3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Κάθετη Κεραία 3λ/4 - Vertical Antenna 3λ/4

Δεν υπάρχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο για την εξαιρετική κάθετη κεραία 3λ/4 (τύπου ground plane) παρά μόνο ένα επιστημονικό άρθρο με πολλές τεχνικές πληροφορίες, μετρήσεις και διαγράμματα το οποίο βρήκαμε πολύ μετά την δοκιμαστική κατασκευή της στα VHF (2m band) και την εντατική αναζήτηση που έκανε ο blogger (SV1AHH). Το άρθρο αυτό βρίσκεται στη διεύθυνση:

http://www.dasconference.ro/dvd2018/data/papers/B50-paper.pdf

Μας προέκυψε τυχαία η κατασκευή της στο αρχικό στάδιο. Έχουμε αναρτήσει ήδη δύο άρθρα δικά μας, στο παρόν ιστολόγιο, τα οποία βρίσκονται στις διευθύνσεις:

http://sv1ahh.blogspot.com/2021/05/38-249-hz.html

http://sv1ahh.blogspot.com/2019/04/3-4-ground-plane-50-ohms-blogger.html

και έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την απόκτηση γνώσεων αλλά και οδηγιών για πειραματισμούς, γιατί αυτός είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός.

Σε συνεργασία λοιπόν με τον εξαιρετικό ραδιοερασιτέχνη Δημήτρη Καμανά (SV2SWO) κατά καιρούς κατασκευάζουμε, εξαρχής με δικούς μας υπολογισμούς και δημιουργούμε περίεργα μηχανήματα και κεραίες. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο blog αυτό.  

Για παράδειγμα:  

http://sv1ahh.blogspot.com/2019/04/fm.html

http://sv1ahh.blogspot.com/2019/11/36000-watts.html

Επανερχόμενος στο θέμα της εξαιρετικής αυτής κεραίας της 3λ/4 έχουμε νέες εξελίξεις ενθαρρυντικές και τις παρουσιάζουμε. Ο Δημήτρης ήταν αυτός που ανέλαβε το κόστος και την εργασία σαν νεώτερος για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του Blogger για την αξιοπρεπή κατασκευή μιας vertical 3λ/4. Αγόρασε μία ground plane για τα FM προκειμένου να πάρουμε και να χρησιμοποιήσουμε την κεντρική «κουκουνάρα». Κατασκεύασε σπείρωμα στα 3 radial και στο κάθετο στοιχείο, όλα από αλουμίνιο. Μόνος του την ανύψωσε στα 6 μέτρα. Γι' αυτό λέμε καλλίτερα να σχεδιάζεις παρά να κατασκευάζεις... καταλάβατε... 

Οι διαστάσεις και οι υπολογισμοί της κεραίας αυτής υπάρχουν στο προαναφερόμενο link, για να μην επαναλαμβανόμαστε.  

 Στις φωτογραφίες βλέπουμε την κατασκευή της αλλά και τα δεδομένα των δύο οργάνων. Η αντίστασή της είναι 50 Ohm με τη μορφή αυτή που παρουσιάζουμε. Στο επιστημονικό άρθρο (σελίδα 95 κάτω από το δεξιά σχήμα) αναφέρεται ότι με ένα radial (προφανώς) οριζόντιο η αντίστασή της είναι 75 Ohm. Σε αυτό θα βρείτε πολλές πληροφορίες αλλά είναι στα Αγγλικά. Τα στάσιμα που μετρήσαμε ήταν 1:1, στις δοκιμές που κάναμε, στη συχνότητα που φαίνεται στην οθόνη του οργάνου. Η ισχύς ήταν πολύ χαμηλή και η κεραία στο τέλος μετατράπηκε προσαρμόστηκε στην μπάντα των δύο μέτρων. Ακουστικά η απόδοση της είναι εξαιρετική και αναμενόμενη λόγω διαφοράς στο μήκος, εκεί που το δίπολο και η Ground Plane σταματούν να ακούγονται συνεχίζει ακάθεκτη η 3λ/4.

Αξίζει τον κόπο να κάνετε δοκιμές σε οποιαδήποτε μπάντα. Με χαρά θα δεχτούμε τις παρατηρήσεις σας και τα σχόλια σας στην πρότασή μας.

Δημήτρης Καμανάς SV2SWO

Πολύδωρος Σταυρόπουλος SV1AHH




Linear Ιδιοκατασκευή Καμανά Δημήτρη
με φερρίτη στο πηνίο εξόδου.