3

*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please translate to your language.

Ειδικά Διακριτικά Κλήσης

 Δεν συνηθίζω να αναρτώ στο ιστολόγιο μου κείμενα ή τεχνικά θέματα άλλων συναδέλφων, γιατί αφ' ενός μεν θέλω να έχω την απόλυτη ευθύνη των αναρτήσεων μου και αφ’ ετέρου προσπάθησε ο συνάδελφος να το αναρτήσει στην ομάδα Amateur radio -GR και ο διαχειριστής της δεν το ανάρτησε μάλιστα τον μπλοκάρισε !!!! Η λογοκρισία του παρακάτω κειμένου αλλά και δικού μου που προσπάθησα να αναρτήσω είναι απαράδεκτες ενέργειες και προκαλούν προβληματισμούς. Γίνεται αυτή η μοναδική εξαίρεση δημοσίευσης για ένα εξαιρετικό κείμενο που μου εστάλη με email την 19/9/2024, έχει όμως αναρτηθεί από τον ίδιο και στην ομάδα ραδιοερασιτεχνών https://www.facebook.com/groups/66250260049 .

Το κείμενο είναι μακροσκελές με πληθώρα πληροφοριών για να μάθουν όλοι τι ακριβώς προβλέπεται για τα ειδικά διακριτικά κλήσης, ώστε ορισμένοι τιποτάδες που έχουν παρεισφρήσει στο Hobby να μην προκαλούν με την αμάθειά τους και τη συμπεριφορά τους. Τα συγχαρητήριά μου στο συνάδελφο Phd κ. Παπαΐτσο Σταύρο και τον ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες και τον χρόνο που αφιέρωσε για τη συγγραφή του κειμένου. 

-------------------------------------------------------------------------------------

Από τον κ . Παπαΐτσο Σταύρο, Phd Φυσικό: 

“Αγαπητέ κύριε Σταυρόπουλε θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως αναρτήσετε το κείμενο αυτό στο ιστολόγιό σας προς διαλεύκανση ορισμένων θεμάτων που δημιουργήθηκαν σε παρόμοια ομάδα ραδιοερασιτεχνών και ο διαχειριστής της το απέκλεισε επειδή ίσως είναι αντίθετο με τις σκέψεις του. Αφορά τα ειδικά διακριτικά κλήσης και την ομάδα που έχετε δημιουργήσει στον 5ο Ωκεανό. 

Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί κάποιοι από τους συναδέλφους ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν συναίσθηση ότι γράφουν δημόσια και ότι τα γραπτά μένουν.

Πληθώρα προσβλητικών, ειρωνικών και συκοφαντικών χαρακτηρισμών για τα μέλη του ελληνικού τμήματος του 5ου Ωκεανού που κάνει 3 με 4 διαγωνισμούς κάθε χρόνο.

Το θέμα που δημιουργήθηκε αφορά τα ειδικά διακριτικά κλήσης (ΕΔΚ) και συγκεκριμένα τα prefix SX5 και SX9. Μάλιστα σε άλλο pοστ ο διαχειριστής δημιούργησε δημοσκόπηση όπου φαίνεται ότι το 85% έχει πλήρη αμάθεια της ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας (IARU- DXCC).

 Η ελληνική νομοθεσία (Υ.Α. 38200/1136 του 2011) είναι σαφέστατη στο άρθρο 13 υπάρχει πινακάκι με τις περιοχές και τα διακριτικά κάθε μίας από αυτές. ΌΛΑ όμως είναι SV ή  SY ακολουθούμενα από έναν αριθμό που δηλώνει την περιοχή της χώρας μας. Δεν συναντάμε SX ή SZ.

Στον πίνακα του παραρτήματος 1 της εν λόγω Υ.Α. στις τελευταίες σελίδες γίνεται αναφορά για τα ειδικά διακριτικά. Εκεί ξεχωρίζουν διάφορες κατηγορίες ραδιοερασιτεχνών και τι μπορεί να τους χορηγηθεί αντίστοιχα για χρήση περιορισμένου χρόνου. 

Για την περίπτωση που αναφερόμαστε σε ομάδα ραδιοερασιτεχνών μπορούν να δοθούν SV, J4 ή SX ΜΟΝΟ όχι όμως το SZ το οποίο δίδεται σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα.  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ γιατί είναι η νομοθεσία που διέπει το Hobby μας. Ερχόμενοι τώρα στα νούμερα που ακολουθούν.  Στην ελληνική νομοθεσία δεν καθορίζεται αριθμός στα ειδικά διακριτικά στον πίνακα 1 του παραρτήματος εκτός από το J4. Επομένως είναι δεκτός οποιοσδήποτε αριθμός.  Δηλαδή το SV543ΑΑΑ για τα 543 χρόνια ενός γεγονότος δεν παραπέμπει στη ραδιοχώρα SV5. Είναι εμφανώς αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει 543 στον πίνακα του άρθρου 13 παρά μόνο το SV5 και SY5, ούτε το χορηγεί το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης σε ραδιοερασιτέχνη ως διακριτικό κλήσης Δωδεκανήσων, επομένως μιλάμε για ένα ειδικό διακριτικό κλήσης. 

Ερχόμαστε τώρα στην DXCC List 2024 τα prefix SV, SW, SX , SY και SZ δηλώνουν ραδιοχώρα την Ελλάδα χωρίς να ακολουθούνται από νούμερα. Τα SV5 και SV9 δηλώνουν άλλες δύο ραδιοχώρες στον ίδιο κατάλογο. Επομένως SX543AAA που χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα παραπέμπει μόνο στην Ελλάδα. Τα 5 και 9 είναι ορισμένα από τη DXCC list σε Δωδεκάνησα και Κρήτη. ΟΧΙ όμως το 543.

Αν κάποιος κάνει επαφή με το SX5FOC για το οποίο έγινε τόσο μεγάλος λόγος, παρατηρούμε ότι δίδεται μόνο στον πίνακα 1 του παραρτήματος 1 της Υ.Α. Δεν υπάρχει ως ραδιοχώρα στη DXCC List. Η ομάδα αυτή ανεβάζει τις επαφές της και στο LoTW από ότι είδα. Αυτό το διακριτικό λοιπόν προσμετράται στη DXCC List ως Ελλάδα και όχι ως Δωδεκάνησα. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

Πολλοί διαγωνισμοί διεθνώς χρησιμοποιούν δύο και τρία νούμερα στο prefix όπως ο HG50DFC που ενεργοποιήθηκε από την Ουγγαρία το 2019. Το 50 σημαίνει ότι είναι από τη Βουδαπέστη; αφού το 5 παραπέμπει σε αυτήν. ΟΧΙ βέβαια. Είναι ένα ειδικό διακριτικό κλήσης και δεν μετράει πουθενά παρά μόνο ως ραδιοχώρα την Ουγγαρία. Αυτό φαίνεται και στη DXCC List (HA, HG).

Όλες οι χώρες εφαρμόζουν αυτό ακριβώς με τα ειδικά διακριτικά. Αυτή είναι διεθνής πρακτική. Αλλά πως να το ξέρουμε όταν αντί να βγαίνουμε στον αέρα προτιμάμε να κάνουμε χρήση μόνο του πληκτρολογίου για να πικραίνουμε αυτούς που προσφέρουν ποικιλοτρόπως. 

Άλλο παράδειγμα έρχεται από το Βέλγιο το 2022 που ενεργοποίησαν τα ΟΝ75ΑΑΑ ΟΝ75ΑΤΗ  ΟΝ75BDX επί συνόλου 64 διαφορετικών call signs που όλα είχαν το 75 στο prefix στον ίδιο διαγωνισμό. Σας πληροφορώ ότι το ΟΝ7 το δίνουν οι αρχές του Βελγίου σε αλλοδαπούς με μικρή διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι το ειδικό διακριτικό που έχει 75 το χρησιμοποιούν αλλοδαποί; ΟΧΙ βέβαια είναι Βέλγοι που γιόρτασαν τα 75α  γενέθλια του συλλόγου τους. Δεν παραπέμπει σε καμία περιοχή παρά μόνο στο Βέλγιο. 

Πάμε στο δια ταύτα. Γεννήθηκε ένα θέμα σε post από το πουθενά λόγω αμάθειας και άγνοιας της νομοθεσίας. Κάτω από αυτό  δόθηκε βήμα σε πολλούς να βγάλουν χολή κατά συναδέλφων τους, με υπονοούμενα όπως «καρτοθηρία» «άγρα επαφών» και άλλα δυσάρεστα για όλους μας γιατί υπάρχουν ραδιοερασιτέχνες που ακολουθούν την ομάδα και εργάζονται σε ΑΠΥ ή στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα όλοι μας προσβάλλοντας κυρίως αυτούς. 

Όσον αφορά την «καρτοθηρία» που γράφουν κάποιοι κακοπροαίρετοι: το SX5FOC και κάθε ειδικό διακριτικό κλήσης διαρκεί ελάχιστες ημέρες έως ένα μήνα και μετά κλείνει. Οι κάρτες απευθύνονται σε αυτό το διακριτικό και μετά τέλος δεν χρησιμοποιούνται πουθενά αλλού. Αν κάποιος υπονοεί τα USD, τότε ατύχησε γιατί σε όλους τους διαγωνισμούς η συγκεκριμένη ομάδα του 5ου Ωκεανού διαβάζουμε ότι αναφέρει συνεχώς και στα Αγγλικά ότι δεν δέχεται κάρτες direct και ότι οι διαγωνισμοί της γίνονται αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς. Αυτό δεν το έχουμε συναντήσει σε άλλους διαγωνισμούς. Επομένως τα σχόλια τέτοιου είδους είναι καθαρά πικρόχολα, συκοφαντικά και εξυβριστικά, μπορεί δε να εκτεθεί ο γράφων αυτά. 

Διαβάζω στην ιστοσελίδα του αρχηγού του ελληνικού τμήματος του 5ου Ωκεανού (SV1AHH) το βιογραφικό του το οποίο αποτελείται από 15 σελίδες. Κοιτάω δεξιά στη σελίδα και είναι φορτωμένη με βραβεία. Ποιος από αυτούς που γράφουν απαράδεκτα σχόλια έχει παραπάνω από μια παράγραφο βιογραφικό; Ποιος έχει προσφέρει δωρεάν τεχνογνωσία από ιστοσελίδα ή από δωρεάν βιβλία  για το Hobby μας όπως αυτός; Μπήκαν τυχαία σε αυτό το διεθνές κλαμπ τα μέλη της ομάδας αυτής;

Δεν είμαι υπερασπιστής του ελληνικού τμήματος στου διεθνούς κλαμπ 5ος Ωκεανός αλλά μερικά πράγματα πρέπει να τα μελετάμε πριν γράψουμε για ανθρώπους που αξίζουν εκτίμησης.

Είναι χαρακτηριστικό του νεοέλληνα να δημιουργεί προβλήματα στον γείτονά του λόγω μικρονοϊκότητας και έλλειψης παιδείας… το βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους όταν οδηγούμε… φεύγουμε από το σπίτι και δεν γνωρίζουμε αν θα ξαναγυρίσουμε…

Με εκτίμηση και σεβασμό

Παπαΐτσος Σταύρος (ραδιοακροατής και ραδιοερασιτέχνης)

Phd Φυσικός

Αχαρνές.