3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Δασμολόγηση μεταλλίου από το ΓΕΤΑ των ΕΛΤΑ!!!

Απίστευτο και όμως αληθινό. Εκ παραδρομής δασμολογήθηκε μετάλλιο (βραβείο) από το Γραφείο  Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (Γ.Ε.Τ.Α) των ΕΛΤΑ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (δεξιά) που απονεμήθηκε στον Blogger, τιμής ένεκεν, από το Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς ραδιοερασιτεχνικού συλλόγου "5th Ocean club". Η αποστολή του έγινε μέσω της Λευκορωσίας σε απλό φάκελο συνοδευόμενο με την σχετική πιστοποίηση, όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία. Χρειάστηκαν περισσότερες από 15 ημέρες από την στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα για να δασμολογηθεί και να παραληφθεί από εμάς. 


Η βράβευση έγινε για την διάκριση του Blogger στο διεθνή ραδιοερασιτεχνικό διαγωνισμό για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του club που διεξήχθη αρχές του 2022. Στην πρώτη εικόνα φαίνεται η ειδοποίηση παραλαβής και η χρέωση του μεταλλίου με συνολικό ποσό 17,79 ευρώ (10,29 ΦΠΑ και 7,5 τέλη εκτελωνισμού). Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι τα μετάλλια χορηγούνται δωρεάν στους βραβευθέντες. Αυτή ήταν μεγάλη τιμή για τον ραδιεορασιτεχνισμό της χώρας μας. Σε ερώτημα μου με email στην αρμόδια υπηρεσία των ΕΛΤΑ απάντησαν με το παρακάτω ένθετο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ξεχωρίζει όμως η φράση: «Τα Ταχυδρομικά Αντικείμενα κατά την εισαγωγή τους από τρίτες (εκτός Ε.Ε.) χώρες στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε και ανεξάρτητα από το είδος του περιεχομένου τους (δώρο, εμπορικό δείγμα κτλ), υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο και εκτελωνισμό, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία.»

Ελέγχθηκε σχολαστικά ο φάκελος και αναγνωρίσθηκε ότι περιέχει μετάλλιο από τη Ρωσία και όπως λένε στην απάντησή τους «εφ’ όσον απαιτείται» ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ με δικά του κριτήρια έκρινε ότι απαιτείται να επιφορτισθεί με το ΦΠΑ και τέλη εκτελωνισμού.

Τι είναι τα μετάλλια; 

Στο βάθος των χρόνων η εφαρμογή του θεσμού βράβευσης με μετάλλια φαίνεται να ανήκει στη Ρωσία. Τα μετάλλια απονέμονται σε άτομο/α ή οργανισμό/ούς ως μια μορφή αναγνώρισης για αθλητικά, στρατιωτικά, επιστημονικά, πολιτιστικά, ακαδημαϊκά ή διάφορα άλλα επιτεύγματα.

Τα παραπάνω περικλείουν την ύψιστη ιδέα της απονομής ιδιαίτερης τιμής ή ανταμοιβής για την εξύψωση του ηθικού όχι μόνο του βραβευθέντος αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Τα μετάλλια σχεδιάζονται με σχήματα και σύμβολα που εμπνέουν το αίσθημα υπερηφάνειας, της ηθικής ικανοποίησης και της ψυχολογικής εξύψωσης. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται στα μετάλλια εθνικά ή θρησκευτικά σύμβολα με τα ιδιαίτερα χρώματα των πολύτιμων μετάλλων και με ωραίες εντυπωσιακές αποχρώσεις στα σημαιάκια που είναι προσαρτημένα σε αυτά.

Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα πολύ περιεκτικό διακοσμημένο μετάλλιο, το οποίο αντανακλά την αληθινή πρόθεση του εκδότη να κρατά ψηλά το ηθικό είτε για αυτόν είτε για τον αποδέκτη, αλλά και για το πλήθος που μπορεί να συμμετάσχει σε μια ανοιχτή τελετή.

Άλλες μορφές ανταμοιβής που συνοδεύουν την αναγνώριση μιας σημαντικής ενέργειας μπορεί να είναι ο διορισμός του βραβευθέντος προσώπου σε μια κρατική θέση ως παράπλευρη οικονομική μακροπρόθεσμη παροχή όπως γίνεται στη χώρα μας με τους ολυμπιονίκες.

Σε κάθε περίπτωση, τα μετάλλια και η απονομή τους καταδεικνύουν και αναγνωρίζουν την αξία που προσθέτει το άτομο στην κοινωνία και φυσικά δεν πρέπει να δασμολογούνται αφού δεν συνοδεύονται από κάποια οικονομική εμπορική αξία.

Μετά την έκφραση παραπόνων του Blogger προς τον Διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ επεστράφησαν οι δασμοί και ο ΦΠΑ που είχαν παρακρατηθεί για την παραλαβή του μεταλλίου, όπως φαίνεται και στην απόδειξη επιστροφής δασμών αριστερά. Ευχαριστούμε πολύ τον διευθύνοντα σύμβουλο για την άμεση παρέμβασή του.

Για να είμαστε άψογοι… στη συνέχεια παραθέτουμε τα παράπονα που εκφράστηκαν από τον Blogger και την απάντηση του αρμόδιου τμήματος εκτελωνισμών των ΕΛΤΑ που ενδιαφέρει ιδιαίτερα αρκετούς από εμάς που εισάγουμε εξοπλισμό ή δεχόμαστε κάτι δωρεάν από χώρες εκτός Ε.Ε.:

Υπάρχει σε μορφή pdf και στη διεύθυνση: https://drive.google.com/