποίο ψέκαζαν τα αεροπλάνα (Stearman) πάνω από τις πόλεις της χώρας μας.

Η χορήγηση του ειδικού διακριτικού στους 4 Έλληνες ραδιοερασιτέχνες που θα ενεργοποιήσουν το διαγωνισμό, έγινε με την ΑΠ 305143/7-3-2014 της ΑΠΥ Πειραιά και νήσων με συναίνεση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 Ιστορικό

Ανάμεσα στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η Ελλάδα κατά την περίοδο του πολέμου και μετά από αυτόν ήταν η ελονοσία - Malaria (ασθένεια που μεταδίδεται απ τα κουνούπια), ήταν αναμφισβήτητα η πιο δυνατή πρόκληση για τη δημόσια υγεία στις χώρες πέριξ της Μεσογείου και όχι μόνο. Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος του μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Τα κουνούπια μολύνονται από ασθενείς με παρασιταιμία. Με την έλλειψη φαρμάκων είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η ασθένεια.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση η UNRRA εγκαθίσταται στην Ελλάδα, και προμηθεύεται 18 αεροσκάφη  Boeing-Stearman PT-17 με σκοπό τον ψεκασμό με εντομοκτόνο DDT πάνω από ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας. Τον Φεβρουάριο του 1946 το Σμήνος Ανθελονοσιακού Πολέμου (46ΣΑΠ) με τα 18 αεροσκάφη εγκαταστάθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Το καλοκαίρι του 1946 το σμήνος άρχισε του ψεκασμούς με το επικίνδυνο εντομοκτόνο DDT. Η ελονοσία σχεδόν εξαφανίστηκε από την Ελλάδα το 1947. Το 1948 ενισχύθηκε το σμήνος με ακόμη 32 αεροσκάφη Boeing-Stearman PT-13 Τα 31 από αυτά νηολογήθηκαν ως πολιτικά αεροσκάφη.

Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα με το DDΤ ως μη βιοδιασπώμενο, έχει αθροιστική τοξική δράση και σύντομα εμφανίζονται οι παρενέργειες: θάνατοι ψαριών, πουλιών και διάφορων οργανισμών σε λίμνες και ποτάμια.

Το σμήνος συνεχίζει τη δράση του και μετά το 1951 με λιγότερα αεροσκάφη και σε μικρότερη κλίμακα μέχρι την επίσημη κατάργησή του το 1971.

Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού.

H Ελλάδα έλαβε πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «χώρα ελεύθερη από την ελονοσία» το 1974. 

Διεθνής σύλλογος 5ος Ωκεανός (5th Ocean Club):

Το 5th Ocean Club και το ελληνικό τμήμα αυτού ενεργοποιούν τον διαγωνισμό προς τιμήν του ΣΑΠ (SAP). Απαριθμεί σήμερα διεθνώς 650 περίπου μέλη και είναι όλοι ραδιοερασιτέχνες οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την αεροπορία (π.χ. πιλότοι, αλεξιπτωτιστές, μηχανικοί, εκπαιδευτές κ.λπ.).

Έχουμε την τιμή σήμερα να είμαστε 4 έλληνες ραδιοερασιτέχνες μέλη σε αυτό:

 • Πολύδωρος Σταυρόπουλος SV1AHH   #555 (Leader του club για την Ελλάδα), έγινε μέλος τον Οκτώβριο του 2019.
 • Γεώργιος Πετράκης SV1GGF  #556 (Διευθυντής του project SVIAFA), μέλος από τον Νοέμβριο του 2019. 
 • Σταύρος Παναγιωτόπουλος SV1JFL  #614, (Award designer) μέλος από τον Φεβρουάριο 2022.
 • Γεώργιος Τσιράκης SV1QVA  #626, (Award Manager) μέλος από Σεπτέμβριο 2022.
 • + Ζαχαρίας Βελίσσαρης SV3GLL/ SK2022 #595, μέλος από τον Σεπτέμβριο του 2020. Απεβίωσε Αύγουστο 2022.
 • + Νικόλαος Κουφουδάκης SV1QA/ SK2022  #612, μέλος από τον Φεβρουάριο 2022. Απεβίωσε Δεκέμβριο 2022.

Ευχαριστίες:

Ευχαριστούμε πολύ τους

 • Κείμενο: Αλέξανδρος Καρατζάς, Ηλίας Κορομπίλης
 • Φωτογραφίες: United Nations Archives 

Σκοπός και αντικείμενο του διαγωνισμού:

Προς τιμήν λοιπόν του σμήνους ανθελονοσιακού πολέμου το ελληνικό τμήμα και το ΔΣ του 5ου Ωκεανού διοργανώνουν διεθνή διαγωνισμό στις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες με το Ειδικό Διακριτικό Κλήσης SX46SAP. 

Συμμετέχοντες:

Όλοι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες από κάθε επίσημη ραδιοχώρα του πλανήτη.

Οι απανταχού ακροατές (SWL= Short Wave Listeners) των βραχέων (HF), αλλά και ακροατές των VHF - UHF. 

Βραβείο:

Με την υποστήριξη της ιστοσελίδας του Hamlog.online  και του διεθνούς 5th Ocean Club θα απονέμεται αυτόματα και δωρεάν ηλεκτρονικά έγχρωμο βραβείο (μέγεθος Α4) υψηλής ανάλυσης σε όσους εκπληρώνουν τους όρους του διαγωνισμού (συγκέντρωση 46 βαθμών). Η έκδοση των βραβείων θα γίνεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση: 

https://hamlog.online/club/5ocean/ 

Ενεργοποιητές:   

Όλα τα μέλη του διεθνούς 5th Ocean Club με leaders τους τέσσερις Έλληνες που είναι μέλη του Club και θα ενεργοποιήσουν τον διαγωνισμό:

 1. Πολύδωρο Σταυρόπουλο    SV1AHH    (CW)
 2. Γιώργο Πετράκη     SV1GGF   (FT4 - FT8 - RTTY)
 3. Σταύρο Παναγιωτόπουλο    SV1JFL  (FT8 – FT4 - RTTY)
 4. Γεώργιο Τσιράκη  SV1QVA  (SSB)

Διάρκεια διαγωνισμού:

Έναρξη η 15η Απριλίου 2024 (00.00 UTC) και λήξη η 30η  Απριλίου 2024 (00.00 UTC). 

Διαμορφώσεις εκπομπών:

Φωνή (SSB), CW, FT8, FT4, RTTY. 

Μπάντες εκπομπών:

Οι εκπομπές με το Ειδικό Διακριτικό Κλήσης SX46SAP θα γίνονται στις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες στα βραχέα κύματα (HF), VHF, UHF,

{160Μ, 80M, 40M, 30M, 20M, 17M, 15M, 12M, 10M, 6M, 2M and 70CM}.

Απονομή βραβείου - Βαθμολογία:

Ο απαιτούμενος αριθμός βαθμών που πρέπει να συγκεντρωθούν για να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απόκτηση του βραβείου (διπλώματος) είναι 46.

Για κάθε ραδιοεπαφή (QSO) ή για λήψη από ακροατές (SWL= Short Wave Listener) με:

 • το ειδικό διακριτικό SX46SAP δίδονται 6 βαθμοί.
 • μέλη του κλαμπ «5th Ocean» δίδεται 3 βαθμούς.

Τα επαναλαμβανόμενα QSO επιτρέπονται μόνο σε διαφορετικές μπάντες και διαφορετικούς τρόπους διαμόρφωσης.

Όλοι οι τύποι ψηφιακών επικοινωνιών (RTTY, PSK, MFSK, SSTV, JT65, FT8, FT4) υπολογίζονται ως ένας τύπος DIGI. 

Κάρτες επιβεβαίωσης λήψης (QSL):


Οι κάρτες επιβεβαίωσης λήψης (QSL) θα αποσταλούν, την επόμενη ημέρα δωρεάν ηλεκτρονικά σε όλους τους ραδιοερασιτέχνες που θα έρθουν σε ραδιοεπαφή (QSO) με το Ειδικό Διακριτικό Κλήσης SX46SAP. Η αποστολή θα γίνεται μέσω των δύο ιστοσελίδων: eQSL και Hamlog.online. Οι επαφές (αρχεία adif) θα αναρτώνται την επόμενη μέρα των επαφών στις ιστοσελίδες: eQSL, Hamlog.online, hamclub.ru, QRZCQ.com, QRZ.com, Clublog.org και lotw.arrl.org. 

Απαγορευτικός όρος:

Δεν θα παραλαμβάνονται ούτε και θα αποστέλλονται χάρτινες κάρτες μέσω ταχυδρομείου ή Bureau.

Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η αποστολή προς τους ενεργοποιητές :

 • χρημάτων με οποιονδήποτε τρόπο (IBAN, Paypal κ.λπ.)
 • διεθνών ταχυδρομικών κουπονιών (I.R.C.), U.S.D. (green stamps).

Συμπληρωματικοί όροι:

Παρακαλούμε πολύ:

 • όπως τηρούνται οι κανόνες που προβλέπονται από την νομοθεσία και τον κώδικα της διεθνούς ένωσης ραδιοερασιτεχνών,
 • για την ευγένεια και την υπομονή όλων των συμμετεχόντων στις περιπτώσεις που δεν ακούγονται από τους ενεργοποιητές του διαγωνισμού λόγω πολλών ταυτόχρονων εκπομπών στην ίδια συχνότητα,
 • να αποφεύγονται οι συντονισμοί και οι δοκιμές στη συχνότητα εκπομπής του SX46SAP γιατί δεν θα είναι δυνατή η λήψη των σταθμών που θέλουν να συμμετάσχουν και θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση,
 • η συντομία στη συνομιλία θα είναι χαρά για όσους θα αναμένουν,
 • μην χρησιμοποιείτε υπολογιστή στη διαμόρφωση CW,
 • όπως αναζητήσετε τις οδηγίες για την εύρεση μελών του 5ου Ωκεανού που εκπέμπουν εκείνη τη στιγμή online, στη διεύθυνση:
 • http://sv1ahh.blogspot.com/2022/06/5_17.html ,
 • εναλλακτικά μπορούν να ακολουθηθούν οι οδηγίες που αναγράφονται στη διεύθυνση: http://sv1ahh.blogspot.com/2022/06/online-spots-ha8tks.html 

**********

Παράδειγμα βαθμολόγησης:

Mόνο στα 20 μέτρα παίρνει κάποιος από 6 βαθμούς σε κάθε διαμόρφωση.

Δηλαδή 6 για SSB, 6 για CW και 6 για FT8.

Δηλαδή 18 βαθμούς συνολικά σε μία μπάντα.

Επιπλέον παίρνει και τους βαθμούς που δίνουμε οι τέσσερις ενεργοποιητές που είμαστε μέλη του κλαμπ και από κάθε άλλο μέλος.

Δηλαδή 3 βαθμούς επιπλέον για SSB, 3 για CW και 3 για FT8. 

Έτσι κανείς συμπληρώνει άλλους 9 και τους 18 που είχε πάρει από τις 3 επαφές που έκανε στα 20 μέτρα με SSB, CW , FT8 = 27 βαθμούς σε κάθε μπάντα.

Οι βαθμοί φαίνονται μόλις ανεβάσουμε τις επαφές στη σελίδα του διπλώματος https://hamlog.online/club/5ocean/

Την ημέρα έναρξης του διαγωνισμού θα ανέβει το δίπλωμα.

Πιέζοντας επάνω του και γράφοντας το διακριτικό διαβάζουμε τους πόντους ακριβώς που έχουμε πάρει.

Στο κάτω μέρος φαίνεται που είναι οι ενεργοποιητές και τα άλλα μέλη του κλαμπ ανοικτοί για να τους κάνουμε και να πάρουμε βαθμούς.

**********

Η υπομονή σας και η τήρηση των όρων θα είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμάς. 

Πολλές ευχαριστίες από την ομάδα ενεργοποίησης.

Για πληροφορίες και παρατηρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού υπεύθυνος θα είναι ο κ. Πολύδωρος Σταυρόπουλος (SV1AHH):

email: sv1ahh@yahoo.gr


AWARD SX46SAP (15- 30 April 2024)

International competition dedicated to the Greek  

“Malaria Control Flight”

RULES SX46SAP 

The council of amateur radio 5th Ocean Club and the Greek branch of it, organizes award which is dedicated to the Greek “Malaria Control Flight”. 

Ø History

While Greece was still under German occupation, relief plans for the war-ravaged country had already been developed at the UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Agency)/Balkans division offices in Cairo. Amongst other health issues suffered by the population, malaria (a scourge for all mediterranean areas since the ancient years) had reached uncontrollable proportions during the Occupation due to malnutrition, lack of basic hygiene measures, and medicines.

Immediately after the country’s liberation UNRRA arrived in Greece and purchased 18 Boeing-Stearman PT-17 aircraft from the US for $2,500 each. Ten a/c were equipped with "Thermal Aerosol Spraying" (TAS) devices for spraying the then revolutionary DDT anti malaria insecticide.

In autumn 1945 the aircraft, with spare parts, were packaged and sailed from New York to Piraeus. The “Malaria control flight” was officially established February 1946 at Elefsis air base under the Ministry of Health. The -then-Royal Hellenic Air Force  taking care of the deployment of flying and technical personnel.

In June 1946 the flight was operational and a widespread campaign for DDT spraying was established over all malaria ridden areas of Greece.  Aircraft were dispersed to several airstrips (Heraklion, Kalamata, Araxos, Agrinio, Ioannina, Larissa, Kozani, Thessaloniki, and Kavala) for this purpose.

By the end of 1946, malaria had decreased to 1/9 compared to previous years, and in 1947, the reduction continued, reaching 1/80!

The campaign was repeated for the next few years and from the spring of 1948, this fleet was supplemented by a number of Boeing-Stearman PT-13 aircraft provided by AMAG (American Mission for Aid to Greece). Therefore, the total number of aircraft approached 50. 31 of these were registered in the civil register in the early 1950s, (later a small number donated to Greek aero clubs).

In 1948, Greece had by far the largest and most capable malaria control fleet of aircraft in the world!

The 'Greek DDT experiment' was indeed unique worldwide, in terms of scope, methodology, and effectiveness, and it succeeded - despite the doubts of a large part of the scientific community at the time.

However, not everything was good with DDT, and many scientists had started to worry. Being non-biodegradable, it has cumulative toxic effects, and soon, side effects begin to appear: deaths of fish, birds, and various organisms in lakes and rivers. Moreover, from 1951 onwards, it was also observed that mosquitoes were developing tolerance to DDT.

The antimalaria flight continued to operate after 1951 with fewer aircraft and on a smaller scale- until its official disbandment in 1971.Greece will ultimately receive certification from the World Health Organization as a 'malaria-free country' in 1974.

 

Ø International 5th Ocean Club

The 5th Ocean Club and the Greek branch dedicate this competition in honor of SAP. The club has around 650 members worldwide and they are all radio amateurs directly related to aviation (eg pilots, paratroopers, engineers, instructors, etc.).

We are honored today to be 4 Greek amateur radio members in it:

 • Polydoros Stavropoulos SV1AHH #555 (Leader of the club for Greece), joined in October 2019.
 • Georgios Petrakis SV1GGF #556 (Director of the SVIAFA project), member since November 2019.
 • Stavros Panagiotopoulos SV1JFL #614, (Award designer) member since February 2022.
 • Georgios Tsirakis SV1QVA #626, (Award Manager) member since September 2022.
 • + Zacharias Velissaris SV3GLL/ SK2022 #595, member since September 2020. Died August 2022.
 • + Nikolaos Koufoudakis SV1QA/ SK2022 #612, member since February 2022. Died December 2022.

 

Ø Thanks:

We thank them very much:

 • Text: Alexandros Karatzas, Ilias Korombilis
 • Photos: United Nations Archives

 

Ø Purpose and object of the competition:

The purpose of our competition is to honor the pilots that they had a war against malaria. It is dedicated to the antimalarial warfare swarm that after World War II contributed significantly to the fight against malaria. But the adverse effects of DDT, on the fauna and flora of the place, with which the airplanes (Stearman) sprayed over the cities of our country, cannot be ignored.

 

Ø Participants:

• All licensed radio amateurs from every official radio country on the planet.
• The Short Wave Listeners (SWL).

 

Ø Award:

A color diploma (A4 size) will be awarded automatically and free of charge electronically to those who fulfill the conditions of the competition (accumulation of 46 points). The awards will be issued from the online address: https://hamlog.online/club/5ocean/

 

ü Activators:

The four Greeks members of the Club who will activate the award are:

ü Polydoros Stavropoulos SV1AHH #555 (CW)

ü George Petrakis SV1GGF #556 (FT4 - FT8 - RTTY)

ü Stavros Panagiotopoulos SV1JFL #614, (FT8 – SSB)

ü George Tsirakis SV1QVA # 626 (SSB)

 

Ø Competition duration:

Start 15 April 2024 (00.00 UTC) and end 30 April 2024 (23.59 UTC)

 

Ø Modes:

Voice (SSB), CW, FT8, FT4, RTTY.

 

Ø Bands:

The amateur radio bands in the shortwave (HF), VHF, UHF,

{160M, 80M, 40M, 30M, 20M, 17M, 15M, 12M, 10M, 6M, 2M and 70CM},

 

Ø Awarding - Rating:

The required number of points to be accumulated to qualify for the award (diploma) is 46.

For each radio contact (QSO) or for reception by listeners (SWL= Short Wave Listener) with:

• the special call sign SX46SAP is given 6 points.

• members of the "5th Ocean" club are given 3 points.

• members of the "5th Ocean" club on VHF, UHF and the 160 meter band with radio amateurs, 3 points extra.

Repeated QSOs are only allowed on different bands and different modulation modes.
All types of digital communications (RTTY, PSK, MFSK, SSTV, JT65, FT8, FT4) count as a DIGI type.

 

Ø Confirmation of Reception (QSL) Cards:

QSL cards will be sent, the next day free of charge electronically to all radio amateurs who come into radio contact (QSO) with the special call sign SX46SAP. The shipment will be made through the two websites eQSL and Hamlog.online. Contacts (adif files) will be posted at the end of each day on the eQSL, Hamlog.online, QRZCQ, QRZ, Clublog and LotW websites.

 

Ø Prohibitory term:

·       Paper cards will not be received or sent by post or Bureau.

·       No allowed to send to the activators:

ü money in any way (IBAN, Paypal, etc.)

ü international postal coupons (I.R.C.)

ü U.S.D. (green stamps)

 

Ø Additional terms:

Please:

·       follow the rules provided by the legislation and the code of the International Association of Radio Amateurs,

·       avoid tuning and testing to the frequency of the SX46SAP because it will not be possible to receive the stations that want to participate and there will be a long delay,

·       brevity in conversation will be a joy to those who wait,

·       do not use computer in CW configuration,

·       read directions how you will find members of the 5th Ocean to the:
http://sv1ahh.blogspot.com/2022/06/5_17.html

alternatively you can follow the instructions at:

http://sv1ahh.blogspot.com/2022/06/online-spots-ha8tks.html

  

We kindly request for your patience and compliance with the terms. Let this competition be a great pleasure for all of us.


Polydoros Stavropoulos (SV1AHH) will be responsible for information and comments throughout the competition:

email: sv1ahh@yahoo.gr

73 de SX46SAP activation team.


**********************************************************


Положение о днях активности,

посвященныхпамяти греческим пилотам, которые вели борьбу с малярией «SX46SAP» 

        Клуб радиолюбителей-авиаторов «Пятый Океан»по инициативе и при непосредственном активном участии Греческой секцииклуба с 15апреля 2024 года (00:00 UTC) по30 апреля 2024 года (23:59 UTC). проводит Дни активности, посвященные памяти греческим пилотам, которые вели борьбу с малярией «SX46SAP»       

        В то время как Греция все еще находилась под немецкой оккупацией, планы оказания помощи разрушенной войной стране уже были разработаны в офисах UNRRA (Агентства Организации Объединенных Наций по оказанию помощи и восстановлению)/Балканском отделении в Каире. Среди других проблем со здоровьем, от которых страдало население, малярия (бич для всех регионов Средиземноморья с древних времен) достигла неконтролируемых размеров во время оккупации из-за недоедания, отсутствия элементарных мер гигиены и лекарств.

        Сразу после освобождения страны UNRRA прибыло в Грецию и закупило в США 18 самолетов Boeing-Stearman PT-17 по 2500 долларов каждый. Десять самолетов были оборудованы устройствами «термального аэрозольного распыления» (ТАС) для распыления революционного на тот момент инсектицида против малярии ДДТ.

        Осенью 1945 года самолет с запчастями упаковали и отправили из Нью-Йорка в Пирей. «Полет по борьбе с малярией» был официально создан в феврале 1946 года на авиабазе Элефсис Министерства здравоохранения. Тогдашние Королевские ВВС Греции занимались размещением летного и технического персонала.

        В июне 1946 года полет был запущен, и была развернута широкомасштабная кампания по распылению ДДТ во всех зараженных малярией районах Греции. Для этой цели самолеты были рассредоточены по нескольким взлетно-посадочным полосам (Ираклион, Каламата, Араксос, Агринио, Янина, Ларисса, Козани, Салоники и Кавала). К концу 1946 года заболеваемость малярией снизилась до 1/9 по сравнению с предыдущими годами, а в 1947 году снижение продолжилось, достигнув 1/80! Кампания повторялась в течение следующих нескольких лет, и с весны 1948 года этот парк пополнился некоторым количеством самолетов Boeing-Stearman PT-13, предоставленных AMAG (Американской миссией помощи Греции). Таким образом, общее количество самолетов приблизилось к 50. 31 из них был зарегистрирован в реестре актов гражданского состояния в начале 1950-х годов (позже небольшое количество было передано в дар греческим аэроклубам). В 1948 году Греция располагала самым большим и наиболее эффективным парком самолетов для борьбы с малярией в мире!

        «Греческий эксперимент с ДДТ» действительно был уникальным во всем мире с точки зрения масштабов, методологии и эффективности, и он увенчался успехом – несмотря на сомнения значительной части научного сообщества того времени.

        Однако с ДДТ не все было хорошо, и многие ученые начали беспокоиться. Будучи небиоразлагаемым, он оказывает кумулятивное токсическое действие, и вскоре начинают проявляться побочные эффекты: гибель рыб, птиц и различных организмов в озерах и реках. Более того, начиная с 1951 года, было также замечено, что у комаров развивалась толерантность к ДДТ.

        Противомалярийный рейс продолжал действовать после 1951 года с меньшим количеством самолетов и в меньших масштабах - до его официального расформирования в 1971 году. Греция в конечном итоге получит сертификат Всемирной организации здравоохранения как «страна, свободная от малярии» в 1974 году.

        Выражаем им огромную благодарность за предоставление материалов: Текст: АлександросуКарацасу, ИлиасуКоромбилису; фото - Архиву ООН.       

        Клуб радиолюбителей-авиаторов «Пятый Океан»по инициативе и при непосредственном активном участии Греческой секцииклуба с15 апреля 2024 года (00:00 UTC) по 30 апреля 2024 года (23:59 UTC),проводит Дни активности, посвященные памяти греческим пилотам, которые вели борьбу с малярией. Греческой секцией под руководством ПолидоросаСтавропулоса /SV1AHH/ специальный позывной временного использования SX46SAP. В составе команды греческие радиолюбители клуба «Пятый Океан», которые планируют работы следующими видами связи:ПолидоросСтавропулос SV1AHH #555 (CW); Джордж Петракис SV1GGF #556 (FT4 - FT8 - RTTY); СтавросПанайотопулос SV1JFL #614, (FT8 – SSB); Джордж Циракис SV1QVA # 626 (SSB).  Учрежден диплом «SX46SAP», посвященный этому событию. 

Приглашаются лицензированные радиолюбители и наблюдатели всех стран мира для проведения радиосвязей/наблюдений с радиолюбителями членами клуба «Пятый Океан»на диапазонах 1,8 - 28 MHz и УКВ. 

Условия выполнения диплома«SX46SAP». 

Связи на диплом засчитываютсяс1февраля 2024 года (00:00 UTC) по 23февраля 2024 года (23:59 UTC),

Необходимое число очков, которое необходимо набрать для выполнения условий диплома – 46.

 Порядок начисления очков:

- За QSO/SWL с греческими радиолюбителями, членами клуба «Пятый Океан», работающими специальным временным позывнымSX46SAP -6очков.

- За QSO/SWL с радиолюбителями, членами клуба «Пятый Океан» - 3 очка.

- За QSO/SWL с радиолюбителями, членами клуба «Пятый Океан» на УКВ, ДМВ и диапазоне 160 метров –дополнительно  -3 очка. 

Повторные QSO разрешены только на разных диапазонах и разными видами излучения.

Все виды цифровых связей (RTTY, PSK, MFSK, SSTV, JT65, FT8 и др.) засчитываются как один вид DIGI.

 ВНИМАНИЕ!Члены клуба «Пятый Океан», могут получить диплом только как активаторы в дни активности с 15.04.2024 г. по 30.04.2024 г.

Активаторам, членам клуба «Пятый Океан», диплом с номером по порядку синдексом «А», выдается в зависимости от количестваQSO, проведенных в дни активностис 15.04.2024 г. по 30.04.2024г.:

- 3 класс диплома за 100 QSO.

- 2 класс диплома за 250 QSO;

- 1 класс диплома за 500 QSO;

- диплом «Мастер» за 1000QSO. 

Диплом выдается бесплатно в электронном виде через ресурс:https://hamlog.online/club/5ocean/http://www.hamclub.ru/ или https://rv6amz.ru/

Наблюдателям диплом выдается на аналогичных условиях

Обязательным условием       является подтверждение QSO на ресурсеhttps://hamlog.online/club/5ocean/http://www.hamclub.ru/ или https://rv6amz.ru/

QSL от SX46SAP будут отправляться на следующий день бесплатно в электронном виде всем радиолюбителям, которые провели QSO с SX46SAP, через два веб-сайта: eQSL-сс и Hamlog.online.

Все проведенные радиосвязи сSX46SAP (файлы в формате *adif) будут публиковаться в конце каждого дня на eQSL.сс, Hamlog.online, hamclub.ru, QRZCQ.com, QRZ.com, Clublog.org и lotw.arrl.org 

ВНИМАНИЕ!

- Бумажные карточки не принимаются почтовыми отделениями или бюро.

- Не допускается отправка активаторам:

• деньги любым способом (IBAN, Paypal и т.д.)

• международные почтовые купоны (I.R.C.)

• доллары США 

Команда SX46SAP обращается к радиолюбителям с дополнительной просьбой:

• соблюдайте правила, предусмотренные законодательством и кодексом Международной ассоциации радиолюбителей,

• избегайте настройки и тестирования на частоте SX46SAP, поскольку будет невозможно принять станции, которые захотят принять участие, и произойдет длительная задержка.,

• краткость в разговоре доставит радость тем, кто ждет проведения связи,

• не используйте компьютер в конфигурации CW,

• прочитайте инструкции о том, как вы можете найти членов клуба «Пятый Океан»по спотам: http://sv1ahh.blogspot.com/2022/06/5_17.html. В качестве альтернативы вы можете следовать инструкциям по адресу: http://sv1ahh.blogspot.com/2022/06/online-spots-ha8tks.html

Команда SX46SAP убедительно просит всех проявить терпение и соблюдать условия.

Пусть это соревнование доставит всем нам огромное удовольствие.

ПолидоросСтавропулос (SV1AHH) будет отвечать за информацию и комментарии на протяжении всего соревнования: электронная почта: sv1ahh@yahoo.gr

Команда SX46SAP заранее благодарит всех участников. 

Клуб радиолюбителей-авиаторов «Пятый Океан»:

https://www.aviaham.orghttps://www.aviaham.club